Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Jordsorter
Jordsorter
Jordsorter

Jorden er grundlaget for planternes vækst. Især jordsorten, strukturen og gødningen spiller en rolle. Jordsorten er afgørende for plantevalget. Selvom de fleste planter kan vokse overalt, passer de bedre til én jordsort end en anden. Hvis en plante ikke hører hjemme i en bestemt jordsort, mærker du det hurtigt. Sådan en plante vokser og blomstrer mindre godt end en anden af samme sort. Har du købt en flot plante, som egentlig ikke passer til jordsorten i din have, kan du tilpasse jorden til det nye købs behov.

Ler-, sand- og mosejord

Jord består af faste dele, hvorunder luft og vand. De faste dele varierer meget i størrelse.

Lerjord

Lerjord består af meget små dele, som sidder tæt op af hinanden. Derfor er lerjord tung jord med en fast struktur. Lerjord graves hvert efterår og tilføjes organisk materiale, såsom selvlavet kompost. Om sommeren løsnes overfladen ved jævnligt at skuffe. På den måde er rødderne sikker på tilstrækkeligt ilt.
Idet lerjord nemt kan fastholde vand, behøver du næsten aldrig at vande. Derimod bliver der i våde perioder nogle gange vand liggende. Gå da ikke hen over jorden og giv vandet tid til at synke.

Sandjord

Sandjord består af store dele, som er stablet løst over hinanden. Planter i sandjord mangler næsten aldrig ilt, men tørhed kan give problemer. Derfor anbefales det at tilføje en stor mængde organisk materiale til jorden inden beplantningen og at vande jævnligt i de tørre perioder. Med vand skyldes gødningsstoffer også væk. For at planterne kan vokse godt, skal du give gødning hvert forår. Ved hurtigt voksende planter gøder du endnu en gang i maj og juni.

Mosejord.

Mosejord er en blanding af jord med fortærede og halvt fortærede planterester. Mosejord er altså fra naturens side udstyret med organisk materiale. Det er et problem, at jorden nogle gange er for våd, eller at grundvandsstanden er forholdsvis høj. Det kan afhjælpes ved at plante træer, buske og stauder på en lille forhøjning. Derved kan rødderne trænge længere ned i jorden, hvorved de får et længere liv.

Liv i jorden

En sund jord er en aktiv og levende jord. Der er plads til mange bakterier, skimmel, insekter, orme, men også til f.eks. en mus eller muldvarp. Dette liv er nødvendigt for at få og fastholde en løs, frugtbar og sund jord.

Kalkfattig og kalkrig jord

Jordarterne adskilles fra hinanden på forskellige måder. Der findes ler- og sandjord, men også humusrig og humusfattig jord. Derudover findes der kalkfattig og kalkrig jord.
Hvis der er meget kalk i jorden, er pH-værdien under 7. Neutral jord har en pH-værdi på ca. 7. De fleste planter trives bedst, når jorden er neutral eller lidt sur. Nogle planter, som f.eks. lyngarter, rhododendron og azalea, foretrækker meget sur jord. Ved hjælp af en lille test kan du let fastslå surhedsgraden i jorden. Når jorden er for sur, gødes den med kalk om efteråret. Kalk bidrager til en god jordstruktur og er vigtig for alt livet i jorden. Desuden sørger dette stof for, at næringen i jorden frigøres til planterne. For meget kalk er dog heller ikke godt for de fleste planter. Man anvender derfor sur gødning eller tørv i kalkrig jord.
Udvalgte artikler
Fuglestemmer
Når foråret kommer, glæder de fleste haveejere sig over fuglenes sang. Men hvad er det for fugle, der synger, og hvordan kan man lære at kende forskel på fuglesangen i haven? Læs videre og få gode tips til hurtigt at lære nogle fugles sang at kende.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Høstfloks
Høstfloks, Phlox paniculata, var før i tiden meget modtagelige over for sygdomme som eksempelvis meldug, men i dag er der kommet nye og mere robuste sorter i handlen, så floksen er klar til atter at blive plantet i haven.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bonsai beskæring
Når der skal fremtrylles et nyt Bonsai træ, er det vigtigt at vide, hvordan den naturlige vækstform er, og hvordan et fuldt udvokset eksemplar ser ud. Når du beskærer sine træer/planter efter Bonsia-metoden, tilstræber du at opnå træets oprindelige udseende – bare i miniformat.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Julepynt fra haven
Måske har du selv en del af juleudsmykningen ude i haven – lige klar til at klippe og binde?
Artikel kategori: Nyttig viden