Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæring af vin
Beskæring af vin
Beskæring af vin

Hvorfor?

Vindruer tilhører vinrankefamilien og et af kendetegnene ved denne familie er at de har et kraftigt rodsystem og en kraftig tilvækst. Beskærer man derfor ikke sin vinplante, vil den kunne vokse 10 meter eller mere hvert år. Når planten bruger alle sine kræfter på at sætte lange skud og mange blade, går det ud over blomster- og frugtsætningen. Undlader man derfor beskæring af sin vinplante, vil man få et væld af nye, lange skud med mange blade, som skygger i drivhuset eller udestuen. Samtidig vil man få få og små vindrueklaser, som har svært ved at modne, da skyggen er for voldsom. Beskærer man derimod sin vinplante, kan man styre skyggeniveauet og opleve glæden ved at plukke hjemmedyrkede vindruer hvert efterår.

Sommerbeskæring.

Den største del af beskæringen af vin foregår hen over sommeren, hvor de frugtbærende skud skal skæres tilbage, så der er 1-3 blade efter klasen. Det klarer planten nemt, da tilvæksten er meget stor og gerne laver nye sideskud hele tiden. Derfor skal man ikke holde sig tilbage. Klip skuddene tilbage til bladknoppen på alle de frugtbærende skud. De skud, som ikke bærer vindruer, kan fjernes ved at klippe helt tilbage til hovedstammen. Det er en god idé at sommerbeskære 3-5 gange fra juni – september måned.

Vinterbeskæring.

Tidspunktet er fra november til februar, og gerne inden jul.
Vinterbeskæringen er anderledes strategisk. Det er nemlig nu, selve skelettet til vinplanten opbygges og formes.
Første års planter skal skæres tilbage til 2-4 knopper efter plantningen. Det derefter følgende forår trækker man de nye (1-3) skud op og i den ønskede retning. Det er de nye sideskud, som skal bevares i rigtig mange år.

De efterfølgende år.

Hver vinter skal man:
Klippe alle sideskuddene fra sidste år tilbage til 1 knop.
Det valgte hovedskud, skal reduceres til ½ - 1 meter, da det vil have en dominerende vækst. Det er hovedskuddene, som giver forudsætningen for at få mange druer. Opbygger man langsomt sin vinstok, vil man kunne opnå en væsentlig større frugtsætning.

TIPSBOKS

Det er naturligt at blade og stængler bliver angrebet af gråskimmel om efteråret. Det kan planten sagtens tåle. I forbindelse med beskæringen hver vinter, er det alligevel vigtigt at få ryddet godt op i de plantedele, som er angrebet af gråskimmel. De fjernes og lægges på kompostbunken.
Skjoldlus er et almindeligt problem på vinstokken. Anvend en stiv børste, som gnides langs vinstokken. Skjoldlusene vil så falde af.
Opbindingen af stokken ses efter og løsnes de steder, hvor snoren er blevet stram og ”kvæler” planten.

Udvalgte artikler
Portulak
Både sommer- og vinterportulak er kødfulde planter, hvis unge skud anvendes i salat. Sommerportulak kan desuden serveres kogt som spinat, i suppe og saucer, og kan syltes som pickles.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Den Nye selvforsynende have.
Så er den her - igen. Den selvforsynende have udkom første gang på dansk i 1980, og får nu cementeret sin klassikerstatus med en femte udgave, der er lettere revideret og i farver.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Solsikke
Alle kender den gigantiske 1-årige plante med dens enorme blomster og varme farver. Men solsikkefamilien er større end de fleste tror, og de mindre velkendte og lavere solsikker (Helianthus) ser noget anderledes ud. Solsikker dyrkes i stor stil pga. olien, der presses ud af frøene. Planten stammer fra Amerika, hvor indianerne tilskrev planten overnaturlige evner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kæmpe Mandstro
Kæmpe-Mandstro er ikke sommerfuglenes plante, men derimod er honningbier og humlebier helt vilde med den.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser