Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Hængende haver
Hængende haver
Hængende haver

Rejsende i specielt England og Wales har gennem mange år kunnet glæde sig over synet af de smukkeste blomsterarrangementer, der hænger ned fra en lygtepæl eller husfacade. De hængende haver er nu også ved at blive et almindeligt syn her i landet. De hængende haver kan også overføres til krukker og beholdere der ikke hænges op, men blot står på jorden og ser dejlige ud.

I de hængende haver kan man næsten gøre alt. Bland flere forskellige af sommerens blomstrende planter eller hold "haven" i en og samme slags.

Krydderurter er glimrende planter til hængende haver. Brug familiens yndlingsurter i "haven", så er der altid klippe og nippeklare krydderier til sommeren grill- og altanfester.

Fælles for planterne på altanen, på taget, i potter og krukker er, at de ikke har "jordforbindelse". Det er der både fordele og ulemper ved.

Fordelene er at man er uafhængig af eksisterende jordbundsforhold og således kan tilberede nøjagtig den jord, planterne bedst kan lide lige fra sur jord til Rhododendron til mager, kalkholdig jord til stenbedsplanter.

Og endnu en fordel er jo at man kan flytte rundt, som det passer bedst, forudsat at man har adgang til en sækkevogn, for en stor kasse eller krukke fyldt med fugtig jord og planter vejer en del.

Ulemperne er, at hver enkelt plante kun har en lille mængde jord til sin rådighed. Den kan således ikke udvikle et særligt stort rodnet. For større planter f.eks. små træer med krone, er den største ulempe at de kan have svært ved at stå fast. Derfor kan blot ringe vind give dem overbalance. Står det lille træ i en plantekasse vil roden mase sig op af jorden, og i en krukke kan den nemt vælte, måske vil krukke også gå i stykker.

Med det lille rodnet er der også kun et lille rumfang at hente vand og næring fra. Derfor må planter i kummer og krukker passes meget omhyggeligt.

Endnu en ulempe er, at krukkerne og plantekasserne kan bundfryse i en hård vinter, fordi den udsættes for vind og kulde fra alle sider.

Det tåler mange planter dog heldigvis men vintergrønne planter kan tage skade, fordi toppen fortsætter livsprocessen og afgiver derfor vand, især hvis solen skinner, når jordklumpen så er fuldstændig frosset er der stor fare for at planten udtørrer.

I frost udvider jorden sig, derfor kan krukker sprænges.

Når der skal vælges planter til altaner og taghaver, behøver man som nævnt ikke at tage hensyn til jordbundsforholdene, men til klimaet. Uanset om taghaverne ligger på øverste etage eller lidt beskyttet længere nede, er de som regel meget udsatte for vinden.

Hvis solen er hård, må der vælges planter der tåler sol og tørke, og dog må de alligevel passes omhyggeligt med vand. Det er almindeligt at mange planter fornyes hvert år. Det er selvfølgelig dejligt, at få rigtblomstrende sommerblomster i kasserne, men en del tørketålende stauder, især stenbedsplanter og krydderurter, der kan komme år efter år, kan også bruges i krukker og plantekasser hvor der er fuld sol.

Og så er der selvfølgelig de eksotiske planter. De fleste kræver en lys men også meget varm plads, det vil sige læ. Derfor er de bedst på lyse altaner og terrasser. De skal overvintre indendørs et køligt og lyst sted.
Udvalgte artikler
Lær om Danmarks kyster
De danske kyster er noget af den mest ægte natur, vi har. Kysterne er konstant under naturkræfternes frie spil, hvor der ikke er lavet høfder eller bebyggelse, der når helt ud til vandkanten.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Troldhassel
Troldhassel ligner ingen anden busk i haven. Alle dens grene snor og krøller sig, som havde nogen givet planten elektrochock eller kildet den. De krøllede og snoede grene strækker sig mod den blege vintersol og tegner fantastiske silhuetter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sydbøg
Sydbøg er noget nær det perfekte træ til haven. Bladene er så små og kronen så luftig, at træet kun kaster en ganske let, flimrende skygge. Det giver mulighed for at plante helt tæt på stammen og dermed for at skabe et både smukt og spændende havemiljø.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Plettet Dieffenbachia
Inden for Dieffenbachia-slægten findes et stort antal meget dekorative blad vækster. Alle nedstammer de fra tropisk Sydamerika.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser