Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Staudepleje
Staudepleje
En af de store fordele ved stauder er, at de ikke behøver megen pleje - især ikke hvis man gjort nogle forberedelser.
En velstruktureret jord er jord, der er luftet, men holder på vandet. Nye haveejere begår ofte den fejl, at de vælger planter, før de ser på, hvilken type jord og hvilke solforhold der findes i deres have. Jordtypen er noget, man ikke bør forsøge at ændre på. Men man kan naturligvis forbedre den. Der er f.eks. mange planter, der trives i tør jord. Lad din jordtype være afgørende for dit valg af planter. Noget, som gælder alle planter, er, at de blomstrer bedst i jord, der indeholder luft nok og kan holde på nok vand. Med andre ord, jord med en god struktur.

Fugtig rodklump

De fleste stauder dyrkes i potter nu om dage. Disse planter tager sig måske ikke altid ud fra deres bedste side, men muligheden for, at de slår rod næsten straks, efter at de er sat, er næsten 100%. Endnu en fordel er, at du kan plante disse planter mere eller mindre året rundt. Professionelle foretrækker at plante om efteråret, mens amatørgartnere ofte venter på den nye vækstsæson, således at de planter i april og maj. Fordelen ved at plante om efteråret er, at planterne slår rod før vinteren sætter ind, så de bedre tåler tørkeperioder. Man kan også nyde de tidligt blomstrende planter det første forår. Dette gælder naturligvis ikke planter, der ikke er helt hårdføre. Når du planter, skal du sikre dig, at rodklumpen er fugtig nok.

Tilsæt kompost for at forbedre jordens struktur

Sandjord kan forbedres ved at blande kompost i det øverste jordlag. Det får jorden til at hænge bedre sammen og forbedre dens evne til at holde på fugten. Men tilsætter man kompost til lerjord, vil jorden blive lettere og dermed bedre luftet. Eftersom rødder både skal ånde og optage næring, er luftet jord meget vigtig for planternes velbefindende. Bland tørret kogødning i komposten for at sikre, at der er næring nok til planterne.

Støtte

Alt afhænger af jordens struktur, havens placering, afstanden mellem planterne og grundmaterialets tilstand. Mange planter (riddersporer (Delphiniums)) kan blive ret høje, men er ikke særligt robuste og skal derfor have støtte. Det mest naturlige materiale er kvas - grene med kviste af f.eks. elle- eller elmetræer. Bøj toppen indad og anbring dem mellem og omkring planterne - og du har givet planten støtte. Du kan også købe blomsterpinde i alle former, størrelser og materialer i havecentre. Det vigtigste er, at du anbringer støtten i rette tid.

Om efteråret skal du ikke fjerne alle døde grene og blade fra planterne og haven. Bladene forsvinder og beskytter desuden planterne vinteren igennem. Det er spild af tid og kræfter at samle alt det døde plantemateriale i kompostbunken for så at flytte det tilbage igen til foråret. Vent indtil foråret og rens så alt væk på en gang.

Stimulér endnu en blomstring

Der er planter, der blomstrer 'evigt', hvis du fjerner de afblomstrede blomsterhoveder. Andre kan, hvis vejret tillader det, stimuleres til endnu en blomstringsperiode, hvis de klippes hårdt tilbage straks efter blomstring (riddersporer (Delphiniums)). Det ville være en skam at gøre det på andre planter, som danner meget dekorative frøkapsler (den sibiriske iris (Iris sibirica) og valmuen (Papaver orientale)).
Udvalgte artikler
Førstehjælp
Hvis dit barn har spist giftige planter, eller fået irriterende plantesaft på huden eller i øjet
Artikel kategori: Giftige planter
Udvalgte artikler
Ferskner og abrikoser
Såvel abrikoser som ferskner er stenfrugter. Begge frugter ligner hinanden meget i den måde, de vokser og blomstrer på.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Blandet tips og råd
Her er måske løsningen på mange af dagligdagens problemer
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Basilikum
I Indien er basilikum en hellig plante, der ofte vokser i nærheden af templerne. De gamle grækere og romere forbandt planten med katastrofer, fattigdom og had, mens italienerne så urten som et kærlighedssymbol. Unge kvinder, som søgte en partner, anbragte en basilikumplante i deres soveværelsesvindue.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser