Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Kompostråd
Kompostråd
Valg af beholder

Når du køber en kompostbeholder, er det en god idé, at vælge efter husstandsstørrelse og kompostform. Jo flere personer i husstanden - desto større skal beholderen være.

Køb en Svanemærket kompostbeholder.

Beholderen skal være lavet af et hårdt materiale. Undgå PVC-plast.

Der skal være huller i bunden, så luft kan komme ind, og væske løbe ud.

Låget skal kunne betjenes med én hånd og må ikke kunne blæse af!

Hvis du kun komposterer haveaffald, kan du selv bygge en kompostbeholder.

Den skal kunne rumme mindst en kubikmeter. Brug ikke trykimprægneret træ. En simpel kompostbunke på jorden er også velegnet

Den Økologiske Have ved Odder afprøver løbende forskellige kompostbeholdere. Beholderne kan ses i haven eller på deres hjemmeside, og en rapport kan købes

Bekæmp de dræbersnegle som måtte komme.

Kom godt i gang

Det grønne køkkenaffald er velegnet til kompost og kan derfor med fordel sorteres fra det øvrige husholdningsaffald. Brug evt. en spand, som tømmes én gang dagligt.

Stil kompostbeholderen, så den har halvskygge og læ. Dæk med plast i regnfulde perioder, hvis beholderen eller bunken er åben.

Har man for meget haveaffald, kan man lave en ekstra kompostbunke direkte på jorden. Rent haveaffald behøver ikke en lukket beholder.

Kompost-orme fremmer, at komposten omsættes. Eisenia fetida (brandorm/møgorm) eller Eisenia andrei er velegnede. De kan købes på planteskoler og i havecentre. Den Økologiske Have sender portioner til hele landet. Bestil helst i forvejen, hvis du selv henter det.

Ikke for tør og ikke for våd

En kompost, der kun får affald fra køkkenet, bliver let for våd. Omsætningen stopper, og komposten kommer til at lugte. Lidt flis, findelt haveaffald, tør halm eller savsmuld kan blandes i, når køkkenspanden tømmes. Nogle anbefaler, at bruge aviser revet i strimler. Andre mener, at tryksværten indeholder miljøfremmede og sundhedsskadelige stoffer. IMS har ikke kunnet finde dokumentation hverken for det ene eller andet og anbefaler derfor, at man undlader at bruge avispapir i komposten.

En kompostbunke må ikke være hverken for fast eller for løs. Er den for fast, sker det samme, som hvis den er for fugtig: At der ikke er ilt nok. Er den for løs, skal den presses sammen - ellers vil komposten ikke blive omsat, da materialet bliver for tørt.

Hvad kan komposteres?

Alt vegetabilsk køkkenaffald: Skræller, rå grøntsagsrester, kaffegrums og teblade (inkl. filter), køkkenrulle, afskårne blomster, potteplanter, gødning og strøelse fra kæledyr (dog ikke kattegrus).

Det meste haveaffald kan komposteres: Ukrudt uden frø, blomstertoppe, hækafklip, kviste og smågrene, blade, nedfaldsfrugt, græs. Store grene klippes ned til 5-10 cm længde.

Hvad kan ikke komposteres?

Papir med tryksværte, trykimprægneret træ, aske fra brændeovn eller grill pga. for højt indhold af tungmetaller.

Kogte grøntsager, sovs, rester af kød, fisk og pålæg, samt brød- og kagerester, da det tiltrækker fluer og rotter.

Engangsbleer pga. smitterisiko og fluer.

Ikke-økologiske bananer og citrus-frugter er oftest overfladebehandlede med mughæmmende midler. Disse midler kan hæmme, at affaldet omsættes til kompost.

Brug komposten i haven

Forår: Den fuldt omsatte kompost bruges som næringstilskud og jordforbedringsmiddel til køkkenhave eller blomsterbede før man sår.

Sommer: Jorden kan tilføres fuldt eller delvist omsat kompost. Komposten spredes oven på jorden mellem planterne og beskytter mod, at jorden udtørres, og holder ukrudt nede.

Efterår: Brug den delvist omsatte kompost som jorddække. Komposten spredes oven på jorden.

Lavet med tilladelse fra Forbrugerkemi
Udvalgte artikler
Pæoner/ bonderoser
Bonderoser hedder på latin Paeonia officinalis og findes i rigtig mange sorter. De store skålformede blomster forekommer i mange farver og er mere eller mindre fyldte i blomsterhovedet. Sorterne ’Alba Plena’, ’Rosea Plena’ og ’Rubra Plena’ er sortsnavne på nogle af de almindeligt kendte bonderoser med fyldte blomsterhoveder og de er hhv. hvide, rosafarvede og røde.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Platan
Plataner er høje træer med en ret bleg, afskallende bark og gulliggrøn inderbark, hvorved stammen får en karakteristisk, marmoreret overflade. Barken på kviste og yngre grene er ikke afskallende. Knopperne er forsynet med kun et kegleformet knopskæl.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskyt dig
Hvert år kommer masser af mennesker galt af sted, når de går igang med plæneklipperen, hæksaksen og stigen. Her er en række gode råd til, hvordan du passer på dig selv
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Slyngplanter
Uanset hvor stor eller lille din have er kan du altid finde plads til én eller flere slyngplanter. Disse skaber en hyggelig og frodig stemning, og kan plantes op af mure, træstammer og plankeværk. Alle Klematis er slyngende og har derfor behov for noget at gro op af.
Artikel kategori: Alt om Haven