Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » April
April
April

Afstressende havearbejde

Der er mange ting, man kan komme i gang med nu, men man skal blot huske, at det er skal være en fornøjelse og ikke en sur pligt. Derfor bør man ikke igangsætte flere projekter, end man kan magte uden at blive stresset. Din have skal været et sted, hvor du stresser af og får nye kræfter sommeren igennem.

Ukrudt

Begynd tidligt med at grave ukrudt op, inden det vokser til. Brændenælde, kvikgræs og skvalderkål graves bedst op med en greb, og man skal huske at få alle rødderne med op.

Køkkenhaven

Man bør vente til midt eller sidst i april med såning direkte i køkkenhaven, og til man er sikker på, at faren for nattefrost er ovre. Men indendøre kan man jo sagtens starte sin salat, tomat, peber og flere forskellige blomstersorter. Kartoflerne kan sættes til forspiring, så de bliver klar til at komme i jorden. Kan man ikke vente, kan man dække jorden i køkkenhaven med plastfolie eller fiberdug, som holder på varmen. Sidst i april, hvis frosten er borte, kan man bl.a. så persille, ærter, gulerødder, radiser, salat, dild, porrer, rødkål, hvidkål, spidskål, rosen- og grønkål.

Majs

Hvis man vil have store, flotte majs, skal man sætte dem til forkultivering indendørs i slutningen af april/starten af maj. De spirer bedst ved 25 grader, og efter fremspiring (ca. 4 dage) kan man sætte dem i drivhuset, hvor man dog skal dække dem til, hvis der stadig er risiko for nattefrost. Sætter man dem til spiring direkte i drivhuset, vil spiringstiden være længere. Plant dem ud i jorden i slutningen af maj, når de har udviklet 3. blad.

Gødning

Man skal gøde sin køkkenhave nu der, hvor man vil lægge kartofler og løg. De arealer, hvor man vil så direkte i jorden gødes først efter, at planterne er kommet godt i vækst, da for megen gødning kan svide de spæde planter.

Blomsterløg

Når frosten er væk kan man lægge alle de spændende blomsterløg i jorden, som giver blomstring sommeren igennem. De fleste af disse blomsterløg er ikke vinterhårdføre, og man gør sig selv en tjeneste, ved at lægge dem i løgbakker, som gør det meget nemmere at tage dem op igen til efteråret, inden frosten igen sætter ind. Læg løg som dahlia, begonia, freesia, gladiolus, lilje, iris m.m.

Spiseløg

Der findes mange forskellige sorter af spiseløg - der findes f.eks. rødløg, skalotteløg, salatløg og hvidløg. Løg sættes så spidsen af løget er lige i jordniveau. Det er en fordel at vande rækkerne med løg efter sætning eller måske lægge løgene i vand et par timer før, man sætter dem i jorden. Det fremmer spiringen.

Prikling

Hvis man har sået i minidrivhus eller tørvepotter, skal der prikles, når planterne har udviklet så megen rod, at de kan flyttes. De bør samtidig prikles ud inden, de bliver så store, at de tager skade af at stå for tæt i tørvepotten. Det bedste tidspunkt er omkring der, hvor det første hold blade er udviklet.

Beskæring af roser

Så snart faren for nattefrost er helt ovre, kan man beskære sine roser - men ikke før! Det er dog ikke alle roser, der skal beskæres. Vildroser og diverse buskroser, skal kun have døde grene fjernet og udtyndes efter behov. Ved almindelige haveroser, fjerner man først alle de døde og svage grene inden beskæring. Jo hårdere man beskærer sine roser, jo færre og større blomster og senere blomstring, får man. Klip over en udadvendt knop - det giver en mere åben busk. Eller klip et lille stykke over et skud, der vokser i den retning, du ønsker grenen skal vokse.

Græsplænen

I slutningen af april er det ved at være tid til den første plæneklipning. Check din plæneklipper, kan den starte, er knivene skarpe og korrekt indstillede osv.

Fugle i haven

Efter en mørk og kold vinter er det dejligt at kunne komme ud i haven igen – og ikke mindst vågne op til fuglesang om morgenen, som især i maj er overvældende. Netop om foråret kulminerer livet i fugleverdenen, og yngletiden er i gang. Territorier fastlægges, hannerne kæmper om hunnerne, og redemateriale indsamles.

Mos og plæner

Hvis ikke du har mos, er der et eller andet galt. Så er du alt for flittig, og har arbejdet i haven hele vinteren. Normalt siges det at fugtige og milde vintre giver mos. Men også kolde og tørre vintre giver mos. Start med at stikke greben dybt i plænen. Det lufter og dræner. Giv så en ordentlig omgang med riven, og allerhelst med en mosrive. Udjævn huller med groft grus eller muld og efterså større bare pletter.
Gødning holder mosset væk og får græsset til at vokse og rødderne til at udvikle sig, så mosset kvæles. Vælg en god organisk plænegødning, hvis du ikke er så glad for at slå græs. Mineralgødninger (kunstgødninger) skal udbringes ofte, og får græsset til at vokse hurtigere.

Plant nye stauder

Fjern visne staudetoppe og plant nye eller del de gamle stauder. Staudebed kan bygges op, så man kan gå rundt om sit bed. Her er det naturligt, at de højeste planter placeres i midten, og de øvrige herefter placeres i faldende højde ud mod gangarealet. Saml i grupper efter farve eller sort, så bliver der mere ro over bedet. Del f.eks. bedet op i firkanter og placer en gruppe inden for hver firkant. Giv stauderne og løgplanter lidt gødning og plant de første.

Frugthaven

Nye frugtbuske og træer kan med fordel plantes nu. Gå efter sorter der ikke så let får sygdomme. Planteskolerne har en oversigt over de mest sunde sorter. Og meldes der om frost, mens blomsterne står i fuldt flor, så forsøg at afdække med en presenning, fiberdug eller andet. Ellers ødelægges anlæggene til frugt og det giver meget ringe udbytte.

Og så lige en huskeliste:

Nyplantede træer og buske vandes stadig, hvis der er tørt i vejret.
Stedsegrønne træer og buske plantes. På kolde udsatte steder etableres et læ som beskyttelse.
Roser sprøjtes mod stråleplet.
Stedsegrønne buske klippes så de forgrener sig.
Klatreplanternes nye skud skal bindes til støtter.
Buske der er blevet for store, eller som skal udvikle dekorativt løv, som f.eks. parykbusk beskæres.
Stauder deles.
Høje stauder forsynes med støtter.
Nye skud beskyttes mod snegleangreb.
Småplanter, der har sået sig selv, pottes op eller flyttes til bede efter behov.
Fortsæt med at luge. Etårigt ukrudt kan trækkes op med hånden, men flerårigt ukrudt bør altid graves op med rødderne.
Fjern visne blomster fra påskeliljer.
Så enårige klatreplanter og græsser.
Plant nye vandplanter.
Så nye græsplæner.
Gød etablerede plæner.
Så væksthuskulturer såsom tomater.
Fortsæt med at så og plante grøntsager udendørs.
Småplanter prikles og pottes op, inden de bliver sammenfiltrede og ranglede.
Fjerne alle døde skud som har overvintret på stauderne, især hos græsser, før der er risiko for at de skader nye skud.
Læg sommerblomstrende løg og knolde.
Klargør render til bønner.
Tilplant ampler, hvis du har mulighed for at beskytte dem under glas nogle få uger endnu.
Udvalgte artikler
Blomkål
Blomkål udvikles hurtigt og kan derfor dyrkes overalt. Bedst trives den dog i mildt, fugtigt, ikke for varmt klima. Tørre og varme omgivelser forringer kvaliteten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fuglestemmer i haven
Bogen indeholder flotte fotos og korte beskrivelser af 60 almindeligt forekommende havefugle. Læs om hvor i Danmark fuglene kan opleves, om de lever her hele året eller kun er på besøg, hvad de spiser, og hvor de bygger rede.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Pleje af dagliljer
I Kina, hvor mange af arterne stammer fra, bruges dele af planten i madlavningen, ikke mindst blomsterknopper og nyudsprungne blomster.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om kongehuset
Dronningen har ikke råd til en rigtig krone, så hun har kun en hårbøjle
Artikel kategori: Sjove ting