Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Aubergine / Ægfrugt
Den stammer fra tropisk Afrika og Østasien og dyrkes som tropisk og subtropisk helårskultur og, i tempererede egne, som enårig væksthuskultur.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hyld
Hyld er en middelhøj busk eller et lille træ, som sjældent bliver over 6-8 m. Den er ofte fler-stammet med oprette grene. Unge skud er grønne og glatte med barkporer. Senere bliver barken gråbrun og ældre bark er gullig og korkagtigt furet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Vægten 24/9 - 23/10

Artikel kategori: Stjernetegn
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Prydbuske og træer
Prydbuske og træer
Prydbuske og træer

Prydbuske og -træer er nemme at dyrke i haven og giver mange års fornøjelse. Dertil kommer, at de sammen med de stedsegrønne planter danner grundstrukturen i haven, hvor de øvrige planter virkelig kommer til deres ret. Forår og efterår er særligt velegnede til at plante prydbuske og -træer i. På det tidspunkt af året hviler planterne, og en flytning vil ikke skade dem. Der må aldrig plantes i perioder med frost. Der er ikke adgang til vand i frostvejr, og den kolde luft kan få rødderne til at tørre ud og/eller forårsage frostskader på planterne.

Plantning

Anbring planterne i en spand vand, før de plantes. Mens prydtræet eller busken suger vand, kan man grave et plantehul, der er stort nok. Jorden i bunden af plantehullet bør løsnes godt. Dermed får rødderne nemmere ved at optage vand og næringsstoffer. Anbring planten i plantehullet, så rodhalsen er under jordens overflade. Rodhalsen er en lille fortykkelse, hvis farve adskiller sig lidt fra træets eller buskens stamme. Vand rigeligt, når plantehullet er halv fyldt. Fyld så resten af hullet med jord, træd den fast og vand igen. Husk fortsat at vande busken eller træet efter plantning.

Jute og krukker

Tag den pottedyrkede plante forsigtigt ud af potten. Når rodklumpen er indpakket i net eller jute, skal dette løsnes eller skæres bort. Dette skal ske, når planten er sat i plantehullet, eftersom jorden fra rodklumpen bidrager til at fylde plantehullet op. Prøv altid at bevare rodklumpen så intakt som muligt. Rodklumpen består af meget fine rødder, også kaldet hårrødder, der er uundværlige for optagelsen af vand og næringsstoffer. Pottedyrkede træer eller buske kan også plantes om sommeren. Eftersom planterne har blade på det tidspunkt af året, bør de passes med ekstra omhu - så vand rigeligt i flere uger efter plantning.

Pleje

Buske og træer kræver kun lidt pleje. Om foråret er det en god ide at tilføre kompost, evt. blandet med organisk eller kemisk gødning. Gødningen arbejdes let ned i jorden, så rødderne ikke tager skade. Den kan også lægges på overfladen. Fjern altid de afblomstrede blomster på rododendronerne. Dette skal gøre forsigtigt, da de nye skud sidder meget tæt på de afblomstrede blomster. Det er bedst at luge med hånden, men et hakkejern kan også bruges. Rodskud fra rodstokken på podede træer, f.eks. opstammet hibiscus, bør fjernes. På brogede buske anbefales det at fjerne grene med grønne blade. I begge tilfælde vil den uønskede vækst ellers ende med at overtage hele busken.

Hvis planten skal flyttes

I mange haver er der træer, som er blevet for store til det sted, hvor de blev plantet. At skære dem af ved jorden er en meget drastisk foranstaltning. En anden mulighed er at flytte dem. Dette kan ske enten om foråret eller om efteråret. Bind plantens grene op, så du nemt kan komme til rødderne. Tegn en stor cirkel omkring træet med en skarp spade. Tegn så endnu en cirkel, lidt større, uden om den første cirkel. Jorden mellem de to cirkler skal fjernes i mindst 50 cm dybde. Nu kan siderødderne klippes over. Derefter kan de nederste rødder fjernes, når du arbejder dig ind fra denne fure. Prøv at bevare så meget jord mellem rødderne som muligt for ikke at beskadige hårrødderne. Når træet er klart til flytning, pakkes jute eller plast omkring rodklumpen for at holde på den og jorden. Grav et stort plantehul, ca. 30 cm bredere end rodklumpen. Løsn jorden godt i bunden og anbring træet i hullet. Fyld plantehullet med jord og træd det godt fast. Høje træer virker som vindfang og skal derfor fastgøres med stokke og/eller reb. Rødderne på ældre træer eller buske skæres over ca. 1 måned, før de skal flyttes. Dermed tilskyndes planten til at danne nye rødder, der vil hjælpe den med bedre at slå rod på sit nye sted.
Udvalgte artikler
Brogetbladede planter
Planter, hvor blomsterne enten sidder gemt eller er uanseelige har i mange tilfælde andre egenskaber, der gør dem attraktive. I gruppen af prydbuske til haven findes mange tilfælde af brogetbladede planter. At de er brogetbladede betyder, at bladene ud over den grønne farve har endnu en farve.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Scareware - fjernelse
Det giver mange gener for computer-brugeren. Det kan f.eks. være at din hjemmeside bliver ændret automatisk og dine aktiviteter på nettet bliver overvåget. Programmet tillader alle popups, selv om du ikke ønsker det, mens du surfer på nettet. Eller denne malware får din pc til at køre langsommere.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Blomstermaling - alle kan - også du
One-stroke maling, er som titlen antyder en maleteknik, hvor man i et tag maler et blad og dermed meget hurtig kan have et færdigt motiv.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Nattergalen – fuglesang og nattergale har hørt sammen siden H.C.Andersens eventyr
Nattergalen blev berømt gennem H.C. Andersens eventyr Nattergalen. Det er vel fortjent, for alle, der har hørt blandet fuglesang med nattergale imellem, vil sige, at der er noget helt særligt over netop nattergalens sang.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Gulerod
Gulerod, Daucus Carota, har været nævnt i danske skrevne kilder flere hundrede år tilbage i tiden. Gulerod har været almindeligt dyrket i Danmark i over 100 år. Den dyrkede gulerod stammer oprindeligt fra Nordindien.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Viol-Frøstjerne
Violfrøstjernen bør stå i alle haver. Den blomstrer smukt og meget længe. Højden, det lette løv og den lette, sky-agtige blomstring, gør det nemt at kombinere den med utallige andre blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Høstasters
Polulær høstasters, der passer perfekt til staudebedet og til beskæring.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser