Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Stauder, prydgræsser og bregner.
Stauder, prydgræsser og bregner.
Stauder, prydgræsser og bregner.

Stauder, prydgræsser og bregner er blomster- og bladplanter der visner ned om vinteren og år efter år igen skyder frem, med mindre det er nævnt at de er vintergrønne - altså overvintrer med grønne blade.

Som alle andre planter er havens stauder, bregner og græsser afhængige af jordbundsforholdene og klimaet, der veksler fra egn til egn.Derfor må oplysninger om højde og blomstringstid tages som vejledende. Selv blomsterfarverne kan påvirkes af nedbør, sol og vind.

Der er planter, der vokser som buske. De har i midten en træagtig bund, der bevares hele plantens liv, men toppen fryser ofte lidt tilbage. For at undgå at de skal blive for "højstilkede" og for at holde dem tætte og friske, må de pudses af efter blomstring og klippes tilbage om foråret. Det betyder, at man klipper de visne blomsterstande af. Det har den fordel, at det øger muligheden for at få en ekstra sen blomstring.

En lang række stauder kan klippes lidt tilbage tidligt på sæsonen, inden de er kommet i knop, derved kan blomstringen udsættes lidt. Typisk gøres det med halvdelen af planterne i en staudegruppe, så gruppen som helhed blomstrer længere.

Nedklipning af visne stauder bør ske om foråret, så den visne top dels kan pynte i haven om vinteren, og samtidig beskytte planten.

Det er bedst at plante i den rette jordtype: let, kraftig muldet jord o.s.v.. Med hensyn til fugtighed er stauder meget tolerante, mange kan trives på en jord der er lidt mere tør end angivet.. Det modsatte kan ikke anbefales fordi planter, der kræver tør jord let rådner hvis jorden er for fugtig.

Plantningen kan foregå hele året, da alle stauder sælges i potter, men det er selvfølgelig bedst at plante, mens jorden er varm.

Planterne kan formeres ved at grave dem op og dele dem, man graver bedst planterne op med en greb og brækker, rykker eller piller dem fra hinanden med fingrene. Altid med fingrene for ikke at såre planterne.

Nogle stauder kan omplantes, andre har bedst af at stå i fred på samme sted. Andre igen må plantes om med års mellemrum.

Det er ikke svært at finde ud af. Omplantningen skal foretages, når blomstringen bliver for dårlig, midten af planten er død, eller planten af sig selv begynder at kravle op af jorden. Når der skal plantes om, gøres det ved deling og det ældste af planten kasseres.

Det er alvorligt arbejde at få placeret træer, buske, hegn og hække, men når det drejer sig om stauder, bregner og græsser, bør man tillade sig selv at eksperimentere, prøve forskellige sammensætninger, former, farver og ideer.
Udvalgte artikler
Unødvendig viden
Unødvendig viden er en hel videnskab, som mange ynder at beskæftige sig med – bare for sjov. Laver man en søgning på nettet, finder man hurtigt masser af unødvendig viden, som man aldrig vil få brug for. Her er lidt eksempler:
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Menneskesindet
Krise er en underlig “størrelse” for hvem har “opfundet” krisen, hvis den da er opfundet. Eller er det sådan, at en krise “bare” opstår ligesom en ukrudtsplante, der skyder op af jorden, uden at du har bedt om det.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Bunddækkende
Her er en meget kort beskrivelse af de bunddækkende planter du kan se billeder af i billedgalleriet under bunddækkende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kinesisk Ene
Kinesisk Ene trives godt i almindelig mager havejord, men bedst i sandblandet jord. Den tåler en del tørke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser