Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Bekæmp dræbersneglen
Her er der lige nogle råd til bekæmpelse og forebyggelse af dræbersnegle. Har du flere råd så sende dem til havesiden@kan-lir.dk så de kan komme med på siden.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Potentil
Buskpotentil er en lille, løvfældende busk med en stift opret og tætgrenet vækstform. På grund af den lave vækst, den tætte, gule blomstring og hårdførheden bruges arten meget som pryd- og hækplante i haver og parker.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Japansk blåregn
Japansk blåregn, Wiseria floribunda, er ikke altid blå. Der er mange sorter med forskellige blom-sterfarver at vælge imellem. Purpurblå og blålilla er de mest udbredte farvetoner, men sorten 'Ro-sea' har sarte, rosa blomster, og sorten 'Alba' har elegante, snehvide blomster i de lange hængende klaser, der er plantens adelsmærke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » December
December
December

Skov eller have

På denne årstid er skoven ofte smukkere at se på end haven. Haverne ser ofte lidt trist ud, hvor skoven er dækket med et lag visne blade, på grenene og i skovbunden vokser mos og de gamle træstubber er begroet med smukke svampe og meget grønt mos.

Vildfugle

Vildfugle er aktive både sommer ogvinter. De har en legemstemperatur på ca. 44°C. Det kræver derfor energirigt foder hele året. Om vinteren, hvor sne ofte dækker jorden, har fuglene svært ved selv at finde tilstrækkeligt med føde. Mange småfugle skal nå at samle føde svarende til en tredjedel af deres legemsvægt for at kunne producere varme nok til at overleve en lang, kold vinternat. Det er vigtigt at fortsætte fodringen hele året rundt, når man først er begyndt for ikke at skuffe fuglene, som hurtigt får vaner og derfor forventer at få føde ved foderpladsen. Omsætningen af mejsebolde er i ynglesæsonen op til fire gange så høj som i vintertiden, da alle de små unger skal fodres.

Opbevaring

Når frosten for alvor sætter ind, skal grøntsager, kartofler og æbler opbevares korrekt - dvs. koldt, men frostfrit. Dæk kasserne med gamle vattæpper, dyner og lignende og læg evt. et par varmedunke ind til natten. Når vejret bliver mildere, skal man huske at fjerne dækket igen.

Porrer

Der findes både efterårs- og vinterporrer. Vinterporrer overlever selv hårde vintre med megen frost. Sørg for at tage efterårsporrer op, inden de ødelægges af gentagen nattefrost. Kom dem i fryseren, inden skaden sker. De skal ikke blancheres først.

Rodfrugter

Pastinak, skorzonerrod og jordskokker kan blive i jorden og hentes ind friske i løbet af vinteren. Alle andre rodfrugter skal opbevares frostfrit eller evt. beskyttes mod frosten med et tykt lag visne blade - minimum 20 cm.

Æbler

Æbler er sukkerholdige og tåler en smule frost uden at tage skade. Men når det for alvor bliver frostvejr, skal de flyttes ind i et frostfrit udhus eller lign. Fjern de rådne æbler fra kassen og sørg for, at musene ikke kan komme dertil.

Stauder og løg

Der findes ikke ret mange stauder, der blomstrer om vinteren, men det betyder blot, at man skal have mange af de, der så er i blomst. Julerosen er en opkvikker. Går man tæt på, er den ufattelig smuk, og du kan få den i både hvid og rød. De røde blomstrer sent og bladene visner, mens de hvide sagtens kan stå i blomst til jul, og i øvrigt har de grønne blade hele året.
Vortemælk, den røde af slagsen er ikke en egentlig vinterstaude, men dens blade holder sig smukke gennem det meste af vinteren, og står godt til juleroserne.
Vintergækkerne behøver ikke en præsentation. De skal bare være der, og helst i store plamager, så de virkelig tager sig godt ud.
Kinesisk Ensian er en lille ti centimeter høj tæppedannende staude med himmelblå, hvide eller lyseblå blomster. Dens normale blomstringstid er fra september til og med november, men er vinteren mild, kan den blomstre et stykke ind i december.

Buske

De fleste buske fås i dag i mere eller mindre dværgform. Er der plads til buske i haven, er kejserbusk oplagt. Nogle gange blomstrer den lang tid før januar, andre gange lang tid efter. Er man meget uheldig, springer den en blomstring over. Det sker, når der pludselig kommer hård frost, lige som knopperne skal til at springe ud. Viburnum fareri blomstrer tidligt, Virburnum x bodnantense senere, og er derfor mere hårdfør.
En række små pilesorter er gode bud på skønhed. Spydpil Salix hastata Wehrhahnii har smukke mørkerøde grene, der får små gulhvide gæslinger. Purpurpil er et andet bud. Den findes både som hængende og mere opret sort.
Korneller var især fremme i starten af halvfjerdserne. Siden blev de glemt, men er blevet populære igen. De har flotte blodrøde eller karrygule grene. Et smukt miks er at plante guldkornel sammen med hvidkornel. Hvidkornel får hvide bær i toppen og har røde grene.
Og så er der troldnødden med de gule trolddomsblomster. Her er flere sorter Hamamelis x intermedia, der blomstrer i februar, Virginiana, der springer ud i november med en lidt svag gul farve og Diane med røde blomster samt Arnold promise, der er hårdfør og har et farveorgie af gule, røde og orange farver i efteråret.

Stedsegrønt

Du kan selvfølgelig også lave en rigtig grøn have med vekslende stedsegrønne planter som buksbom og forskellige typer af smågraner, enebær, taks, kristtorn og thuja. Og har du talent med saksen, så kan buskene formes, så du kan se ud på en række små kunstværker, der med vintersne eller rimfrost, pludselig ændrer karakter.

Beskyt rododendron

I hård frost med skarp sol kan planter som rododendron let tage skade. Fordampningen fra bladene øges, og når jorden er frosthård, kan rødderne ikke suge vand til at erstatte det tabte, og så går det galt. Bladene svides, og i værste fald dør de. Dæk dem derfor med lidt gran.
Husk også at dække roserne ved foden og brug halm eller blade eller uomsat kompost. Det luner. Kompost er også meget gavnligt over tulipanløgene, der er de sarteste løg, når det gælder hård frost.

Klip vinen

Nu mangler du kun vinen i drivhuset, før du kan holde fri nytårsaften. Den skal klippes tilbage, så den samlede tilvækst kun er omkring 60 cm. Sideskud beskæres indtil to knopper fra hovedstammen, og det skal gøres inden udgangen af måneden. Efter den tid begynder saften allerede at trække op i stammen, og så bløder og svækkes vinen let ved senere beskæring.

Og så lige huskelisten:

Beskær træagtige prydplanter samt frugttræer og frugtbuske. Hvis det er muligt, findeles de afskårne plantedele i en flismaskine.
Læg føde ud til fuglene og sørg for, at havedammen og fuglebadet ikke fryser til.
Fortsæt med at grave og at indarbejde organisk stof i jorden.
Rens stier og reparer skure og hegn.
Ryst sne af træer, buske og hække.
Beskær både vindrueranker og andre vinarter.
Fortsæt med at tage træagtige stiklinger.Så alpine planter.
Reparer plænen, hvis vejrbetingelserne gør det muligt.
Slå bladselleri ind med henblik på vinterforsyninger til køkkenet.
Hyp rosenkål for at støtte dem, så de ikke vælter i blæsten.
Planter som overvintrer under dække, er i hvile og vandes kun en lille smule for at undgå overvanding og rådangreb.
Pas potteplanterne omhyggeligt, så du får det bedst mulige ud af dem.
Beskyt frit udplantede planter og planter i potter og krukker mod frost.
Isoler udvendige vandhaner.
Beskær høje buskroser for at undgå at blæsten rykker dem frem og tilbage.
Tag blomsterløg ind til blomstring til jul.
Så pelargonier under dække til næste års produktion.
Så visse tidlige afgrøder under dække, så de første planter er klar til udplantning i det nye år.
Udvalgte artikler
Sprøjt ikke
Hvis du sprøjter i din have, skal du være opmærksom på, at sprøjtemidlerne ikke altid kun dræber skadedyr og ukrudt. Det betyder, at du risikerer at fjerne andre dyr og planter, der gør nytte i din have.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Boghvede
Almindelig boghvede (Fagopyrum esculentum Moench) er en 30-60 cm opretstående to-kimbladet plante med hjerte-pileformede blade, der hører under Pileurtfamilien (Polygonaceae).
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blå Svingel
Svingel (Festuca) er en græsslægt, som er udbredt i Europa, Nordafrika, Asien og Nordamerika. Det er stauder med en tueformet vækst og smalle, indrullede blade. Blomsterne er samlet i treaksede toppe med 3-mangeblomstrede småaks.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kleopatras Nål
Kleopatras nål har hundredvis af blomster fra top til bund. Dens skønhed er forbundet med den smukke og historiske Cleopatra!
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blomstermaling - alle kan - også du
One-stroke maling, er som titlen antyder en maleteknik, hvor man i et tag maler et blad og dermed meget hurtig kan have et færdigt motiv.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Kinaløg
Krydderurten stammer fra Kina og Japan, hvor den bruges flittigt i madlavningen. Kineserne frituresteger hele planten og servere den som garniture.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Træriste
Den ideelle udeplads er direkte tilsluttet huset. Man behøver derfor kun at gå gennem en dør for at komme ud i haven.
Artikel kategori: Sten og fliser.