Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Plankevæk
Plankevæk
Som værn mod støj og nysgerrige blikke eller for at skærme mod en grim udsigt. Afhængigt af formålet vælger man designet og materialerne efter deres forskellige egenskaber. Her følger en kort gennemgang af selve plankeværkets opsætning.

Materialerne

Et solidt plankeværk, der skal kunne holde i manges års vind og vejr, består af tre elementer: Stolper, lægter og planker. Stolperne kan for eksempel være kvadratiske i 98x98 mm, mens lægter og planker kan købes i trælasten i mange forskellige dimensioner og sorter. Begynder man hjemmefra med at lave en detaljeret skitse over haven og plankeværket, kan man med hjælp fra ekspedienterne i trælasten nogenlunde beregne, hvor mange man skal bruge af hver.

Et plankeværk på 180 cm i højden kræver stolper, som er 270 cm lange, da de skal graves mindst 80 cm ned i jorden, for at stå ordentligt fast. 180 cm er normalt den endelige maksimumhøjde ifølge lovgivningen.

Trin for trin

Start med at måle præcist op, hvor plankeværket skal stå. Det gøres ved at stikke pinde i jorden og forbinde dem med en lang snor, der er spændt stramt ud. Sørg for at pindende står godt i jorden, så de ikke vælter eller knækker under arbejdet.

Marker hvor stolperne skal graves ned. De skal som regel stå med 180 cm mellemrum hele vejen. Grav hullerne med en spade i cirka 80-90 cm dybe. For lave plankeværk kan lidt mindre godt gøre det. Hullerne bør være omkring 30x30 cm i omfang.

Man kan vælge at spidse stolperne lidt til i den nederste ende, men ellers stilles de bare i hullerne. Derefter fylder man op med jord og eventuelt stabilgrus og slagger. Husk at stampe jorden rundt om stolperne grundigt mens hullerne fyldes. Kontroller løbende med et vaterpas, at stolperne står pinligt lodrette. Skæve stolper får resten af byggeriet til at ligne noget sjusk.

Når først stolperne står, som de skal, er tiden kommet til de vandrette lægter. Det er dem, man også kalder for løsholter. Der sømmes en række lægter på foroven og en forneden, som forbinder stolperne. Her kan man igen benytte snoren for at måle, nøjagtigt hvor lægterne skal sidde. Den nederste løsholt sømmes fast 30 cm over jordoverfladen, og den øverste 20 cm under bræddernes beregnede højde.

Begynd med det første bræt i enden af plankeværket. Søm det på øverst og nederst, men vær meget omhyggelig med, at det sidder helt lodret. Derpå monterer man resten af brædderne, mens man igen løbende kontrollerer med vaterpasset, at de sidder lige.

Når alle brædderne er sat op, saves den overskydende højde af stolperne, omkring 3 cm over lægterne. Stikker enkelte af brædderne længere op end andre, kan de også få en tur med saven.
Udvalgte artikler
Anemone
Den vildtvoksende anemone er en typisk skovbundsplante, der trives i fugtig, rig løvjord med let alkalisk reaktion. I haven bør man altså efterligne dette miljø så langt som muligt
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Den enkle og harmoniske have
Her følger der en tegning og plantebeskrivelse over en have med større grupper af planter samt lidt stedsegrønt, som giver ro. En have med diskrete farvevalg.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Muldvarpen
Muldvarpen (på latin Talpa europaea) findes i hele Danmark, bortset fra nogle øer. Den voksne muldvarp bliver 15-18 cm lang og vejer 70-100 gram.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Generelle beskæringstip
Nogle buske, f.eks. havehortensia, skal beskæres på en anden måde end andre. Grene, som er ældre end et år, sætter sjældent skud, så busken bør beskæres hvert forår, og kun ganske få knopper bør efterlades på sidste års skud. Dette holder busken lav og giver kraftig blomstring roser
Artikel kategori: Beskæring