Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Kompostråd
Kompostråd
Valg af beholder

Når du køber en kompostbeholder, er det en god idé, at vælge efter husstandsstørrelse og kompostform. Jo flere personer i husstanden - desto større skal beholderen være.

Køb en Svanemærket kompostbeholder.

Beholderen skal være lavet af et hårdt materiale. Undgå PVC-plast.

Der skal være huller i bunden, så luft kan komme ind, og væske løbe ud.

Låget skal kunne betjenes med én hånd og må ikke kunne blæse af!

Hvis du kun komposterer haveaffald, kan du selv bygge en kompostbeholder.

Den skal kunne rumme mindst en kubikmeter. Brug ikke trykimprægneret træ. En simpel kompostbunke på jorden er også velegnet

Den Økologiske Have ved Odder afprøver løbende forskellige kompostbeholdere. Beholderne kan ses i haven eller på deres hjemmeside, og en rapport kan købes

Bekæmp de dræbersnegle som måtte komme.

Kom godt i gang

Det grønne køkkenaffald er velegnet til kompost og kan derfor med fordel sorteres fra det øvrige husholdningsaffald. Brug evt. en spand, som tømmes én gang dagligt.

Stil kompostbeholderen, så den har halvskygge og læ. Dæk med plast i regnfulde perioder, hvis beholderen eller bunken er åben.

Har man for meget haveaffald, kan man lave en ekstra kompostbunke direkte på jorden. Rent haveaffald behøver ikke en lukket beholder.

Kompost-orme fremmer, at komposten omsættes. Eisenia fetida (brandorm/møgorm) eller Eisenia andrei er velegnede. De kan købes på planteskoler og i havecentre. Den Økologiske Have sender portioner til hele landet. Bestil helst i forvejen, hvis du selv henter det.

Ikke for tør og ikke for våd

En kompost, der kun får affald fra køkkenet, bliver let for våd. Omsætningen stopper, og komposten kommer til at lugte. Lidt flis, findelt haveaffald, tør halm eller savsmuld kan blandes i, når køkkenspanden tømmes. Nogle anbefaler, at bruge aviser revet i strimler. Andre mener, at tryksværten indeholder miljøfremmede og sundhedsskadelige stoffer. IMS har ikke kunnet finde dokumentation hverken for det ene eller andet og anbefaler derfor, at man undlader at bruge avispapir i komposten.

En kompostbunke må ikke være hverken for fast eller for løs. Er den for fast, sker det samme, som hvis den er for fugtig: At der ikke er ilt nok. Er den for løs, skal den presses sammen - ellers vil komposten ikke blive omsat, da materialet bliver for tørt.

Hvad kan komposteres?

Alt vegetabilsk køkkenaffald: Skræller, rå grøntsagsrester, kaffegrums og teblade (inkl. filter), køkkenrulle, afskårne blomster, potteplanter, gødning og strøelse fra kæledyr (dog ikke kattegrus).

Det meste haveaffald kan komposteres: Ukrudt uden frø, blomstertoppe, hækafklip, kviste og smågrene, blade, nedfaldsfrugt, græs. Store grene klippes ned til 5-10 cm længde.

Hvad kan ikke komposteres?

Papir med tryksværte, trykimprægneret træ, aske fra brændeovn eller grill pga. for højt indhold af tungmetaller.

Kogte grøntsager, sovs, rester af kød, fisk og pålæg, samt brød- og kagerester, da det tiltrækker fluer og rotter.

Engangsbleer pga. smitterisiko og fluer.

Ikke-økologiske bananer og citrus-frugter er oftest overfladebehandlede med mughæmmende midler. Disse midler kan hæmme, at affaldet omsættes til kompost.

Brug komposten i haven

Forår: Den fuldt omsatte kompost bruges som næringstilskud og jordforbedringsmiddel til køkkenhave eller blomsterbede før man sår.

Sommer: Jorden kan tilføres fuldt eller delvist omsat kompost. Komposten spredes oven på jorden mellem planterne og beskytter mod, at jorden udtørres, og holder ukrudt nede.

Efterår: Brug den delvist omsatte kompost som jorddække. Komposten spredes oven på jorden.

Lavet med tilladelse fra Forbrugerkemi
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om fædre.
Fædre er bedre til at få orden på tingene. Især hvis det ikke er så svært
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Fisken 19/2 - 20/3

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Tagetes
Tagetes er opkaldt efter Tages, en etruskisk guddom. Det danske navn fløjlsblomst hentyder til blomstens fløjlsagtige kronblade. Planten er vildtvoksende i Mexico. Dens blomsterrigdom hele sommeren og de smukke gule, orange og fløjlsagtigt rødbrune farver har bevirket, at den er en af de mest benyttede sommerplanter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fjerbusk
Fjerbusk er en løvskovsplante, udbredt i den nordlige tempererede zone. I Sydeuropa er vildbestande fredede.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser