Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Drueagurker
Generelt er agurker ikke kræsne med jorden, dog skal du sørge for at din jord er godt drænet og har pH på omkring 6,5.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Ridderstjerne / Amaryllis
Det er flerårige løgplanter med båndformede, helrandede blade. Planterne er vinterblomstrende. Blomsterne sidder endestillet på kraftige stængler, ofte 3-4 sammen. Frugterne er kapsler med få frø.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Drueagurker
Generelt er agurker ikke kræsne med jorden, dog skal du sørge for at din jord er godt drænet og har pH på omkring 6,5.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Prydbuske og træer
Prydbuske og træer
Prydbuske og træer

Prydbuske og -træer er nemme at dyrke i haven og giver mange års fornøjelse. Dertil kommer, at de sammen med de stedsegrønne planter danner grundstrukturen i haven, hvor de øvrige planter virkelig kommer til deres ret. Forår og efterår er særligt velegnede til at plante prydbuske og -træer i. På det tidspunkt af året hviler planterne, og en flytning vil ikke skade dem. Der må aldrig plantes i perioder med frost. Der er ikke adgang til vand i frostvejr, og den kolde luft kan få rødderne til at tørre ud og/eller forårsage frostskader på planterne.

Plantning

Anbring planterne i en spand vand, før de plantes. Mens prydtræet eller busken suger vand, kan man grave et plantehul, der er stort nok. Jorden i bunden af plantehullet bør løsnes godt. Dermed får rødderne nemmere ved at optage vand og næringsstoffer. Anbring planten i plantehullet, så rodhalsen er under jordens overflade. Rodhalsen er en lille fortykkelse, hvis farve adskiller sig lidt fra træets eller buskens stamme. Vand rigeligt, når plantehullet er halv fyldt. Fyld så resten af hullet med jord, træd den fast og vand igen. Husk fortsat at vande busken eller træet efter plantning.

Jute og krukker

Tag den pottedyrkede plante forsigtigt ud af potten. Når rodklumpen er indpakket i net eller jute, skal dette løsnes eller skæres bort. Dette skal ske, når planten er sat i plantehullet, eftersom jorden fra rodklumpen bidrager til at fylde plantehullet op. Prøv altid at bevare rodklumpen så intakt som muligt. Rodklumpen består af meget fine rødder, også kaldet hårrødder, der er uundværlige for optagelsen af vand og næringsstoffer. Pottedyrkede træer eller buske kan også plantes om sommeren. Eftersom planterne har blade på det tidspunkt af året, bør de passes med ekstra omhu - så vand rigeligt i flere uger efter plantning.

Pleje

Buske og træer kræver kun lidt pleje. Om foråret er det en god ide at tilføre kompost, evt. blandet med organisk eller kemisk gødning. Gødningen arbejdes let ned i jorden, så rødderne ikke tager skade. Den kan også lægges på overfladen. Fjern altid de afblomstrede blomster på rododendronerne. Dette skal gøre forsigtigt, da de nye skud sidder meget tæt på de afblomstrede blomster. Det er bedst at luge med hånden, men et hakkejern kan også bruges. Rodskud fra rodstokken på podede træer, f.eks. opstammet hibiscus, bør fjernes. På brogede buske anbefales det at fjerne grene med grønne blade. I begge tilfælde vil den uønskede vækst ellers ende med at overtage hele busken.

Hvis planten skal flyttes

I mange haver er der træer, som er blevet for store til det sted, hvor de blev plantet. At skære dem af ved jorden er en meget drastisk foranstaltning. En anden mulighed er at flytte dem. Dette kan ske enten om foråret eller om efteråret. Bind plantens grene op, så du nemt kan komme til rødderne. Tegn en stor cirkel omkring træet med en skarp spade. Tegn så endnu en cirkel, lidt større, uden om den første cirkel. Jorden mellem de to cirkler skal fjernes i mindst 50 cm dybde. Nu kan siderødderne klippes over. Derefter kan de nederste rødder fjernes, når du arbejder dig ind fra denne fure. Prøv at bevare så meget jord mellem rødderne som muligt for ikke at beskadige hårrødderne. Når træet er klart til flytning, pakkes jute eller plast omkring rodklumpen for at holde på den og jorden. Grav et stort plantehul, ca. 30 cm bredere end rodklumpen. Løsn jorden godt i bunden og anbring træet i hullet. Fyld plantehullet med jord og træd det godt fast. Høje træer virker som vindfang og skal derfor fastgøres med stokke og/eller reb. Rødderne på ældre træer eller buske skæres over ca. 1 måned, før de skal flyttes. Dermed tilskyndes planten til at danne nye rødder, der vil hjælpe den med bedre at slå rod på sit nye sted.
Udvalgte artikler
Roser og andre buske
Rosenbedet giver haven farve, og det er let at anlægge. Men - roser trives ikke hvor som helst.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bladrandbiller
Bladrandbillerne er en snudebiller og tilhører slægten Sitona. Det danske navn har de fået, fordi billerne gnaver halvmåneformede indsnit i randen af planternes blade. De arter, der tilhører slægten Sitona, lever på ærteblomstrede planter som f.eks. kløver, lucerne og ærter.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Sommerbegonie
Isbegonie er et andet velkendt navn på denne plante, men navnet må ikke misforstås.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Giftfri have
Den giftfrie have – hvilke midler kan man anvende med god samvittighed
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Jordtemperatur
Har man en let jord, som hurtigt bliver lun, og bor man på et lunt strøg, der sædvanligvis ikke hjemsøges af sen frost, kan man nok så de første grøntsager i påsken.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Jord til græs/bede
Når udyrket mark skal forvandles til have omkring et hus, plejer det eksisterende muldjordslag ikke at være tilstrækkeligt, hverken til græsplænen eller bedene
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tørring af krydderurter
Stort set alle krydderurter kan tørres, men visse krydderurter er stedsegrønne, og derfor giver det ingen mening at tørre dem, når de alligevel kan bruges friske året rundt - medmindre man da ligefrem foretrækker den tørrede udgave.
Artikel kategori: Nyttig viden