Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Kend ukrudtet
Kend ukrudtet
Sådan genkender du ukrudtet og såddan finder du det.


Hvidmelet gåsefod

Hvordan ser det ud: En spids etårig plante som nogen gange har rødlige stilke og ovale eller diamantformede lysegrønne blade og klynger af lysegrønne blomster. Planten blev brugt som en grøntsag, indtil man introducerede spinat i det sekstende århundrede.

Hvor: I blomsterbede og rabatter.


Kløver

Hvordan ser det ud: Lysegrønne blade med de velkendte 3-koblede (nogen gange 4-koblede) blade. Kløver er en staude, der giver store problemer i græsplænen, hvor de lysegrønne blade skiller sig ud fra resten af græsset, når det er tørt. Kløver blomstrer mellem maj og september og spreder sig via frø og vegetativ vækst og kan hurtigt sprede sig over et stort område.

Hvor: I græsplæner, blomsterbede og rabatter.


Mos

Hvordan ser det ud: Primitive planter som trives fugtige steder. Det kan forekomme næsten overalt, men især under træer og hække og i græsplæner.

Hvor: I bede og rabatter, langs hække, i skuret, på stier, i indkørsler og græsplæner.


Mælkebøtte

Hvordan ser det ud: En roset af mørkegrønne blade med de typiske gule blomster, som du ser om sommeren. Bladene spreder sig ud og skygger for græsset, som får for lidt lys. De spreder sig via sine frø og har en lang rod. Hvis du vil grave den op, skal du sørge for at få hele roden med, da den kan vokse op igen fra selv den mindste lille del af roden.

Hvor: Græsplæner, blomsterbede, rabatter og stier.


Nælder

Hvordan ser det ud: En flerårig plante der kan være vanskelig at komme af med på grund af dens brændende blade. Den spreder sig ved hjælp af underjordiske rødder og er relativt nem at få op, bare husk at tage handsker på. Selv om det er en ukrudtsplante, så kan den f.eks. anvendes til at aktivere kompostbunken eftersom bladene er rige på kvælstof og kan anvendes til fremstilling af gødning.

Hvor: I blomsterbede og rabatter.


Padderokke

Hvordan ser det ud: En invaderende flerårig plante med meterlange krybende rødder, der er så stærke, at de kan komme igennem asfalt. De tynde, forgrenede stilke vokser i al slags jord fra sandholdig til sumpet. Om foråret har padderokker aspargeslignende knopper på toppen.

Hvor: I bede og rabatter, specielt i nærheden af våde jordområder.


Rapgræs

Hvordan ser det ud: Etårigt rapgræs spredes via frø. Det er blomstrende græs, som danner totte, og nogen gange har korte stilke, som kryber hen ad jordoverfladen. Den kan være svær at udrydde, da den danner frø året rundt.

Hvor: Forekommer naturligt i græsplæner, men kan sprede sig til blomsterbede og stier.


Skvalderkål

Hvordan ser det ud: Tætte grupper af hvidblomstrende ukrudt, der kan blive op til en meter høj og har rillede og hule blomsterstilke. Skvalderkål breder sig gennem underjordiske stilke og nogen gange via frø. Hvis du ønsker at grave dem op, skal du sørge for at fjerne hver eneste lille del af den tykke hvide rod, da en ny plante kan vokse op igen fra selv den mindste del.

Hvor: I blomsterbede og rabatter.


Smørblomst

Hvordan ser det ud: Smørblomsten er et besværligt ukrudt, som danner lange, krybende rødder og som kan være et stort problem i græsplæner og blomsterbede. Bladene er trekantede og tredelte. I græsplæner danner de en flad roset, som plæneklippere ikke kan få fat i. Det er en meget aggressiv plante, som kan invadere store områder.

Hvor: I blomsterbede, rabatter og græsplæner.


Snerle

Hvordan ser det ud: Snerlen er en urteagtig slyngplante, som kan blive 3 meter. Den danner store hvide og lyserøde trompetformede blomster mellem juni og september. Den kan ødelægge andre planter ved, at dens stilke vikles rundt om dem. Den breder sig stærkt ved hjælp af underjordiske udløbere.
Den kan fjernes ved at blive gravet op, men da nye planter kan vokse frem fra selv det mindste stykke tilbageværende rod, er det uundgåeligt, at problemet vender tilbage igen inden for en kort periode.

Hvor: I blomsterbede og rabatter.


Tusindfryd

Hvordan ser det ud: Tusindfryd kan enten pynte på din græsplæne eller ødelægge den afhængig af, hvad dit syn er på dem. Et par tusindfryd der titter frem betragtes nok ikke som det store problem, men de kan hurtigt sprede sig via frø og ende med at fylde det meste af græsplænen på kort tid. Plantens skeformede blade vokser i rodfaste rosetter, som er vanskelige at fjerne ved almindelig plæneklipning.

Hvor: I blomsterbede, rabatter og græsplæner.


Vejbred

Hvordan ser det ud: En stedsegrøn flerårig plante som spredes via sine frø og som kan findes hvor som helst. Du kan kende den på de læderagtige blade og de små blomster, der sidder sæt sammen på aksen. Vejblad har meget stærke rødder og er derfor svære at trække op med hånden.

Hvor: I blomsterbede, rabatter og græsplæner.


Udvalgte artikler
Melon
Meloner er af græskar-familien og er altså i familie med græskar, agurker og squash. Meloner stammer oprindeligt fra Indien og har bredt sig til Afrika og Mellemøsten. Kernerne fra græskar og meloner kan tørres og spises som snacks og i salater.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stor Hjertegræs
Stor hjertegræs, B. maxima, en enårig art fra Middelhavsområdet med større småaks, dyrkes som pyntegræs og bruges bl.a. i arrangementer med tørrede evighedsblomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af et frugttræ
Beskær træet sent om vinteren eller i det tidlige forår, inden sæsonens vækst begynder. Den grundlæggende beskæring af frugttræer foretages i følgende rækkefølge:
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Primula
Primula, som tilhører Primulaceae, er en af de største og mest udbredte planteslægter, og det er da nok også de færreste haver hvor man ikke kan finde mindst een og ofte flere forskellige arter eller sorter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser