Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæring af stedsegrønne planter
Beskæring af stedsegrønne planter
Beskæring af stedsegrønne planter

Stedsegrønne planter er generelt vækster, der kræver minimal pleje og beskæring. Faktisk er de fleste stedsegrønne planter kønnest, hvis de ikke beskæres ret meget udover afskæring af en enkelt beskadiget gren eller to i ny og næ.

Nogle haveejere kan dog godt lide at formklippe deres stedsegrønne planter for at give dem et stramt udtryk, som hække eller figurklipning af taks og buksbom i kugle- eller kasseformede faconer. Dette er dog udelukkende et spørgsmål om personlig smag og er ikke nødvendigt for at holde planterne sunde.

Ikke alle stedsegrønne planter tåler formklipning eller hård beskæring. Visse planter, som f.eks. enebær og tuja, vokser kun på ydersiden. Hvis du klipper dem hårdt tilbage for at fjerne det, der ligner døde grene, ender du med kun at have den nøgne stamme og grene tilbage, og der vokser ingen nåle ud igen.

Dette gælder dog ikke buksbom, taks og kristtorn. De kan klippes hårdt tilbage og reagerer fint herpå (det er disse stedsegrønne planter, der benyttes til planteskulpturer). De danner nyvækst selv fra stammen.

Sådan beskærer du din stedsegrønne plante korrekt, uanset hvilken slags du har:

1. Hav kendskab til planten.

Som regel kræver en stedsegrøn busk mindre beskæring jo større bladene er, og jo mindre kan den tåle uden at den bliver ødelagt. Bredbladede stedsegrønne planter med store blade, som f.eks. rododendroner, er ikke egnet til klipning. Resultatet bliver en busk med brunrandet løv og stumpe stængler med få blade. De klarer sig bedre med minimal og selektiv beskæring (se nedenfor), hvor en gren fjernes her og der.

Hvis du gerne vil have buske, der kan klippes i pæne, glatte faconer, skal du vælge stedsegrønne planter med en naturlig kompakt vækstform, som f.eks. taks og buksbom. Disse buske har enten nåleformede eller små blade.

2. Beskær på det rigtige tidspunkt.

Stedsegrønne planter med nåleformede blade kan klippes på alle tidspunkter, dog ikke om efteråret. Beskæring stimulerer normalt til nyvækst og væksten lige inden vinterens kulde svides sandsynligvis.

Vinteren er dog et glimrende tidspunkt for beskæring, da du kan bruge afklippet til juledekorationer.

Klip alle blomstrende stedsegrønne planter umiddelbart efter blomsterne er visnet – hvis du beskærer på et senere tidspunkt, risikerer du at klippe næstes sæsons blomsterknopper af. Brug en beskæresaks til at afklippe visne blomster og spidserne af små grene. Dette forhindrer planterne i at blive ranglede og forvoksede.

3. Samarbejd med plantens naturlige vækstform.

Hav kendskab til —eller betragt —plantens vækstform, inden du beskærer den. Mange pyramideformede stedsegrønne planter har f.eks. et vækstpunkt i toppen, magen til toppen på det juletræ, som du sætter stjernen på. Det er meget vigtigt, at du ikke klipper det vækstpunkt af, når du beskærer. Punktet dirigerer træets kegleformede oprette vækst. Hvis du klipper spidsen af, forgrener træets top, hvilket ødelægger den yndefulde vækstform.

Visse stedsegrønne planter har en naturlig lav vækstform, der breder sig til siderne, mens andre har en kugleformet vækstform. Vækstformen kan også være høj og lodret.

4. Beslut dig for, hvilken beskæring du vil foretage.

Selektiv beskæring består ganske enkelt i at afklippe grene her og der. Strittende eller forvoksede grene fjernes, mens plantens naturlige vækstform bevares.

Følg blot den lange gren ind i busken, for at finde dens udspring fra det hårde, gamle ved. Ved at lægge beskæringsklippene her inden i busken, fjernes kun det bløde skud. (Klip i hårdt, gammelt ved danner ikke nye skud.) Efterlad ikke uskønne stabbe på planten. Læg snittene i toppen af planterne, hvor sollyset fremmer mest nyvækst. Undlad at beskære stedsegrønne planter forneden, hvor sollyset er sparsomt.

Klipning foretages med hækkesaks eller hækkeklippere og giver buskene et tætklippet, formelt udseende. Klip kun den stedsegrønne plante på ydersiden for at opstramme den ønskede form. Planter, der er egnede til formklipning, danner nye kviste og blade fra hver snitflade, hvilket gør løvet tykt og tæt.

Sørg for ofte at træde et skridt tilbage for at bedømme klipningen. Elektriske hækkeklippere er tidsbesparende, når du klipper store hække, men vær forsigtig med at klippe for meget af.

Knibning af fyr, gran og ædelgran er med til at kontrollere planternes størrelse og holder disse stedsegrønne planter pæne uden brunfarvning af spidserne, hvilket kan forekomme ved andre beskæringsmetoder. Knibning foretages ved med fingrene at knibe eller afbrække den bløde nyvækst på ikke-blomstrende stedsegrønne planter i det sene forår eller først på sommeren, inden skuddene hærder og bliver hårde og vedagtige.
Udvalgte artikler
Muldjord / Havejord
Pas på den i annoncerne benævnte rnuldjord. Den kan indeholde næsten alt - lige fra fortrinlig jord til udluftet slam. I sidstnævnte vokser der ingenting før efter både et og to års forløb.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Helleborus
Helleborus er en af de tidligste vinterblomstrende stauder vi har her i Danmark. De fleste Helleborus kommer fra de kalkrige bjerge i det sydlige Europa bl.a. fra det forhenværende Jugoslavien hvor der gror mange arter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Øresnudebiller
Rododendron er en af havens smukkeste buske. Den er mere hårdfør, end de fleste forestiller sig og kan blive ældre end de fleste mennesker. Den er forholdsvis sund og der er ikke så mange skadegørere, der angriber den. Med enkelte undtagelser, hvoraf snudebillen er en af de mere markante.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Hjortetakbregne
En sjov og spændende bregne som kan stilles på bordet eller ophænges. Trives godt i boligen som i udestuen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser