Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Jordtemperatur
Jordtemperatur
Har man en let jord, som hurtigt bliver lun, og bor man på et lunt strøg, der sædvanligvis ikke hjemsøges af sen frost, kan man nok så de første grøntsager i påsken. For andre vil det være klogt at vente en uges tid eller to. Men det betyder ikke, at man skal vende ryggen til køkkenhaven i påsken – den skal gøres klar til en nysæson.

De sidste rester af porrer, grønkål og andre overvintrende grøntsager fra sidste år fjernes – det er nok tvivlsomt, at nogen vil sætte tænderne i dem nu, da friske grøntsager er lige op hjørnet. Ligeledes fjernes alle visne blade og andre planterester. Har man lagt kompost ud i efteråret, fjernes det regnormene har levnet, og det bringes tilbage til kompostbunken.

Derefter luftes jorden godt igennem ved at kultivere den på både kryds og tværs. Har man en lidt svær jord, kan man ved samme lejlighed arbejde et godt læs sand ned i de øverste 20-30 centimeter, det vil give en løsere struktur, som grøntsagerne trives bedre i. Men husk, at der skal store mængder til, svarende til cirka et halvt spadestik. Forsøger man med mindre, vil man opdage, at sandet nok forsvinder – men virkningen udebliver.

Plastik over jorden
Når jorden er luftet, kan den dækkes med klar plastik, som vil fange solens stråler og varme jorden op. Plastikken skal ligger tæt mod jorden, og den skal holdes på plads af en række sten i kanten – eller af jord langs kanten. Man vil opdage, at bare et par dage under plastik hæver jordtemperaturen betragteligt. Efter en uges tid med godt vejr vil jorden være så lun, at de forkultiverede grønsager fra kasser og potter i vindueskarmene, kan plantes ud – dog ikke de særligt varmekrævende som majs, squash og agurker.

Grøntsagerne spirer hurtigere i en lun jord og kommer tidligere i gang med væksten, og der er flere frø, der spirer, end i en kold jord.

Vent med at gøde, til grøntsagerne er spiret og i gang med væksten. For høj koncentration af næringsstoffer i jorden omkring frøene kan ødelægge spiringen.
Udvalgte artikler
Asparges
Asparges er en af de ældste, dyrkede køkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten og Romerriget og værdsat som en stor delikatesse. Her i landet omtales aspargesplanten fra det sekstende århundrede, dog hovedsageligt kun dyrket i herregårdshaverne
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kartoffeltid
Kartoffelknolden er, som vi kender den, en spiselig grøntsag. Men den er også en formeringsknold.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Ranunkel - Hepatica
Slægten Hepatica hører til Ranunkelfamilien. Den var tidligere henregnet til Anemone, men blev udskilt herfra grundet de grønne bægerbladlignende højblade, som sidder lige under de farvede kronblade.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Skabiose
Fantastisk som snitblomst: Smuk er den både med blot et par enkelte blomster i en spinkel vase eller som en del af lette og uformelle sommerbuketter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser