Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Lav en ny græsplæne
Du kan så i foråret, hvor risikoen for tørke er minimal. Græsset spirer dog allerbedst i eftersommer og efterår, hvor jorden er lun og fugtig.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Camillas havebog
Bogen er beregnet som en praktisk guide til den glade nybegynder, men også for de mere trænede havefolk er der noget at hente. Camillas havebog handler om de grundlæggende principper i havedyrkningen: at det er jorden, vi dyrker, uden kemiske tæsk af nogen art.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Link til os

Artikel kategori: Nyttig viden
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » December
December
December

Skov eller have

På denne årstid er skoven ofte smukkere at se på end haven. Haverne ser ofte lidt trist ud, hvor skoven er dækket med et lag visne blade, på grenene og i skovbunden vokser mos og de gamle træstubber er begroet med smukke svampe og meget grønt mos.

Vildfugle

Vildfugle er aktive både sommer ogvinter. De har en legemstemperatur på ca. 44°C. Det kræver derfor energirigt foder hele året. Om vinteren, hvor sne ofte dækker jorden, har fuglene svært ved selv at finde tilstrækkeligt med føde. Mange småfugle skal nå at samle føde svarende til en tredjedel af deres legemsvægt for at kunne producere varme nok til at overleve en lang, kold vinternat. Det er vigtigt at fortsætte fodringen hele året rundt, når man først er begyndt for ikke at skuffe fuglene, som hurtigt får vaner og derfor forventer at få føde ved foderpladsen. Omsætningen af mejsebolde er i ynglesæsonen op til fire gange så høj som i vintertiden, da alle de små unger skal fodres.

Opbevaring

Når frosten for alvor sætter ind, skal grøntsager, kartofler og æbler opbevares korrekt - dvs. koldt, men frostfrit. Dæk kasserne med gamle vattæpper, dyner og lignende og læg evt. et par varmedunke ind til natten. Når vejret bliver mildere, skal man huske at fjerne dækket igen.

Porrer

Der findes både efterårs- og vinterporrer. Vinterporrer overlever selv hårde vintre med megen frost. Sørg for at tage efterårsporrer op, inden de ødelægges af gentagen nattefrost. Kom dem i fryseren, inden skaden sker. De skal ikke blancheres først.

Rodfrugter

Pastinak, skorzonerrod og jordskokker kan blive i jorden og hentes ind friske i løbet af vinteren. Alle andre rodfrugter skal opbevares frostfrit eller evt. beskyttes mod frosten med et tykt lag visne blade - minimum 20 cm.

Æbler

Æbler er sukkerholdige og tåler en smule frost uden at tage skade. Men når det for alvor bliver frostvejr, skal de flyttes ind i et frostfrit udhus eller lign. Fjern de rådne æbler fra kassen og sørg for, at musene ikke kan komme dertil.

Stauder og løg

Der findes ikke ret mange stauder, der blomstrer om vinteren, men det betyder blot, at man skal have mange af de, der så er i blomst. Julerosen er en opkvikker. Går man tæt på, er den ufattelig smuk, og du kan få den i både hvid og rød. De røde blomstrer sent og bladene visner, mens de hvide sagtens kan stå i blomst til jul, og i øvrigt har de grønne blade hele året.
Vortemælk, den røde af slagsen er ikke en egentlig vinterstaude, men dens blade holder sig smukke gennem det meste af vinteren, og står godt til juleroserne.
Vintergækkerne behøver ikke en præsentation. De skal bare være der, og helst i store plamager, så de virkelig tager sig godt ud.
Kinesisk Ensian er en lille ti centimeter høj tæppedannende staude med himmelblå, hvide eller lyseblå blomster. Dens normale blomstringstid er fra september til og med november, men er vinteren mild, kan den blomstre et stykke ind i december.

Buske

De fleste buske fås i dag i mere eller mindre dværgform. Er der plads til buske i haven, er kejserbusk oplagt. Nogle gange blomstrer den lang tid før januar, andre gange lang tid efter. Er man meget uheldig, springer den en blomstring over. Det sker, når der pludselig kommer hård frost, lige som knopperne skal til at springe ud. Viburnum fareri blomstrer tidligt, Virburnum x bodnantense senere, og er derfor mere hårdfør.
En række små pilesorter er gode bud på skønhed. Spydpil Salix hastata Wehrhahnii har smukke mørkerøde grene, der får små gulhvide gæslinger. Purpurpil er et andet bud. Den findes både som hængende og mere opret sort.
Korneller var især fremme i starten af halvfjerdserne. Siden blev de glemt, men er blevet populære igen. De har flotte blodrøde eller karrygule grene. Et smukt miks er at plante guldkornel sammen med hvidkornel. Hvidkornel får hvide bær i toppen og har røde grene.
Og så er der troldnødden med de gule trolddomsblomster. Her er flere sorter Hamamelis x intermedia, der blomstrer i februar, Virginiana, der springer ud i november med en lidt svag gul farve og Diane med røde blomster samt Arnold promise, der er hårdfør og har et farveorgie af gule, røde og orange farver i efteråret.

Stedsegrønt

Du kan selvfølgelig også lave en rigtig grøn have med vekslende stedsegrønne planter som buksbom og forskellige typer af smågraner, enebær, taks, kristtorn og thuja. Og har du talent med saksen, så kan buskene formes, så du kan se ud på en række små kunstværker, der med vintersne eller rimfrost, pludselig ændrer karakter.

Beskyt rododendron

I hård frost med skarp sol kan planter som rododendron let tage skade. Fordampningen fra bladene øges, og når jorden er frosthård, kan rødderne ikke suge vand til at erstatte det tabte, og så går det galt. Bladene svides, og i værste fald dør de. Dæk dem derfor med lidt gran.
Husk også at dække roserne ved foden og brug halm eller blade eller uomsat kompost. Det luner. Kompost er også meget gavnligt over tulipanløgene, der er de sarteste løg, når det gælder hård frost.

Klip vinen

Nu mangler du kun vinen i drivhuset, før du kan holde fri nytårsaften. Den skal klippes tilbage, så den samlede tilvækst kun er omkring 60 cm. Sideskud beskæres indtil to knopper fra hovedstammen, og det skal gøres inden udgangen af måneden. Efter den tid begynder saften allerede at trække op i stammen, og så bløder og svækkes vinen let ved senere beskæring.

Og så lige huskelisten:

Beskær træagtige prydplanter samt frugttræer og frugtbuske. Hvis det er muligt, findeles de afskårne plantedele i en flismaskine.
Læg føde ud til fuglene og sørg for, at havedammen og fuglebadet ikke fryser til.
Fortsæt med at grave og at indarbejde organisk stof i jorden.
Rens stier og reparer skure og hegn.
Ryst sne af træer, buske og hække.
Beskær både vindrueranker og andre vinarter.
Fortsæt med at tage træagtige stiklinger.Så alpine planter.
Reparer plænen, hvis vejrbetingelserne gør det muligt.
Slå bladselleri ind med henblik på vinterforsyninger til køkkenet.
Hyp rosenkål for at støtte dem, så de ikke vælter i blæsten.
Planter som overvintrer under dække, er i hvile og vandes kun en lille smule for at undgå overvanding og rådangreb.
Pas potteplanterne omhyggeligt, så du får det bedst mulige ud af dem.
Beskyt frit udplantede planter og planter i potter og krukker mod frost.
Isoler udvendige vandhaner.
Beskær høje buskroser for at undgå at blæsten rykker dem frem og tilbage.
Tag blomsterløg ind til blomstring til jul.
Så pelargonier under dække til næste års produktion.
Så visse tidlige afgrøder under dække, så de første planter er klar til udplantning i det nye år.
Udvalgte artikler
Havefliser, plantesten og havemursten
Havefliser der kan anvendes langs dine blomsterbede kaldes plænekantsten, mens dem der bruges til opbygning af egentlige blomsterbede kaldes plantesten og havemursten.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Skorpionen 24/10 - 22/11

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Koreakornel
Koreakornel, Cornus kousa, har ganske enkelt alt, hvad man kan ønske sig af et lille træ eller stor busk. Ved første øjekast minder blomsterne om klematis både i størrelse og form. Når planten først har etableret sig, er blomstringen overdådig i begyndelsen af juli.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Berliner Kindl
Nazi-Tysklands jødeudryddelser og koncentrationslejre påstås ganske ofte først at blive kendt efter besættelsens ophør. Min morfar og morbror kom som tysklandsarbejdere hjem fra Berlin så tidligt som i 1943 og fortalte om den viden som mange, mange kendte til i Berlin dengang. Jeg vidste det som 8 årig i København.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Anlæg og pasning af stenbed
Stenpartiet mister hurtigt charmen, hvis man ikke passer det med ukrudtsrensning, påfyldning af ny jord og eftersyn af planterne.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Grøntsager
Hjemmedyrkede grøntsager smager bedst og er en billig måde at få alle de nødvendige vitaminer. Det danske klima egner sig godt til at dyrke grøntsager, og i landets havecentre findes et væld af spændende sorter.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Vandmelon
I vort klima kan vandmelon kun dyrkes i drivhus eller mistbænk. Planten har ikke alene et forholdsvis stort varmebehov, men også en lang udviklingstid. Fra såning til plantning går der mere end 3 måneder. Man så indendørs i april eller i opvarmet drivhus.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser