Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Hængende haver
Hængende haver
Hængende haver

Rejsende i specielt England og Wales har gennem mange år kunnet glæde sig over synet af de smukkeste blomsterarrangementer, der hænger ned fra en lygtepæl eller husfacade. De hængende haver er nu også ved at blive et almindeligt syn her i landet. De hængende haver kan også overføres til krukker og beholdere der ikke hænges op, men blot står på jorden og ser dejlige ud.

I de hængende haver kan man næsten gøre alt. Bland flere forskellige af sommerens blomstrende planter eller hold "haven" i en og samme slags.

Krydderurter er glimrende planter til hængende haver. Brug familiens yndlingsurter i "haven", så er der altid klippe og nippeklare krydderier til sommeren grill- og altanfester.

Fælles for planterne på altanen, på taget, i potter og krukker er, at de ikke har "jordforbindelse". Det er der både fordele og ulemper ved.

Fordelene er at man er uafhængig af eksisterende jordbundsforhold og således kan tilberede nøjagtig den jord, planterne bedst kan lide lige fra sur jord til Rhododendron til mager, kalkholdig jord til stenbedsplanter.

Og endnu en fordel er jo at man kan flytte rundt, som det passer bedst, forudsat at man har adgang til en sækkevogn, for en stor kasse eller krukke fyldt med fugtig jord og planter vejer en del.

Ulemperne er, at hver enkelt plante kun har en lille mængde jord til sin rådighed. Den kan således ikke udvikle et særligt stort rodnet. For større planter f.eks. små træer med krone, er den største ulempe at de kan have svært ved at stå fast. Derfor kan blot ringe vind give dem overbalance. Står det lille træ i en plantekasse vil roden mase sig op af jorden, og i en krukke kan den nemt vælte, måske vil krukke også gå i stykker.

Med det lille rodnet er der også kun et lille rumfang at hente vand og næring fra. Derfor må planter i kummer og krukker passes meget omhyggeligt.

Endnu en ulempe er, at krukkerne og plantekasserne kan bundfryse i en hård vinter, fordi den udsættes for vind og kulde fra alle sider.

Det tåler mange planter dog heldigvis men vintergrønne planter kan tage skade, fordi toppen fortsætter livsprocessen og afgiver derfor vand, især hvis solen skinner, når jordklumpen så er fuldstændig frosset er der stor fare for at planten udtørrer.

I frost udvider jorden sig, derfor kan krukker sprænges.

Når der skal vælges planter til altaner og taghaver, behøver man som nævnt ikke at tage hensyn til jordbundsforholdene, men til klimaet. Uanset om taghaverne ligger på øverste etage eller lidt beskyttet længere nede, er de som regel meget udsatte for vinden.

Hvis solen er hård, må der vælges planter der tåler sol og tørke, og dog må de alligevel passes omhyggeligt med vand. Det er almindeligt at mange planter fornyes hvert år. Det er selvfølgelig dejligt, at få rigtblomstrende sommerblomster i kasserne, men en del tørketålende stauder, især stenbedsplanter og krydderurter, der kan komme år efter år, kan også bruges i krukker og plantekasser hvor der er fuld sol.

Og så er der selvfølgelig de eksotiske planter. De fleste kræver en lys men også meget varm plads, det vil sige læ. Derfor er de bedst på lyse altaner og terrasser. De skal overvintre indendørs et køligt og lyst sted.
Udvalgte artikler
Beskæring af en prydbusk
Den vigtigste ting du skal vide om beskæring af en prydbusk er, at den måske slet ikke har behov for beskæring.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Køkkenhave på altanen
Altankøkkenhaven bliver særlig raffineret, hvis man har mulighed for at have et lille drivhus. Så kan man ikke alene starte tidligere om foråret, men også fortsætte længere om efteråret.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tørring af krydderurter
Stort set alle krydderurter kan tørres, men visse krydderurter er stedsegrønne, og derfor giver det ingen mening at tørre dem, når de alligevel kan bruges friske året rundt - medmindre man da ligefrem foretrækker den tørrede udgave.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Rødgran som hæk
Den helt tætte hæk får man ved at plante i 2 eller 3 ræk- ker forskudt bag hinanden.
Artikel kategori: Alt om Haven