Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Patient journaler
Der er noget om snakken. Patient journaler er ikke kedelige: Disse udklip fra Hvidovre Hospital vidner om, at det ikke altid er lige kedeligt at læse patientjournaler:
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Beskæring af fyr
Vækstpunkterne i fyr sidder for enden af skuddene og kaldes for knopper. Det er disse knopper, der om foråret strækker sig til lange ”lys” og efter nogle uger får mørkegrønne nåle, som danner de nye skud. Afhængigt af, hvilken art og sort man har valgt af fyr, vil længden af disse lys være korte eller lange.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Mandel
Allerede før løvspring iklædes Mandeltræet et slør af de skønneste, store blegrosa blomster. Også det blanke, grønne løv er smukt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Prydbuske og træer
Prydbuske og træer
Prydbuske og træer

Prydbuske og -træer er nemme at dyrke i haven og giver mange års fornøjelse. Dertil kommer, at de sammen med de stedsegrønne planter danner grundstrukturen i haven, hvor de øvrige planter virkelig kommer til deres ret. Forår og efterår er særligt velegnede til at plante prydbuske og -træer i. På det tidspunkt af året hviler planterne, og en flytning vil ikke skade dem. Der må aldrig plantes i perioder med frost. Der er ikke adgang til vand i frostvejr, og den kolde luft kan få rødderne til at tørre ud og/eller forårsage frostskader på planterne.

Plantning

Anbring planterne i en spand vand, før de plantes. Mens prydtræet eller busken suger vand, kan man grave et plantehul, der er stort nok. Jorden i bunden af plantehullet bør løsnes godt. Dermed får rødderne nemmere ved at optage vand og næringsstoffer. Anbring planten i plantehullet, så rodhalsen er under jordens overflade. Rodhalsen er en lille fortykkelse, hvis farve adskiller sig lidt fra træets eller buskens stamme. Vand rigeligt, når plantehullet er halv fyldt. Fyld så resten af hullet med jord, træd den fast og vand igen. Husk fortsat at vande busken eller træet efter plantning.

Jute og krukker

Tag den pottedyrkede plante forsigtigt ud af potten. Når rodklumpen er indpakket i net eller jute, skal dette løsnes eller skæres bort. Dette skal ske, når planten er sat i plantehullet, eftersom jorden fra rodklumpen bidrager til at fylde plantehullet op. Prøv altid at bevare rodklumpen så intakt som muligt. Rodklumpen består af meget fine rødder, også kaldet hårrødder, der er uundværlige for optagelsen af vand og næringsstoffer. Pottedyrkede træer eller buske kan også plantes om sommeren. Eftersom planterne har blade på det tidspunkt af året, bør de passes med ekstra omhu - så vand rigeligt i flere uger efter plantning.

Pleje

Buske og træer kræver kun lidt pleje. Om foråret er det en god ide at tilføre kompost, evt. blandet med organisk eller kemisk gødning. Gødningen arbejdes let ned i jorden, så rødderne ikke tager skade. Den kan også lægges på overfladen. Fjern altid de afblomstrede blomster på rododendronerne. Dette skal gøre forsigtigt, da de nye skud sidder meget tæt på de afblomstrede blomster. Det er bedst at luge med hånden, men et hakkejern kan også bruges. Rodskud fra rodstokken på podede træer, f.eks. opstammet hibiscus, bør fjernes. På brogede buske anbefales det at fjerne grene med grønne blade. I begge tilfælde vil den uønskede vækst ellers ende med at overtage hele busken.

Hvis planten skal flyttes

I mange haver er der træer, som er blevet for store til det sted, hvor de blev plantet. At skære dem af ved jorden er en meget drastisk foranstaltning. En anden mulighed er at flytte dem. Dette kan ske enten om foråret eller om efteråret. Bind plantens grene op, så du nemt kan komme til rødderne. Tegn en stor cirkel omkring træet med en skarp spade. Tegn så endnu en cirkel, lidt større, uden om den første cirkel. Jorden mellem de to cirkler skal fjernes i mindst 50 cm dybde. Nu kan siderødderne klippes over. Derefter kan de nederste rødder fjernes, når du arbejder dig ind fra denne fure. Prøv at bevare så meget jord mellem rødderne som muligt for ikke at beskadige hårrødderne. Når træet er klart til flytning, pakkes jute eller plast omkring rodklumpen for at holde på den og jorden. Grav et stort plantehul, ca. 30 cm bredere end rodklumpen. Løsn jorden godt i bunden og anbring træet i hullet. Fyld plantehullet med jord og træd det godt fast. Høje træer virker som vindfang og skal derfor fastgøres med stokke og/eller reb. Rødderne på ældre træer eller buske skæres over ca. 1 måned, før de skal flyttes. Dermed tilskyndes planten til at danne nye rødder, der vil hjælpe den med bedre at slå rod på sit nye sted.
Udvalgte artikler
Sporebaldrian
Sporebaldrian er en tørketålende plante som kan dyrke i staudebedet, stenbedet en nem staude. Den tiltrækker mange insekter og den kan stå solrigt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pragtskær
Pragtskær (Liatris) er en slægt med op mod 50 arter, der er udbredt i Canada, USA, Mexico og på "Bahamas" . Det er flerårige, urteagtige planter med kugle- eller ægformede jordstængler.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Læge-Alant
Læge-Alant er en kraftig urt, som bliver indtil 2 meter høj. Stænglen er ugrenet forneden men i reglen noget grenet foroven - og dunhåret.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hvidløg
Hvidløg er et af de ældste løgtyper. Det har været kendt længe før vor tidsregning. Gæster man sydlige lande i Europa vil lugt og smag af hvidløg være uundgåeligt ved mødet med mad og mennesker.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kartoffeltid
Kartoffelknolden er, som vi kender den, en spiselig grøntsag. Men den er også en formeringsknold.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Seljerøn / Bornholmsk Røn
Selje-Røn er et løvfældende træ med en kegleformet, senere rundagtig krone. Hovedgrenene er godt fordelt, men noget spidsvinklede. Barken er først gråbrun med spredte hår og lyse korkporer.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Weigela - Klokkebusk
Weigela er en fortryllende busk med sundt og kønt, græsgrønt løv. Skuddene er rødbrune og marvfyldte.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser