Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Rosenhæk
Rosenhæk
Rosenhæk

Drømmer du om at få en smuk, duftende rosenhæk i din have, så er det fra sidst i september og frem til frosten binder jorden, er der perfekte planteforhold for barrodsroser.
Før du kaster dig over opgaven, skal du huske, at roser elsker lys og luft - men til gengæld bryder sig mindre om skyggefyldte og lukkede haver.
Når du har fundet det rigtige sted til hækken, skal du tænke i rosensorter. Du kan få roser, der vokser vildt, højt og hurtigt. Du kan få sorter, der vokser tæt og langsomt, og ikke fylder så meget - og du kan få sorter, som blomstrer igen og igen hele sommeren.

Jordkontakt er vigtig

Når du har valgt sorten og stedet, er det bare at gå i gang. Husk, at roser ikke behøver store, dybe huller, ligesom jorden i efterårs-månederne ikke nødvendigvis skal forvandes.
Grav et smalt hul med din spade og sæt rosen i. Alle barrodsroser (på nær sorter i Rugosa-gruppen) skal plantes med podestedet 7
cm under jorden.
Podestedet
er der, hvor grene og rødder møder hinanden.
Rugosa-sorterne skal derimod have podestedet lige over jorden, så rodskud undgås. Planteafstanden varierer fra 1⁄2-1 m efter, hvilken sort du vælger.
Jorden skal ?klemmes? godt ned omkring rosen, så den får de bedste betingelser, og du behøver ikke nødvendigvis at jordforbedre, hvis du har lermuldjord i haven. Hvis jorden derimod er sandjord, kan det betale sig at komme lerjord i, og husk, at rosenjord helst skal mikses med lerjord før plantning.

Gode rosenråd

Du kan med stor succes plante roser i efterårs- og vintermånederne. Det kræver blot, at der er plusgrader.
Roser er glade for vind og sol. De hader til gen- gæld skygge og tætte haver.
Skal din rosenhæk stå i skel ved en naturgrund eller en mark, så brug en ukrudtsdug. Den sparer dig for meget lugearbejde.
Plant aldrig roser i sandjord eller i rene rosenblandinger. Det er vigtigt at tilføre lerjord.
Roser - skal kun vandes i tørre perioder. Undgå at sprøjte vand på bladene, da det giver risiko for svamp.
Udvalgte artikler
Smilacina / Duskkonval
De duftende, gullighvide blomster sidder i en klase, og om efteråret får den røde bærfrug­ter. Hele planten kan minde en del om storkonval.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pollen
Pollensæsonen i Danmark kan inddeles i tre perioder. Foråret, hvor løvtræerne blomster, sommeren med græspollen samt sensommeren/efteråret, hvor det er gråbynke sæson. Hver fjerde dansker lider af allergier, som påvirker øjne og luftveje. Halvdelen af disse er forårsaget af græspollen.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Asparges
Asparges er en af de ældste, dyrkede køkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten og Romerriget og værdsat som en stor delikatesse. Her i landet omtales aspargesplanten fra det sekstende århundrede, dog hovedsageligt kun dyrket i herregårdshaverne
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Medarbejderregler
Sygdom er ingen undskyldning! Vi accepterer ikke længere en lægeerklæring, da vi mener, at hvis man kan gå til læge, så kan man også gå på arbejde.
Artikel kategori: Sjove ting