Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Roser i potter
Roser i potter
Roser i potter

Plantning

Roser i potter kan i princippet plantes hele året, men det er bedst hvis det foregår i foråret eller efteråret, hvor der hverken er for varmt eller for koldt. Køb pottede roser på planteskolen eller i supermarkedet, og plant dem straks når du kommer hjem. Potterne skal være store, så der er god plads til rødderne, og så skal der naturligvis være hul i bunden af potten. I bunden af potten lægges et dræn som kan bestå af grus, lecakugler eller potteskår. Herefter fyldes potten ca. halvt op med pottemuld. Rosen plantes i potten. Sørg for at rosens rødder, får lov at strække sig godt ud i potten. Rosen skal plantes så dybt, at okulationsstedet er 5-10 cm. under jordoverfladen. Potten fyldes op med pottemuld, som klemmes godt sammen om planten. Vand grundigt.

Beskæring

Beskæring af roser er efterhånden blevet en hel videnskab, men hvis du blot sørger for, at huske et par enkelte ting, så skal det nok gå. Beskæringen foretages i midten - slutningen af april. Storblomstrende roser beskæres kraftigt, så de bliver ca. 15 cm. høje. På øvrige roser, kan du nøjes med at fjerne døde grene. Der findes en del regler om korrekt beskæring, men fortvivl ikke: det er måske svært at gøre det rigtigt, men det er nærmest umuligt, at gøre det helt forkert! Søren Ryge Petersen "beskærer" sine fine roser med en hækkesaks, endda på en hurtig og grov måde, og de klarer sig fint.

Gødning

Roserne skal gødes 3-4 gange i løbet af foråret og sommeren. Til dette formål kan du bruge NPK gødning, som også kan anvendes til græsplænen og staudebedet. Strø en håndfuld NPK gødning i hver potte, og vand grundigt. Undgå at gøde efter juli.

Vanding

Roser i potter skal vandes oftere, end roser der dyrkes i staudebedet. Jorden i potterne må ikke tørre ud, så hold godt øje med potterne, specielt om sommeren. Sæt roserne der hvor du færdes mest, så du ikke glemmer at vande dem. Vand roserne direkte i jorden, og ikke på selve planten. Roser angribes lettere af svamp, hvis de står med våde blade.

Placering

Roser elsker sol. Mange roser klarer sig også fint i delvis skygge. Hvad mange ikke ved er, at roser også er glade for vind. Roser der står i konstant læ, bliver lettere angrebet af skadedyr.

Sygdomme og skadedyr

Der er altid risiko for, at dine roser kan rammes af sygdomme eller skadedyr, uanset hvor godt du passer dem. Når du dyrker roser i potter, har du dog den mulighed, at du kan flytte de smittede roser væk fra de raske. Når de smittede roser er behandlet, kan de sættes tilbage på den ønskede plads. Hvis du skulle være så uheldig, at én af dine roser går ud, kan du med lethed plante en ny rose i potten.

Vinterperioden

Om vinteren sættes roserne ind i drivhuset, havestuen, garagen eller lignende, så de ikke udsættes for hård frost.
Udvalgte artikler
Jord og ukrudt
Tænk engang på skovbunden. Jorden her er blød, fugtig, smuldrende, muldrig, duftende og fuld af liv, ja man kan godt forestille sig, at det må være dejligt for en plante at stå med tæerne i det. Ser jorden i dine bede sådan ud? Nej vel?
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Gul Thuja
Der er delte meninger om gule nåletræer. Nogle mener, de ser sygelig ud, mens andre synes, de gule former netop egner sig til at skabe farvekontrast til forskellige grønne toner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Østrigsk fyr
Østrigsk Fyr ser næsten altid sund og velnæret ud. Den har 10-15 cm lange, mørkegrønne nåle. Koglerne, der bliver 6-8 cm lange, er især dekorative.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Mammutblad
Når man først har stiftet bekendtskab med mammutblad, tager man ikke fejl af den og andre planter. Den starter sin vækst lidt sent, men så kommer der gang i væksten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser