Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Malurt
Malurt, der er en letdyrket halvbusk, bliver knapt 1 meter høj. Løvet er fliget, lysegrønt med sølvglans, de små blomster er gule.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sådan kan du bedre huske og lære noget
Mange mennesker synes, de husker dårligt, ikke mindst, når de bliver ældre. Men både unge og ældre kan lære at blive meget bedre til at huske ved at følge disse simple regler. Pudsigt not, så vil de fleste, der kan opvise en fænomenal hukommelse, gøre brug af lignende hukommelsesteknikker.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
En havedam får haven til at boble af liv
Mange mennesker elsker at ligge i hængekøjen i deres have og høre vinden suse i træerne, mens de læser en god bog. Andre slapper bedre af ved at beskære deres roser eller fjerne ukrudt. Men uanset hvad man foretrækker, er haven et fristed, som skal tilpasses ens behov.
Artikel kategori: Havedammen
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Græskar høstning
Græskar høstning
Når haven i eftersommeren vrimler med squash og græskar, melder sig nogle spørgsmål uundgåeligt:

Hvilke slags græskar kan gemmes?

Hvornår er det bedst at høste?

Hvordan kan man se om de er modne?

Hvordan skal de opbevares, for at kunne holde sig bedst?


Græskar.

Der findes tre slags græskar, som kan gemmes:

Vintergræskar (spisegræskar), f.eks. af sorter som Hokkaido eller Buttercup.

Halloween-græskar eller pumpkins – kan også spises, men de mest dekorative er sjældent de bedste til at spise.

Pyntegræskar (Cucurbita pepo) kan holde sig fra 3-4 uger og måske helt frem til jul, imens vintergræskar (Cucurbita maxima, Cucurbita moschata) alt efter sorten kan holde sig fra et par måneder og helt op til 1 år, hvis de tørres ordentlig og opbevares korrekt.


Squash

Squash (summer squash, courgetter, Ufo’er) har blødt skind og indeholder meget vand. De kan ikke tørres som unge frugter. De helt udvoksede store squash, vil efterhånden få en hård skræl og kan tørres ligesom græskar og pyntegræskar.


Høsttidspunkt

Græskar kan høstes så snart de er fuldt udvoksede og er helt hårde i skræl og stængel. De tager ikke skade af en kold nat eller to og kan endda klare lidt nattefrost, men det er ikke det bedste for dem, da det kan være med til at påvirke hvor god deres holdbarhed bliver.
Så længe vejret tillader det, kan det betale sig at lade den stå på marken og modne, for selv om planten dør bliver græskaret ved med at modne, bare så længe det har det lunt og tørt.


Det modne græskar begynder at ændre farve og bliver noget mere mat i overfladen i forhold til det umodne græskar som er mere blank / skinnende i overfladen. Efterhånden som græskaret modnes begynder stænglen også at blive mere korkagtig i udseende. Det er vigtigt at man holder stænglen tør da det er oftest herfra at frugten først begynder at rådne.
Det er derfor en fordel at når de ligger på marken eller i køkkenhaven og modner, at man stille dem op på siden, så man kan holde stænglen og stængelfoden tør. Det bedste høsttidspunkt for græskar plejer at være omkring 1-15 oktober alt efter vejret.


For tidligt høstede græskar kan modne.

Hvis græskar ikke kan nå at blive fuldt udvoksede, inden at man bliver nødt til at høste dem, kan man selv forsøge at modne dem ved at de placeres et tørt og ret lunt sted i nogle uger, bedst ved mindst 20 grader. Helt unge frugter ville man aldrig kunne modne, da de vil begynde at skrumpe og rådne. De bør kasseres så de ikke ”smitter” de andre med svampespore.


De bedste forhold ved modning kan opnås ved at:

stille græskarret i et tørt drivhus, hvis der er solskin nok til at drivhuset bliver rigtig varmt om dagen. Der må godt blive lidt køligere om natten, men må helst ikke komme under de 10 grader. Eller

man stiller græskarrene i stuen et varmt sted evt. i nærheden af brændeovnen, men kun i nogle få dage. Eller

Man stiller dem i fyrrummet, gerne i nærheden af fyret hvor de kan stå et par uger.


Eftermodning.

Det er rigtig vigtigt at helt modne græskar bliver eftermodne, især hvis de skal opbevares i længere tid. Det gøres bedst ved at de opbevares ved mindst +20 grader i mindst 10 dage så både skrællen og stænglen bliver helt gennemtørre.


Spisekvalitet ved langtids opbevaring.

Kvalitet af græskar som er opbevaret i længere tid, varierer meget efter den enkelte sort. Hvis det står på frøposen hvad holdbarheden på et modent græskar er, er det en god rettesnor.
Græskar som har en lang holdbarhed, får under modningen mere intens orange farve i kødet og bliver mere sødt med tiden. Hvor hvis man spiste det samme græskar kort tid efter høstning kan det være lidt mere vandet i smagen.
Udvalgte artikler
Rensning og vedligeholdelse af fliser
Dine fliser skal blive liggende i haven i mange år, så med tiden bliver de udsat for kraftige påvirkninger som får dem til at ændre udseende.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Danmarks svampe
Her er nok den mest beskrivende bog om svampe jeg til dags dato har set - bogen har så mange virkelig gode og flotte billeder af de forskellige svampe og samtidig er der en god beskrivelse af svampene.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Fløjlsblomst / Tagetes
En helt fantastisk sommerblomst Tagetes – Fløjlsblomst som passer godt til krukker men også som kantplante. En "must" i haven hvis man ikke har prøvet den.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Champignon
Champignonslægten består af en række arter, hvoraf de fleste er spiselige, og disse kendes på den behagelige duft. Alle champignons har en tydelig, hudagtig ring, der sidder på stokkens øverste halvdel.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Insektfotografering – tag billeder af insekter med makrofotografering
Gå på fotosafari i baghaven efter insekter og andre smådyr med dit digitalkamera. Det er ikke så svært, som du tror, når blot du har lidt tålmodighed. Du vil blive ført ind i en pragtfuld verden af lilleputter, der lever et betagende liv lige uden for din havedør. Forstørrelse af insekterne i nærbilleder er fantastisk dramatiske og smukke eller bizarre. De gør indtryk!
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Oliven
Olivengrene symboliserer fred, og bladene kronede de sejrende ved datidens olympiske lege. Medicinsk bruges bladene til at rense sår siden oldtiden. Olivenblade sænker blodtrykket og hjælper til at forbedre blodomløbet. Olivenolie har generelt beskyttende virkning på fordøjelseskanalen og er god på tør hud.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Filt og filtning
Filt og Filtning. En af vor tids gode sider – genopdagelsen af naturmaterialer og natur i en grad, så det kan tjene til at imødegå det syntetiske – fortjener at blive beskrevet endnu en gang, skønt der allerede er bøger, avisartikler mm om dette emne. Det er øko-tider og modstand mod de kunstige stoffer.
Artikel kategori: Nyhedsartikler