Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Staudepleje
Staudepleje
En af de store fordele ved stauder er, at de ikke behøver megen pleje - især ikke hvis man gjort nogle forberedelser.
En velstruktureret jord er jord, der er luftet, men holder på vandet. Nye haveejere begår ofte den fejl, at de vælger planter, før de ser på, hvilken type jord og hvilke solforhold der findes i deres have. Jordtypen er noget, man ikke bør forsøge at ændre på. Men man kan naturligvis forbedre den. Der er f.eks. mange planter, der trives i tør jord. Lad din jordtype være afgørende for dit valg af planter. Noget, som gælder alle planter, er, at de blomstrer bedst i jord, der indeholder luft nok og kan holde på nok vand. Med andre ord, jord med en god struktur.

Fugtig rodklump

De fleste stauder dyrkes i potter nu om dage. Disse planter tager sig måske ikke altid ud fra deres bedste side, men muligheden for, at de slår rod næsten straks, efter at de er sat, er næsten 100%. Endnu en fordel er, at du kan plante disse planter mere eller mindre året rundt. Professionelle foretrækker at plante om efteråret, mens amatørgartnere ofte venter på den nye vækstsæson, således at de planter i april og maj. Fordelen ved at plante om efteråret er, at planterne slår rod før vinteren sætter ind, så de bedre tåler tørkeperioder. Man kan også nyde de tidligt blomstrende planter det første forår. Dette gælder naturligvis ikke planter, der ikke er helt hårdføre. Når du planter, skal du sikre dig, at rodklumpen er fugtig nok.

Tilsæt kompost for at forbedre jordens struktur

Sandjord kan forbedres ved at blande kompost i det øverste jordlag. Det får jorden til at hænge bedre sammen og forbedre dens evne til at holde på fugten. Men tilsætter man kompost til lerjord, vil jorden blive lettere og dermed bedre luftet. Eftersom rødder både skal ånde og optage næring, er luftet jord meget vigtig for planternes velbefindende. Bland tørret kogødning i komposten for at sikre, at der er næring nok til planterne.

Støtte

Alt afhænger af jordens struktur, havens placering, afstanden mellem planterne og grundmaterialets tilstand. Mange planter (riddersporer (Delphiniums)) kan blive ret høje, men er ikke særligt robuste og skal derfor have støtte. Det mest naturlige materiale er kvas - grene med kviste af f.eks. elle- eller elmetræer. Bøj toppen indad og anbring dem mellem og omkring planterne - og du har givet planten støtte. Du kan også købe blomsterpinde i alle former, størrelser og materialer i havecentre. Det vigtigste er, at du anbringer støtten i rette tid.

Om efteråret skal du ikke fjerne alle døde grene og blade fra planterne og haven. Bladene forsvinder og beskytter desuden planterne vinteren igennem. Det er spild af tid og kræfter at samle alt det døde plantemateriale i kompostbunken for så at flytte det tilbage igen til foråret. Vent indtil foråret og rens så alt væk på en gang.

Stimulér endnu en blomstring

Der er planter, der blomstrer 'evigt', hvis du fjerner de afblomstrede blomsterhoveder. Andre kan, hvis vejret tillader det, stimuleres til endnu en blomstringsperiode, hvis de klippes hårdt tilbage straks efter blomstring (riddersporer (Delphiniums)). Det ville være en skam at gøre det på andre planter, som danner meget dekorative frøkapsler (den sibiriske iris (Iris sibirica) og valmuen (Papaver orientale)).
Udvalgte artikler
Lægning af løg og knolde
Her kan du læse om, hvornår du skal lægge løg- og knolde, hvordan du lægger dem og hvilke, der skal tages op igen.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Børn om Forelskelse
I gamle dage sagde man "Jeg elsker dig" til folk. Nu behøver man heldigvis ikke at anstrenge sig så forfærdelig meget længere. Jeg tror, at det er nok at sige "Kom her!"
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Daglilje
Hemerocallis er en ”gammel” staude som er ved at blive mere populær at bruge i haven. Det er en vinterhårdfør plante, specielt velegnet til solrige steder, de kan vokse i ½ sol, men de nyere Amerikanske sorter skal dog minimum have 4-6 timers fuld sol, for at blomsten kan udvikle sig ordentligt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Planter mod dårligt indeklima
Planter kan ikke kun rense luften for giftstoffer. Planter kan også tilføre luften den fugtighed, vi ofte mangler inden døre i fyringssæsonen. Og nu sætter forskerne jagten ind på dokumentation for, at planter også er et godt middel mod stress.
Artikel kategori: Alt om Haven