Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Stauder og 2-årige.
Stauder og 2-årige.
Stauder og 2-årige.

Intet er mere fredfyldt end at gå i haven mellem blomstrende bede og potter fyldt med et flor af dejlige blomster i smukke farver. Stauder og to-årige er de planter der giver flest farver og blomster i haven, år efter år. Mange af dem kan du selv så, så bliver der også hurtigt planter nok, så der kan plukkes løs til forskellige buketter, uden at det går nævneværdigt ud over havens blomsterpragt.

Så selv

mange stauder og to-årige kan sås direkte på voksestedet i april-juni, men flere kan med fordel sås inde allerede fra slutningen af februar. Sår du f.eks. stedmoder i februar, kan de, selv om planten er to-årig, blomstre allerede samme år. Ved såning er det vigtigt at benytte en god såjord. Der må ikke bruges almindelig pottemuld, det vil være alt for hård ved de små spirer. Såjorden kan være spiremuld der er renset for svampe og bakterier og ikke indeholder næring, der kan evt. iblandes lidt sand. Frøet dækkes kun ganske let eller slet ikke, men trykkes fast i spiremulden. Der vandes let og klar plast med lufthuller dækkes over.

Hos plantehandleren er der en bred vifte af planter at vælge imellem. Flere stauder og to-årige kan let formeres fra frø. Det gør det let at få mange planter til små penge.

Tilplant også gerne nogle krukker med de smukke stauder og to-årige, her er f.eks. stedmoder og forglemmigej et godt bud på velegnede planter.

Langs hegn eller husmure lyser smukke stokroser, med dobbelte eller enkelte blomster op, eller hvorfor ikke nogle riddersporer med klare blå blomster, her hvor der er naturlig støtte til de lange blomsterstængler.

Anlæg af staudebed.

Der er mange måder at anlægge et smukt staudebed på. Det er praktisk at sørge for at de højeste planter placeres bagest. Blomsterfarverne skal gerne være i smuk harmoni med hinanden. Eller de kan vælges i samme farveskala. Plantes stauder med forskelligt blomstringstidspunkt, kan der være blomster i bedet en stor del af året. Det ser smukt ud med lidt større grupper af samme plante. Stauder kan også med fordel plantes under opstammede træer eller mellem stedsegrønne planter.

Stauder egner sig ideelt til at markere en smuk afslutning af en have ud mod vejen, i kanten af bede eller, hvor der i øvrigt skal være en overgang fra en type have til en anden.
Udvalgte artikler
Sådan planter du
Inden du går i gang med at grave skal du lige have styr på om planten overhovedet vil trives på det sted du har valgt. Der er stor forskel på hvilke forhold forskellige planter kræver, og du opnår det bedste resultat, hvis du overholder nogle helt simple regler.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Dværg Blodblomme
Svagtvoksende busk, indtil 2 m høj og bred. Løvet mørk dybrødt. Svagt rosa blomster, senere hvide, blomstrer i maj.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Løjtnanshjerte
Dette er så absolut en dejlig staude, ikke mindst fordi den er så tidligt ude med blomsterne (april-maj). De meget smukke små ranker af hjerteformede blomster, kan lede tankerne hen på en graciøs storkonval, omend løvet er noget anderledes.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Skarntyde
Den er indført i Danmark i middelalderen som udvortes lægemiddel og forekommer hist og her langs veje, på tangvolde etc
Artikel kategori: Plantebeskrivelser