Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Rullegræs
Rullegræs
Rullegræs


Mange vælger at anvende rullegræs, når en ny plæne skal anlægges. Fordelen er da også, at der er et færdigt resultat med det samme, men du undgår ikke at "græsset ikke må betrædes". Nylagt rullegræs skal nemlig have fred og ro til at få fat. Afhængigt af, hvornår du ruller banerne ud, går der 1-3 uger inden du kan gå på det. Det varer omkring 2 måneder, før der skal spilles fodbold på rullebanerne, mens rolig solbadning godt kan praktiseres ganske kort tid efter lægningen.

Forberedelserne

Stykket, hvor græsset skal lægges skal selvfølgelig forberedes. Først og fremmest skal rodukrudt som tidsler, brændenælder, skvalderkål, padderokker og mælkebøtter graves op og fjernes fra arealet. Dernæst skal det øverste muldlag løsnes, så der kan vokse græs i det. Fræs det eller grav det med en spade. Lad jorden tørre lidt og riv det over, så store sten og andre uønskede genstande fjernes. Nu er fladen nogenlunde jævn - tror man. Du skal tromle stykket, så du kan se de steder, hvor der enten er for meget eller for lidt jord. Riv igen og troml efterfølgende. Bliv ved indtil du er tilfreds!

Hvor kan du købe rullegræs?

Gå i dit havecenter og bestil rullegræsset her. Det vil blive leveret til din adresse, og du kan få det leveret til det tidspunkt, hvor du ønsker det. Rullegræsset er skåret, rullet sammen og læsset på paller, der er meget tunge. Få fragtmanden til at læsse pallerne af, så de er nemme at tømme.

Inden du går i gang

Græsset er netop høstet på en mark. Det har fået skåret rødderne over, som nu skal genetableres. Læg derfor ALDRIG rullegræs på en tør overflade. Sørg for, at der er godt fugtigt på den overflade, hvor græsset rulles ud. Kør beholdninger af græsruller hen til stedet, hvor du skal lægge dem og spænd en snor, så kanten bliver helt lige. Læg de første baner og tænk på at det er dem, som afgør, hvor lige græsplænen bliver. Husk at græsset skal lægges indenfor 1-2 dage efter du har modtaget det. Er det meget varmt, skal du placere rullerne i skygge og evt. bruse dem over midt på dagen. Man risikerer nemlig at græsset "brænder sammen" i rullerne og derved tager skade.

I forbandt?

Græsrullernes samling skal lægges godt ind til hinanden, så der ikke opstår revner i græsset. På samme måde skal rullerne lægges godt ind til hinanden, så der ikke opstår lange streger i plænen. Læg 2. bane i forbandt. Det gøres ved at skære den første bane over midt på. Gem resten af banen. Nu kan den næste bane lægges ud i fuld længde og afslutningen flugter ikke med nabobanen.

Efter udrulningen

Når arealet er færdiglagt skal du tromle det til. Det gøres for at sikre god kontakt mellem græsrødderne og underlaget. Så skal der vandes. Vand 15-20 mm ad gangen. Tøm din regnmåler og sæt den op på arealet, når du sætter spredevanderen i gang. Tag tid og følg regnmåleren til det punkt, hvor der står 15 eller 20 mm. Vand hver 2. - 3. dag, hvis ikke regnen klarer jobbet. Hold øje med regnmåleren, så du ved, at græsset har fået nok. Prøv at løfte op i en bane og vurdér om græsset er ved at vokse til. Når det er tilfældet, kan du nøjes med at vande 1 gang pr. uge, hvis der ikke kommer naturligt nedbør. Dette fortsætter du med indtil plænen har været slået nogle gange og du er sikker på, at rodnettet er vokset godt til. Vand også i tørre perioder.
Udvalgte artikler
HUNDEDAGENE...hvad er det?
Hundedagene varer fra 23. juli - 23. august.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Japansk Zen have
Ifølge zenbuddismen skal mennesket forsøge at leve i harmoni med sig selv. Meditation er en måde at finde denne harmoni på, og en have, der er planlagt efter en nogle særlige retningslinier, er det perfekte sted. En zenhave er et fremragende sted at finde ro og harmoni med sine omgivelser uden forstyrrelser.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Snerydning - hvad siger loven
Hvem har rydningspligt og hvornår skal der være ryddet? Her kan du læse om lov, regler og erstatning.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Japankvæde
Japankvæde, Chaenomeles, stammer, ganske som navnet antyder, fra Sydøstasien, nærmere bestemt Kina og Japan, hvor den har været dyrket for sin skønhed og farvepragt i årtusinder. Af samme grund er der gennem årene skabt et væld af hybrider mellem naturens egne arter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser