Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Løvplanter
Løvplanter
Løvplanter

Smukke løvplanter giver haven form og farve hele året. De er uundværlige i alle bede. Som i en buket danner løvet det grønne grundlag, som blomsternes farver kontrasterer smukt med. Dertil kommer, at løvplanterne ikke kræver megen pleje. Med en god sammensætning med stedsegrønne holder haven sig flot året igennem.

Stort er smukt

Den store rabarbers enorme blade kan f.eks. være et særligt indslag i haven. De enorme blades enkle og iøjnefaldende form skaber en naturlig, grøn atmosfære. Store blade er navnlig flotte ved siden af kontrastformer. Det kan f.eks. være en plante med blade i en helt anden form eller hårde materialer i haven, som f.eks. en pergola eller en lige sti. Husk, at disse gigantplanter fylder en del.

Farve i mørket

Havens skyggefulde hjørner mangler ofte farve, idet planter med farverige blomster kræver sollys. Dette problem kan løses med nogle fine løvplanter. Planter med hvidbrogede blade kan især muntre et mørkt og kedeligt hjørne op. En hosta med hvid kant eller en broget kornel. Kombinér planterne, så de er interessante at se på året rundt.

Iøjnefaldende former og farver

Der er flere ting at holde øje med, når du vælger løvplanter til haven. Til bedet spiller løvets farve en vigtig rolle. Der findes limegrøn, mørkegrøn, blågrøn, grågrøn og gråviolet (mørke nuancer) og naturligvis broget løv.
For at opnå en komposition i harmoni, f.eks. i en have primært med løvplanter, er også bladenes størrelse og form meget vigtig. Prøv at blande former, størrelser og farver. Ekstremt store blade ved siden af f.eks. bregnens meget finere løv eller også det diffuse løv på fennikel eller anisfrø.

Specialeffekt i bedet

Løvplanter er et vigtigt grundlag for specialeffekter med farver og former i bedet. Løvplanter er dekorative i hele vækstsæsonen. Farverige blomster er pragtfulde mod en rolig baggrund af grønne blade. En meget enkel, men effektiv kombination er den stedsegrønne bunddækkeplante vedbend (Hedera) med små grupper af narcisser. Selv med meget få blomster kan man skabe et meget farverigt bed, når man bruger gode løvplanter. En herlig komposition i f.eks. lyserød kan skabes med 'Actinidia kolomikta' som bunddække med dens flerfarvede grønne og lyserøde blade og astilbe eller den lange, stærke bunddækkeplante 'Calystegia japonica florapleno' med lyserøde blomster. Endnu en bonus ved løvplanter er, at de ikke behøver megen pleje. Men beskæring i rette tid er vigtig for visse typer.
Udvalgte artikler
Tulipan
Tulipan opnår (afhængigt af art og sort) en højde på mellem 10 og 70 cm. På den enlige stængel er der kun har nogle få helrandede og elliptiske blade, som sidder ved jorden.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Træer - buske - hække.
Hvis man planter store træer i sin have skal man være indstillet på at fælde hurtigt eller beskære løbende. For i en almindelig god havejord vil mange træer på 8-10 år blive for store og dominerende.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Mærkedages betydning

Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Havens dyr - Pasning
De fleste fodrer kun fuglene i haven i vinterperioden, men det er faktisk en fordel at begynde tidligere.
Artikel kategori: Nyttig viden