Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Kakaoflis / kakaoskaller
Kakaoflis / kakaoskaller
Kakaoflis / kakaoskaller

biologiske kakao-skaller består af de lette sprøde skaller fra kakaobønner, der her i Danmark er brugt til fremstilling af chokolade.

Forhindrer ukrudt. En naturlig lim danner en lystæt porøs skorpe - Et lag på 3-5 cm er nok! Derfor dækker Kakao-Flis® dobbelt så meget som træflis eller bark - 50 liter dækker Ca. 1,5 - 2m2 - Holder på fugtigheden - Beskytter mod frost - Danner en smuk baggrund til blomster og buske - Afskrækker bl.a. snegle.

Lav pH værdi -god til surbundsplanter f.eks. rhododendron - Rigt indhold af naturlige næringsstoffer. Bland rigeligt med Kakao-Flis® i ler- eller sandet jord - Øger jordens humusindhold under nedbrydningsprocessen, hvor en naturlig uskadelig skimmel kan vise sig på overfladen i en kort periode - Ideel til plantning


Brugsanvisning:

I haven:
Fjern eksisterende ukrudt og jævn overfladen med en rive. Kakao-Flis® spredes på jorden i et jævnt lag af 3-5 cm’s tykkelse. Vand grundigt. Ved vanding fremkommer en naturlig "lim", der binder skallerne sammen til en porøs skorpe.

Til potter, krukker og altankasser:

Fjern evt, det øverste lag jord i potten. Fordel 2-3 cm Kakao-Flis® oven på pottejorden. Vand grundigt med det samme. Ved brug af Kakao-Flis® nedsættes vandingsbehov til det halve.

Plantning

Læg 5cm Kakao-Flis® i bunden af plantehullet og dæk altid med 5 cm jord.

Vand godt.

Vigtigt! Jorddækning: Efter vanding indendørs og udendørs - Lad Kakao-Flis® tørre ud i ca. 7 dage, eller indtil der dannes en skorpe. Undgå kontakt med nyspirende planter.

5 gode grunde til at anvende Kakao-Flis® om efteråret.

1. Roser

Kakao-Flis® beskytter, så jorden sjældent er bundfrossen. Sæt altid en god klump jord over podestedet på dine roser, og top af med Kakao-Flis®, så kan roserne bedre modstå frostangreb. Kakao-Flis® indeholder ikke harpiks, som ellers findes i visse bark- og træflis, og som kan vise sig at være skadelige for roser og visse planter.
Bemærk! På grund af Kakao-Flis®'s isoleringsevne holder den på jordens naturlige varmeudstråling. Derfor smelter sneen langsommere, oven på flisen, end andre steder i haven! Planternes rodnet kan udvikle sige vinteren igennem og derved få en bedre start, når foråret endelig melder sig.

2. Ukrudt

Efter lugning, lægges Kakao-Flis® ud og vandes grundigt, så den derved danner en lystæt porøs skorpe, der holder lyset væk fra de spirende ukrudtsfrø. Den virker næste som naturens egen sorte plastik, men er langt kønnere at se på! 3-5 cm. er nok for at sikre mod det grønne skær af nyspirende ukrudt, som viser sig til næste forår.

3. Næring

Kakao-Flis® er meget rig på næringsstoffer i forhold til andre organiske jorddækningsprodukter. 3% af vægten er f.eks. kvælstof, der kommer til at yde en naturlig næring til planterne over en længere periode.

4. Fugtighed

Kakao-Flis® hjælper med at holde på fugten året rundt, og er derfor særdeles gavnlig for rododendron, hvis rodnet er meget findelt, og som ligger højt i spagnumbedet. Spagnum er hurtig til at afgive fugten, når der er blå himmel i længere tid. Hvis man gøder planterne, brug Kakao-Flis® til at holde på gødningen.

5. Dekorativ

Til sidst er Kakao-Flis® meget dekorativ, og bliver med tiden mørk og jordfarvet.
Udvalgte artikler
Rejnfan
Forveksling: Almindelig Rejnfan kan, med den kraftige vækst, de mørkegrønne blade og de mange gule blomsterkurve, ikke forveksles med andre arter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Farvernes betydning
Blomsterfarver kan sammensættes komplementært dvs. kontrastfarver sammen. Eller de kan sammensættes tone-i-tone dvs. monokromt.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Spredning af dræbersneglen
Svenske forskere har undersøgt spredningsvejene til og i Sverige og fandt, at sneglene hovedsagligt spredes via handel med planter, stiklinger, prydbuske og frugttræer.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Naturens bedemænd
Det vrimler med dyr omkring os, pattedyr, fugle, padder, krybdyr, fisk, insekter, spindlere. De store er til at få øje på, hvis de da ellers viser sig. De små lægger vi knap mærke til, skønt deres antal langt overgår dyrenes højere oppe på rangstigen.
Artikel kategori: Nyttig viden