Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Stauder og 2-årige.
Stauder og 2-årige.
Stauder og 2-årige.

Intet er mere fredfyldt end at gå i haven mellem blomstrende bede og potter fyldt med et flor af dejlige blomster i smukke farver. Stauder og to-årige er de planter der giver flest farver og blomster i haven, år efter år. Mange af dem kan du selv så, så bliver der også hurtigt planter nok, så der kan plukkes løs til forskellige buketter, uden at det går nævneværdigt ud over havens blomsterpragt.

Så selv

mange stauder og to-årige kan sås direkte på voksestedet i april-juni, men flere kan med fordel sås inde allerede fra slutningen af februar. Sår du f.eks. stedmoder i februar, kan de, selv om planten er to-årig, blomstre allerede samme år. Ved såning er det vigtigt at benytte en god såjord. Der må ikke bruges almindelig pottemuld, det vil være alt for hård ved de små spirer. Såjorden kan være spiremuld der er renset for svampe og bakterier og ikke indeholder næring, der kan evt. iblandes lidt sand. Frøet dækkes kun ganske let eller slet ikke, men trykkes fast i spiremulden. Der vandes let og klar plast med lufthuller dækkes over.

Hos plantehandleren er der en bred vifte af planter at vælge imellem. Flere stauder og to-årige kan let formeres fra frø. Det gør det let at få mange planter til små penge.

Tilplant også gerne nogle krukker med de smukke stauder og to-årige, her er f.eks. stedmoder og forglemmigej et godt bud på velegnede planter.

Langs hegn eller husmure lyser smukke stokroser, med dobbelte eller enkelte blomster op, eller hvorfor ikke nogle riddersporer med klare blå blomster, her hvor der er naturlig støtte til de lange blomsterstængler.

Anlæg af staudebed.

Der er mange måder at anlægge et smukt staudebed på. Det er praktisk at sørge for at de højeste planter placeres bagest. Blomsterfarverne skal gerne være i smuk harmoni med hinanden. Eller de kan vælges i samme farveskala. Plantes stauder med forskelligt blomstringstidspunkt, kan der være blomster i bedet en stor del af året. Det ser smukt ud med lidt større grupper af samme plante. Stauder kan også med fordel plantes under opstammede træer eller mellem stedsegrønne planter.

Stauder egner sig ideelt til at markere en smuk afslutning af en have ud mod vejen, i kanten af bede eller, hvor der i øvrigt skal være en overgang fra en type have til en anden.
Udvalgte artikler
Dansk Flora
Dansk Flora er et utroligt stort og godt opslagsværk som er uundværlig for dem som har interesse i den dansk flora.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Japansk løn
I april folder den japanske løn sine kønne blade ud og byder velkommen til en dejlig, ny havesæ-son. Det lille, søde træ bliver aldrig for stort og er fra naturens hånd smukt og harmonisk bygget, så det nærmest er en skam at gribe forstyrrende ind med beskæresaksen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pragtarve
Pragtarve kan fint dyrkes i bedet men kommer langt mere til sin ret, når man dyrker den i krukke eller ampel, hvor den flotte vækst kan få lov at vælte ud over kanten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Spiraea
Spiræa er ikke hjemhørende i Danmark, men 3 arter har forvildet sig i den danske natur efter, at de er indført som kulturplanter. De spiræa planter, som vi anvender i haven i dag, er for det meste resultatet af forædlingsarbejde, som de enkelte arter er fremkommet med efter en krydsning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser