Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Plankevæk
Plankevæk
Som værn mod støj og nysgerrige blikke eller for at skærme mod en grim udsigt. Afhængigt af formålet vælger man designet og materialerne efter deres forskellige egenskaber. Her følger en kort gennemgang af selve plankeværkets opsætning.

Materialerne

Et solidt plankeværk, der skal kunne holde i manges års vind og vejr, består af tre elementer: Stolper, lægter og planker. Stolperne kan for eksempel være kvadratiske i 98x98 mm, mens lægter og planker kan købes i trælasten i mange forskellige dimensioner og sorter. Begynder man hjemmefra med at lave en detaljeret skitse over haven og plankeværket, kan man med hjælp fra ekspedienterne i trælasten nogenlunde beregne, hvor mange man skal bruge af hver.

Et plankeværk på 180 cm i højden kræver stolper, som er 270 cm lange, da de skal graves mindst 80 cm ned i jorden, for at stå ordentligt fast. 180 cm er normalt den endelige maksimumhøjde ifølge lovgivningen.

Trin for trin

Start med at måle præcist op, hvor plankeværket skal stå. Det gøres ved at stikke pinde i jorden og forbinde dem med en lang snor, der er spændt stramt ud. Sørg for at pindende står godt i jorden, så de ikke vælter eller knækker under arbejdet.

Marker hvor stolperne skal graves ned. De skal som regel stå med 180 cm mellemrum hele vejen. Grav hullerne med en spade i cirka 80-90 cm dybe. For lave plankeværk kan lidt mindre godt gøre det. Hullerne bør være omkring 30x30 cm i omfang.

Man kan vælge at spidse stolperne lidt til i den nederste ende, men ellers stilles de bare i hullerne. Derefter fylder man op med jord og eventuelt stabilgrus og slagger. Husk at stampe jorden rundt om stolperne grundigt mens hullerne fyldes. Kontroller løbende med et vaterpas, at stolperne står pinligt lodrette. Skæve stolper får resten af byggeriet til at ligne noget sjusk.

Når først stolperne står, som de skal, er tiden kommet til de vandrette lægter. Det er dem, man også kalder for løsholter. Der sømmes en række lægter på foroven og en forneden, som forbinder stolperne. Her kan man igen benytte snoren for at måle, nøjagtigt hvor lægterne skal sidde. Den nederste løsholt sømmes fast 30 cm over jordoverfladen, og den øverste 20 cm under bræddernes beregnede højde.

Begynd med det første bræt i enden af plankeværket. Søm det på øverst og nederst, men vær meget omhyggelig med, at det sidder helt lodret. Derpå monterer man resten af brædderne, mens man igen løbende kontrollerer med vaterpasset, at de sidder lige.

Når alle brædderne er sat op, saves den overskydende højde af stolperne, omkring 3 cm over lægterne. Stikker enkelte af brædderne længere op end andre, kan de også få en tur med saven.
Udvalgte artikler
Rosernes pasning
Rosen kaldes ofte for havens droning og findes i utallige varianter. Fælles for alle roser er, at de blomstrer i flere måneder og præger haven på smukkeste vis
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Vrietorn
Vrietorn (eller korsved) er udbredt i det tempererede Europa og Vestasien mod nord til det sydlige Skandinavien. I Danmark findes arten hovedsagelig i Østjylland og på Øerne, stort set kun øst for israndslinien.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gyldenris
Gyldenris er en flerårig kurvblomst på op til 1 meters højde, med søjleformet vækst og gule blomster. Den blomstrer i sol fra juli til oktober. Den er temmelig almindelig i den danske natur.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Nytteplanter i blomsterbedet
Man behøver ikke at holde nytteplanterne adskilt fra prydplanterne i haven. Mange steder kan de vokse mellem hinanden
Artikel kategori: Alt om Haven