Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Seljepil
Seljepil, Salix caprea ’Kilmarnock’ er et sødt, lille træ med mange anvendelsesmuligheder. Men egentlig ligger der et større bedrag bag. Seljepil er i virkeligheden en lav busk. Når den til forveksling ligner et lille, velformet træ, hænger det sammen med, at busken er podet på en stamme.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Alternative ordsprog.
Der er intet, der er så skidt, at du ikke kan glæde dig over, at det ikke skete for dig
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
2. juni 2012

Artikel kategori: Nyhedsbreve 2012
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Græskar høstning
Græskar høstning
Når haven i eftersommeren vrimler med squash og græskar, melder sig nogle spørgsmål uundgåeligt:

Hvilke slags græskar kan gemmes?

Hvornår er det bedst at høste?

Hvordan kan man se om de er modne?

Hvordan skal de opbevares, for at kunne holde sig bedst?


Græskar.

Der findes tre slags græskar, som kan gemmes:

Vintergræskar (spisegræskar), f.eks. af sorter som Hokkaido eller Buttercup.

Halloween-græskar eller pumpkins – kan også spises, men de mest dekorative er sjældent de bedste til at spise.

Pyntegræskar (Cucurbita pepo) kan holde sig fra 3-4 uger og måske helt frem til jul, imens vintergræskar (Cucurbita maxima, Cucurbita moschata) alt efter sorten kan holde sig fra et par måneder og helt op til 1 år, hvis de tørres ordentlig og opbevares korrekt.


Squash

Squash (summer squash, courgetter, Ufo’er) har blødt skind og indeholder meget vand. De kan ikke tørres som unge frugter. De helt udvoksede store squash, vil efterhånden få en hård skræl og kan tørres ligesom græskar og pyntegræskar.


Høsttidspunkt

Græskar kan høstes så snart de er fuldt udvoksede og er helt hårde i skræl og stængel. De tager ikke skade af en kold nat eller to og kan endda klare lidt nattefrost, men det er ikke det bedste for dem, da det kan være med til at påvirke hvor god deres holdbarhed bliver.
Så længe vejret tillader det, kan det betale sig at lade den stå på marken og modne, for selv om planten dør bliver græskaret ved med at modne, bare så længe det har det lunt og tørt.


Det modne græskar begynder at ændre farve og bliver noget mere mat i overfladen i forhold til det umodne græskar som er mere blank / skinnende i overfladen. Efterhånden som græskaret modnes begynder stænglen også at blive mere korkagtig i udseende. Det er vigtigt at man holder stænglen tør da det er oftest herfra at frugten først begynder at rådne.
Det er derfor en fordel at når de ligger på marken eller i køkkenhaven og modner, at man stille dem op på siden, så man kan holde stænglen og stængelfoden tør. Det bedste høsttidspunkt for græskar plejer at være omkring 1-15 oktober alt efter vejret.


For tidligt høstede græskar kan modne.

Hvis græskar ikke kan nå at blive fuldt udvoksede, inden at man bliver nødt til at høste dem, kan man selv forsøge at modne dem ved at de placeres et tørt og ret lunt sted i nogle uger, bedst ved mindst 20 grader. Helt unge frugter ville man aldrig kunne modne, da de vil begynde at skrumpe og rådne. De bør kasseres så de ikke ”smitter” de andre med svampespore.


De bedste forhold ved modning kan opnås ved at:

stille græskarret i et tørt drivhus, hvis der er solskin nok til at drivhuset bliver rigtig varmt om dagen. Der må godt blive lidt køligere om natten, men må helst ikke komme under de 10 grader. Eller

man stiller græskarrene i stuen et varmt sted evt. i nærheden af brændeovnen, men kun i nogle få dage. Eller

Man stiller dem i fyrrummet, gerne i nærheden af fyret hvor de kan stå et par uger.


Eftermodning.

Det er rigtig vigtigt at helt modne græskar bliver eftermodne, især hvis de skal opbevares i længere tid. Det gøres bedst ved at de opbevares ved mindst +20 grader i mindst 10 dage så både skrællen og stænglen bliver helt gennemtørre.


Spisekvalitet ved langtids opbevaring.

Kvalitet af græskar som er opbevaret i længere tid, varierer meget efter den enkelte sort. Hvis det står på frøposen hvad holdbarheden på et modent græskar er, er det en god rettesnor.
Græskar som har en lang holdbarhed, får under modningen mere intens orange farve i kødet og bliver mere sødt med tiden. Hvor hvis man spiste det samme græskar kort tid efter høstning kan det være lidt mere vandet i smagen.
Udvalgte artikler
Mirabel
Mirabel stammer formentlig fra Mellemøsten og Sydvestasien, hvorfra den ved dyrkning har bredt sig til det meste af Central-, Syd- og Vesteuropa samt over store dele af Asien. Den findes overalt i Danmark, specielt omkring bebyggelser.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Insekter
Der findes et utal af insekter både inde og ude og de mange ubudne skadevoldere, kan ødelægge både planter, blomster
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Mjødurt
Med sin kraftige, mørkegrønne bundroset og ranke lette blomsterstand er Mjødurt perfekt til bedet: Knopperne ligner elfenbenshvide perler med rød top.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kaktus
Kaktus er populære planter i boligen, fordi de er hårdføre og nemme at passe. Nu kan du også dyrke figenkaktus udendørs i krukker eller i specielt anlagte kaktusbede i haven, efter at nye, hårdføre kaktus er kommet på markedet.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Muldvarpen
Muldvarpen (på latin Talpa europaea) findes i hele Danmark, bortset fra nogle øer. Den voksne muldvarp bliver 15-18 cm lang og vejer 70-100 gram.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
4. juli 2012

Artikel kategori: Nyhedsbreve 2012
Udvalgte artikler
Drømmen om en finca
Der er mange grunde til at købe en finca i Spanien, ikke mindst den uforstyrrede landidyl, væk fra stress og jag. Nogle køber en finca, fordi de har ønske om at holde husdyr, og andre vil gerne dyrker deres egen frugt og grøntsager.
Artikel kategori: Nyhedsartikler