Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæring af stedsegrønne planter
Beskæring af stedsegrønne planter
Beskæring af stedsegrønne planter

Stedsegrønne planter er generelt vækster, der kræver minimal pleje og beskæring. Faktisk er de fleste stedsegrønne planter kønnest, hvis de ikke beskæres ret meget udover afskæring af en enkelt beskadiget gren eller to i ny og næ.

Nogle haveejere kan dog godt lide at formklippe deres stedsegrønne planter for at give dem et stramt udtryk, som hække eller figurklipning af taks og buksbom i kugle- eller kasseformede faconer. Dette er dog udelukkende et spørgsmål om personlig smag og er ikke nødvendigt for at holde planterne sunde.

Ikke alle stedsegrønne planter tåler formklipning eller hård beskæring. Visse planter, som f.eks. enebær og tuja, vokser kun på ydersiden. Hvis du klipper dem hårdt tilbage for at fjerne det, der ligner døde grene, ender du med kun at have den nøgne stamme og grene tilbage, og der vokser ingen nåle ud igen.

Dette gælder dog ikke buksbom, taks og kristtorn. De kan klippes hårdt tilbage og reagerer fint herpå (det er disse stedsegrønne planter, der benyttes til planteskulpturer). De danner nyvækst selv fra stammen.

Sådan beskærer du din stedsegrønne plante korrekt, uanset hvilken slags du har:

1. Hav kendskab til planten.

Som regel kræver en stedsegrøn busk mindre beskæring jo større bladene er, og jo mindre kan den tåle uden at den bliver ødelagt. Bredbladede stedsegrønne planter med store blade, som f.eks. rododendroner, er ikke egnet til klipning. Resultatet bliver en busk med brunrandet løv og stumpe stængler med få blade. De klarer sig bedre med minimal og selektiv beskæring (se nedenfor), hvor en gren fjernes her og der.

Hvis du gerne vil have buske, der kan klippes i pæne, glatte faconer, skal du vælge stedsegrønne planter med en naturlig kompakt vækstform, som f.eks. taks og buksbom. Disse buske har enten nåleformede eller små blade.

2. Beskær på det rigtige tidspunkt.

Stedsegrønne planter med nåleformede blade kan klippes på alle tidspunkter, dog ikke om efteråret. Beskæring stimulerer normalt til nyvækst og væksten lige inden vinterens kulde svides sandsynligvis.

Vinteren er dog et glimrende tidspunkt for beskæring, da du kan bruge afklippet til juledekorationer.

Klip alle blomstrende stedsegrønne planter umiddelbart efter blomsterne er visnet – hvis du beskærer på et senere tidspunkt, risikerer du at klippe næstes sæsons blomsterknopper af. Brug en beskæresaks til at afklippe visne blomster og spidserne af små grene. Dette forhindrer planterne i at blive ranglede og forvoksede.

3. Samarbejd med plantens naturlige vækstform.

Hav kendskab til —eller betragt —plantens vækstform, inden du beskærer den. Mange pyramideformede stedsegrønne planter har f.eks. et vækstpunkt i toppen, magen til toppen på det juletræ, som du sætter stjernen på. Det er meget vigtigt, at du ikke klipper det vækstpunkt af, når du beskærer. Punktet dirigerer træets kegleformede oprette vækst. Hvis du klipper spidsen af, forgrener træets top, hvilket ødelægger den yndefulde vækstform.

Visse stedsegrønne planter har en naturlig lav vækstform, der breder sig til siderne, mens andre har en kugleformet vækstform. Vækstformen kan også være høj og lodret.

4. Beslut dig for, hvilken beskæring du vil foretage.

Selektiv beskæring består ganske enkelt i at afklippe grene her og der. Strittende eller forvoksede grene fjernes, mens plantens naturlige vækstform bevares.

Følg blot den lange gren ind i busken, for at finde dens udspring fra det hårde, gamle ved. Ved at lægge beskæringsklippene her inden i busken, fjernes kun det bløde skud. (Klip i hårdt, gammelt ved danner ikke nye skud.) Efterlad ikke uskønne stabbe på planten. Læg snittene i toppen af planterne, hvor sollyset fremmer mest nyvækst. Undlad at beskære stedsegrønne planter forneden, hvor sollyset er sparsomt.

Klipning foretages med hækkesaks eller hækkeklippere og giver buskene et tætklippet, formelt udseende. Klip kun den stedsegrønne plante på ydersiden for at opstramme den ønskede form. Planter, der er egnede til formklipning, danner nye kviste og blade fra hver snitflade, hvilket gør løvet tykt og tæt.

Sørg for ofte at træde et skridt tilbage for at bedømme klipningen. Elektriske hækkeklippere er tidsbesparende, når du klipper store hække, men vær forsigtig med at klippe for meget af.

Knibning af fyr, gran og ædelgran er med til at kontrollere planternes størrelse og holder disse stedsegrønne planter pæne uden brunfarvning af spidserne, hvilket kan forekomme ved andre beskæringsmetoder. Knibning foretages ved med fingrene at knibe eller afbrække den bløde nyvækst på ikke-blomstrende stedsegrønne planter i det sene forår eller først på sommeren, inden skuddene hærder og bliver hårde og vedagtige.
Udvalgte artikler
Almindelig Ask
Almindelig Ask er et stort, løvfældende træ med en høj og åben vækstform. Op til 40 m. højt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fliselægning 7 trin
Normalt er flisearealerne i haven ikke store. De udgør næsten altid belægningerne på stier, terrasser og parkeringspladser.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Ampler og altankasser
Det er ikke vanskeligt at tilplante en ampel, men den runde bund kan godt gøre det lidt svært at håndtere trådkurven.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
FUGLE felthåndbogen
Straks jeg var kommet i gang med bogen, måtte jeg pludselig indse at bogen er en utrolig flot bog med en masse interessante oplysninger og en bog der beskriver de forskellige fugle på en god måde.
Artikel kategori: Boganmeldelser