Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Formering af stueplanter
Formering af stueplanter
Formering af stueplanter

Formering af planter er en metode, du anvender til at få flere af samme art. Der er flere måder at gøre det på. En del metoder, som f.eks. at tage stiklinger og plante dem, er enkle måder at gøre det på, mens andre metoder såsom aflægning er mere tidskrævende.

I modsætning til udendørsplanter så stammer stueplanter ikke så ofte fra frø. Dette skyldes hovedsageligt, at der findes bedre alternativer. Herunder ses en liste over de mest almindelige:


Stiklinger af stilke

Denne type af stiklinger tages stort set på samme måde som på udendørsplanter, og stiklingen har ikke nogen blomster. Stiklingen bør ikke være længere end 15 cm. Det underste skal skæres lige under et blad, og bladene fjernes fra den nederste del af stiklingen.

Man sætter flere stiklinger rundt i kanten af en krukke fyldt med blomsterjord, og hjælper dem med at slå rødder ved at skabe en ”drivhusatmosfære”. Dette kan eksempelvis gøres ved, at de sættes i en plastikpose.


Bladstiklinger

På planter hvor bladene vokser direkte på stilken, tager man stiklinger direkte fra selve bladet og sætter dem i jord, for at få dem til at slå rødder på sædvanlig vis.

Hele bladet og et stykke af stilken tages fra planter af typen saintpaulia og gloxinia, mens man kan tage de lodrette dele af et blad fra spiralfrugt og sansevieria.

Nogle sukkulenter kan formeres ved, at man plukker blade af og lader dem hærde i 48 timer og derefter sætter dem i blomsterjord.


Forveddede stængelstiklinger

Man kan købe forveddede stængelstiklinger, der er klar til at blive plantet. Denne metode er let at håndtere og er en god måde at udvide beholdningen af planter med tykke stammer som f.eks. dracaena og dieffenbachia på.

En moden forveddet stilk med mindst en bladknude kan skæres i flere dele. Hver del lægges fladt på jorden i en krukke og graves halvt ned. Bladknuderne skal pege opad, og fra disse kommer der til at vokse skud.


Aflægning

Denne metode er enkel, men det tager lang tid før, du ser resultater. Metoden ligner den, man anvender til aflægning af udendørsplanter, men i stedet for at tage en lang stilk og fastgøre den i jorden for at få den til at slå rod, så former man stilken som en hårnål og fæstner den i en lille jordfyldt potte ved siden af.

Da denne metode tager lang tid, er det en god idé at aflægge flere stilke på én gang. Når skuddene begynder at komme frem er det tegn på, at stilkene er rodfæstet og kan adskilles fra moderplanten.

Denne metode er velegnet til klatre- og slyngplanter som f.eks. vedbend.


Skud

Mange stueplanter producerer nye “baby-planter” yderst på de blomstrende stilke eller endda på bladene, og disse kan nemt sættes fastklemte i potter med blomsterjord for at slå rødder.

Nogle gange har babyplanten allerede rødder, og dermed kan du adskille den direkte fra moderplanten, og du behøver ikke vente med at plante den ud.

Hvis babyplanten ikke har nogen rødder, så kan den sættes i blomsterjord og separeres fra moderplanten, når den slår rødder. Denne metode er velegnet til chlorophytum (væddeløber), saxifraga stolonifera (jødeskæg) og tolmeia (mor og barn-plante).


Deling

Mange stueplanter danner klynger af stiklinger omkring moderplanten, og disse kan plantes enkeltvis og vokse. Det er dog nødvendigt at tage hele planten op af potten for at komme til at tage disse stiklinger.

Du er nødt til at skrabe jorden væk, så du kan se, hvor stiklingerne sidder fast på moderplanten. Du kan adskille dem med hænderne eller med en skarp kniv. Derefter sættes moderplanten tilbage i potten, og stiklingerne sættes i nye potter med blomsterjord.

Denne metode er velegnet til saintpaulia, nogle typer af bregner, cyperus (parasolplante) og sansevieria.


Luftaflægning

Dette er en klog formeringsmetode, som giver dig en ny stueplante uden at forstyrre moderplanten.
Denne metode egner sig godt til f.eks. gummiplanter.

Vælg en frisk stilk og lav et snit højest 60 cm fra toppen af stilken, som har et blad få cm over snittet. Sørg for at du ikke skærer dybere end til midten.

Skub en smule mos ind i snittet med et knivblad, læg yderligere mos rundt omkring stilken og derefter lægges lidt plast rundt om stilken under snittet og til sidst fæstnes det. Lad det være mindst én vækstsæson og tjek derefter, om der er vokset rødder ud gennem mosset. Hvis det er tilfældet skærer du stilken, løsner mosset og planter stilken.

Denne metode er velegnet til mange af de højere stueplanter som f.eks. ficus elastic (gummitræ), dracaena og monstera.Lavet med tilladelse fra http://www.husoghave.bayer.dk
Udvalgte artikler
Skovflåten
Skovflåten (Ixodes ricinus) kaldes ofte for en tæge. Den er imidlertid ikke noget insekt, men hører til blod-miderne, som lever af at suge blod. Skovflåten har to par munddele med effektive modhager. Overkæberne er dannet som skarpe stiletter, og underkæberne danner et rør, gennem hvilket blodet suges op
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Petunia
Petunia er flotte og sikre sommerblomster, velegnede til krukker, altankasser, hængende haver og til havens bede. Petunier fås i mange farver og størrelser
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Online billeder – find et billed til web eller til tryk
Man siger, at et billed kan sige meget mere end mange ord. Det gælder for gode fortællende billeder, mens mange andre billeder er ret ligegyldige. Alligevel har vi en fantastisk hukommelse for billeder. Derfor er billeder for eksempel meget værdsatte til reklamer og til markedsføring.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Japansk Kirsebær
Japansk Kirsebær (Prunus serrulata) er et lille, løvfældende træ med en meget variabel vækstform.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser