Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Hængende haver
Hængende haver
Hængende haver

Rejsende i specielt England og Wales har gennem mange år kunnet glæde sig over synet af de smukkeste blomsterarrangementer, der hænger ned fra en lygtepæl eller husfacade. De hængende haver er nu også ved at blive et almindeligt syn her i landet. De hængende haver kan også overføres til krukker og beholdere der ikke hænges op, men blot står på jorden og ser dejlige ud.

I de hængende haver kan man næsten gøre alt. Bland flere forskellige af sommerens blomstrende planter eller hold "haven" i en og samme slags.

Krydderurter er glimrende planter til hængende haver. Brug familiens yndlingsurter i "haven", så er der altid klippe og nippeklare krydderier til sommeren grill- og altanfester.

Fælles for planterne på altanen, på taget, i potter og krukker er, at de ikke har "jordforbindelse". Det er der både fordele og ulemper ved.

Fordelene er at man er uafhængig af eksisterende jordbundsforhold og således kan tilberede nøjagtig den jord, planterne bedst kan lide lige fra sur jord til Rhododendron til mager, kalkholdig jord til stenbedsplanter.

Og endnu en fordel er jo at man kan flytte rundt, som det passer bedst, forudsat at man har adgang til en sækkevogn, for en stor kasse eller krukke fyldt med fugtig jord og planter vejer en del.

Ulemperne er, at hver enkelt plante kun har en lille mængde jord til sin rådighed. Den kan således ikke udvikle et særligt stort rodnet. For større planter f.eks. små træer med krone, er den største ulempe at de kan have svært ved at stå fast. Derfor kan blot ringe vind give dem overbalance. Står det lille træ i en plantekasse vil roden mase sig op af jorden, og i en krukke kan den nemt vælte, måske vil krukke også gå i stykker.

Med det lille rodnet er der også kun et lille rumfang at hente vand og næring fra. Derfor må planter i kummer og krukker passes meget omhyggeligt.

Endnu en ulempe er, at krukkerne og plantekasserne kan bundfryse i en hård vinter, fordi den udsættes for vind og kulde fra alle sider.

Det tåler mange planter dog heldigvis men vintergrønne planter kan tage skade, fordi toppen fortsætter livsprocessen og afgiver derfor vand, især hvis solen skinner, når jordklumpen så er fuldstændig frosset er der stor fare for at planten udtørrer.

I frost udvider jorden sig, derfor kan krukker sprænges.

Når der skal vælges planter til altaner og taghaver, behøver man som nævnt ikke at tage hensyn til jordbundsforholdene, men til klimaet. Uanset om taghaverne ligger på øverste etage eller lidt beskyttet længere nede, er de som regel meget udsatte for vinden.

Hvis solen er hård, må der vælges planter der tåler sol og tørke, og dog må de alligevel passes omhyggeligt med vand. Det er almindeligt at mange planter fornyes hvert år. Det er selvfølgelig dejligt, at få rigtblomstrende sommerblomster i kasserne, men en del tørketålende stauder, især stenbedsplanter og krydderurter, der kan komme år efter år, kan også bruges i krukker og plantekasser hvor der er fuld sol.

Og så er der selvfølgelig de eksotiske planter. De fleste kræver en lys men også meget varm plads, det vil sige læ. Derfor er de bedst på lyse altaner og terrasser. De skal overvintre indendørs et køligt og lyst sted.
Udvalgte artikler
Plej dine haveredskaber
Hvis du giver dine håndredskaber en enkel grundlæggende pleje, vil de holder sig i optimal stand de næste årtier. Faktisk er et velholdt redskab en genstand, som du kan lade gå videre til dine børn, ja selv dine børnebørn.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Jødekirsebær / Japansk Lygte
Navnet Japansk Lygte hentyder til plantens lygteformede frugtstand, hvilket er rammende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gode billeder fra billedbureauer og andre fotoarkiver
Hvis man står og skal bruge et billede til en publikation eller et websted, har man ofte en forestilling om, hvordan billedet nogenlunde skal se ud. Man behøver ikke at være professionel billedredaktør for at gøre sig sine tanker og visualiseringer. Vi er nemlig alle i dag stopfodrede med billedindtryk, og ikke mindst de unge er formidabelt hurtige billedlæsere.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Havetrappen
Havetrappen kan laves af mange forskellige materialer; det vigtigste er, at trappen er solid. De mest stabile trapper har trin af natursten eller færdigstøbt beton; vægten sikrer, at de ligger fast på underlaget.
Artikel kategori: Sten og fliser.