Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Beskæring » Beskæring af et løvfældende træ
Beskæring af et løvfældende træ
Beskæring af et løvfældende træ

Uanset om et løvfældende træ er stort eller lille, er der nogle grundlæggende beskæringsprincipper, der sikrer, at træet får så smuk en form som muligt, og at træet ikke flækker eller brækker, når det vokser til.

Hvis du er i tvivl om beskæringen af træet, så lad det være i fred. De fleste løvfældende træer vokser temmelig godt med minimal beskæring. De vokser jo i skovene uden nogen menneskelig indblanding. Desuden kan forkert beskæring hæmme træets generelle vækst og påvirke dets sundhed.

Beskæringsregler

Faktisk er ukorrekt beskæring så uhensigtsmæssigt, at det er vigtigt at kende et par "regler" for beskæring.

Undlad at topkappe et træ.

Dvs. sav ikke blot toppen af et træ for at give plads til luftledninger eller andre hindringer. Belysningsvæsnet har gennem årene været kendt for dette, men har gradvist indset, hvor meget det skader træerne og ødelægger deres visuelle udtryk. Som resultat heraf er metoden nu ændret og der udføres en mere hensynsfuld beskæring.

Regn ikke med at kunne kontrollere et løvfældende træs størrelse med beskæring. Dette fungerer måske med et antal stedsegrønne planter, men med et løvfældende træ kæmper du en forgæves kamp og du vil sandsynligvis ødelægge træets naturlige vækstform undervejs. Vælg et træ, der ikke bliver større end ønsket, når du planter. Og hvis du allerede har et træ, som er alt for stort, er det nok en god ide at fjerne træet helt og plante et nyt i stedet for.

Vær ikke alt for ambitiøs.

Hvis sidegrenene er mange centimeter tykke eller sidder så højt oppe, at du ikke kan nå dem med et teleskopisk beskæringsredskab (Fiskars®-topsakse har en rækkevidde på op til 4,5 m), kan det nok betale sig at tilkalde en professionel. Det koster dig måske noget ekstra, men du undgår at komme slemt til skade.

Gå ikke for hurtigt frem.

Beskæring er en kunstart. Tag dig god tid; træd ofte et skridt tilbage for at betragte resultatet af dit arbejde. Mange gartnere kan godt lide at beskære et træ over en dag eller to, så de kan tænke over deres strategi og snittene, og kigge på træet med nye øjne den næste dag.

Enkel beskæring

Visse typer af beskæring kræver ingen overvejelser. Hvis du har svært ved at komme i gang med beskæringen, kan du starte med følgende snit:

Fjern grene, der sidder for lavt. På små, nyplantede træer betyder lavthængende grene ingenting, men i takt med at de vokser, skulle det gerne være muligt for folk at gå under træerne uden at slå hovedet."Op med sidegrenene"—dvs. fjern alle lavtsiddende sidegrene til en vis højde—for at muliggøre dette.

Fjern beskadigede eller døde sidegrene. Afskær døde grene —de falder alligevel af og inviterer insekter til at tage ophold i træet. Skær også brækkede eller på anden måde beskadigede sidegrene af. De øger risikoen for skadedyr og sygdomme'. Alle snit skal være rene og uden flosser. Efterlad heller ikke stabbe—skær tæt på stammen eller store sidegrene.

Fjern rodskud og vanris. Disse er tynde og næsten ukrudtsagtige skud, der vil kvæle hovedtræet, hvis de ikke holdes nede. Rodskud vokser frem ved træets basis eller fra store overfladiske rødder. Vanris vokser lodret op fra vandrette grene eller somme tider fra hovedstammen. Begge vokser meget hurtigt og skal fjernes et par —endda måske helt op til fire—gange i løbet af vækstsæsonen. Jo større, du lader dem blive, jo større er sandsynligheden for, at de kommer igen.

Mere kompleks beskæring

Når du har lavet de nemme snit, kan du fortsætte med de snit, der kræver flere overvejelser.

Fjern alle sekundære topskud. Løvfældende træer bør udvikle en stærk hovedstamme. Af og til kan en stor gren også begynde at vokse opad og konkurrere med hovedstammen. Denne skal fjernes for at bevare en smuk generel vækstform. Desuden har et sekundært topskud, der har fået lov til at vokse sig stort, tendens til at brække af i sne- eller stormvejr, hvilket resulterer i et træ, der er kløvet i to halvdele.

Beskær grene, der gnaver mod hinanden. Grenene må ikke gnave mod hinanden, da de slider hul på barken, så risikoen for skadedyr eller sygdom øges. Fjern dem derfor for at skabe plads mellem grenene.

Afskær stærkt dybt kløftede grene med svagt hæfte. Hvis der en er stor gren, som har en revne eller på anden måde har en svag vedhæftning til stammen eller andre store sidegrene, skal den fjernes for at forhindre, at den falder af (måske sammen med en stor del af barken) i stormvej eller når et barn prøver at klatre på den.

Fjern store grene efter behov.

Små grene, der kun er nogle centimeter tykke, kan du blot fjerne med en grensaks eller en sav. Store grene skal fjernes med ekstra forsigtighed.

Begynd med at skære stykker af grenen fra den yderste ende af grenen. Stop, når du har et stykke på ca. 30-50 cm. tilbage.

Lav nu et snit under grenen for at sikre, at barken ikke rives af, når grenen falder ned. Gå efter et svagt udadgående skråsnit, som følger "grenkraven" , der er en naturlig forhøjning ved grenens basis. Dette giver en bedre sårheling af snittet. Skær derefter resten af grenen af fra oversiden. Skær udad i en svag vinkel for at følge grenkraven.
Udvalgte artikler
Orangeri
Et orangeri bruges til planter og træer, der ikke kan tåle kulde. Orangerier hører i folks bevidsthed til tidlige tiders slotte og herregårde, men i dag etablerer flere og flere boligejere orangerier.
Artikel kategori: Drivhuset
Udvalgte artikler
Skønhedsøje
Skønhedsøje er en af de klassiske stauder, bl.a. fordi den egner sig godt til afskæring. I forsommeren danner den et blødt grønt tæppe med sine næsten nåleformede blade, og fra juli måned hvor blomstringen begynder
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blomsterdronningen
I Blomsterdronningen - Dronning Ingrids Slotshaver inviteres læseren på en lystvandring i ord og billeder gennem de slotshaver, som Dronning Ingrid satte sit stærke og personlige præg på.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Uddannelse for alle er vigtigt i krisetider
I krisetider er uddannelse særligt vigtigt. Når krisen kradser, så bliver der rift om jobmulighederne. En god uddannelse, der er efterspurgt, er derfor en god forsikring mod arbejdsløshed.
Artikel kategori: Nyhedsartikler