Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Roser i potter
Roser i potter
Roser i potter

Plantning

Roser i potter kan i princippet plantes hele året, men det er bedst hvis det foregår i foråret eller efteråret, hvor der hverken er for varmt eller for koldt. Køb pottede roser på planteskolen eller i supermarkedet, og plant dem straks når du kommer hjem. Potterne skal være store, så der er god plads til rødderne, og så skal der naturligvis være hul i bunden af potten. I bunden af potten lægges et dræn som kan bestå af grus, lecakugler eller potteskår. Herefter fyldes potten ca. halvt op med pottemuld. Rosen plantes i potten. Sørg for at rosens rødder, får lov at strække sig godt ud i potten. Rosen skal plantes så dybt, at okulationsstedet er 5-10 cm. under jordoverfladen. Potten fyldes op med pottemuld, som klemmes godt sammen om planten. Vand grundigt.

Beskæring

Beskæring af roser er efterhånden blevet en hel videnskab, men hvis du blot sørger for, at huske et par enkelte ting, så skal det nok gå. Beskæringen foretages i midten - slutningen af april. Storblomstrende roser beskæres kraftigt, så de bliver ca. 15 cm. høje. På øvrige roser, kan du nøjes med at fjerne døde grene. Der findes en del regler om korrekt beskæring, men fortvivl ikke: det er måske svært at gøre det rigtigt, men det er nærmest umuligt, at gøre det helt forkert! Søren Ryge Petersen "beskærer" sine fine roser med en hækkesaks, endda på en hurtig og grov måde, og de klarer sig fint.

Gødning

Roserne skal gødes 3-4 gange i løbet af foråret og sommeren. Til dette formål kan du bruge NPK gødning, som også kan anvendes til græsplænen og staudebedet. Strø en håndfuld NPK gødning i hver potte, og vand grundigt. Undgå at gøde efter juli.

Vanding

Roser i potter skal vandes oftere, end roser der dyrkes i staudebedet. Jorden i potterne må ikke tørre ud, så hold godt øje med potterne, specielt om sommeren. Sæt roserne der hvor du færdes mest, så du ikke glemmer at vande dem. Vand roserne direkte i jorden, og ikke på selve planten. Roser angribes lettere af svamp, hvis de står med våde blade.

Placering

Roser elsker sol. Mange roser klarer sig også fint i delvis skygge. Hvad mange ikke ved er, at roser også er glade for vind. Roser der står i konstant læ, bliver lettere angrebet af skadedyr.

Sygdomme og skadedyr

Der er altid risiko for, at dine roser kan rammes af sygdomme eller skadedyr, uanset hvor godt du passer dem. Når du dyrker roser i potter, har du dog den mulighed, at du kan flytte de smittede roser væk fra de raske. Når de smittede roser er behandlet, kan de sættes tilbage på den ønskede plads. Hvis du skulle være så uheldig, at én af dine roser går ud, kan du med lethed plante en ny rose i potten.

Vinterperioden

Om vinteren sættes roserne ind i drivhuset, havestuen, garagen eller lignende, så de ikke udsættes for hård frost.
Udvalgte artikler
Jødekirsebær / Japansk Lygte
Navnet Japansk Lygte hentyder til plantens lygteformede frugtstand, hvilket er rammende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Herbarium
I et herbarium er pressede blomster­planter eller dele deraf opklæbet på ark af stift papir, såkaldte herbarieark.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Chrysantemum
Betegnelsen krysantemum eller vinterasters omfatter talrige former, der er fremkommet ved en række krydsninger mellem arter og hybrider. Stamformerne er vildtvoksende i Kina og Japan, hvor man længe før vor tidsregnings begyndelse har dyrket og forædlet planterne.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Trips
Trips (Thysanoptera) er meget små, kun ca. 2 mm lange oftest mørke insekter. Af og til benævnes de blærefødder eller frynsevinger. Forklaringen på disse navne er, at deres ben ender i en hæfteblære, og at deres smalle vinger er kantet af en hårfrynse.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr