Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Svalerodsensian
Svalerodsensian
Svalerodsensian
Gentiana asclepiadeaEn af de allernemmeste gentianaer. Også lettere at placere blandt andre stauder, da den kommer lidt op i højden.

En ensian der kan bruges udenfor det deciderede surbundsbed, f.eks. i en lys skovbund. Planten har blå klokker på lange overæ¦ngende stængler.

Den kaldes på dansk svalerods-ensian, fordi de grønne blade lig­ner svalerodens.

Svalerods-ensian (Gentiana asclepia­dea), der er opkaldt efter den græske gud for lægekunsten, Asklepios, finder man på temmelig fugtige steder i Al­perne.

Den bliver 40-60 cm høj, og dens grønne blade ligner svalerodens.

Blomsterne, der er hyacintblå, sidder 2-3 sammen i bladhjørnerne og frem­kommer i august-september.

Den tri­ves bedst i halvskygge og på en noget fugtig, humusrig jord, gerne sammen med andre planter som langsomtvok­sende bregner.

Ensian (Gentiana) er en slægt med ca. 400 arter, som findes på alle kontinenter (undtagen Antarktis). Slægten består af urteagtige planter med modsatte blade, som ofte danner en grundstillet roset.

Blomsterne har sammenvoksede kronblade, der danner en klokke. Farven kan være hvid, gul eller blå (mere sjældent også rød).


Egenskaber:
Rigtblomstrende halvhøj bjergplante.
God snitblomst.

Højde:
40-50 cm.

Lys:
Halvskygge.

Vand:
Temmelig rigeligt.

Jord:
Dyb og rigelig men alligevel fast.

Pasning:
Skal stå urørt på voksestedet i mange år.
På udsatte steder kan løvdække være nødvendigt.


Usædvanlig gentianatype

Denne Ensian er en usædvanlig art, der vokser i de mellemeuropæiske bjergegne. Selvom planten ligner en halvbusk, er skuddene så svage, at de kan behøve støtte.

Vækstformen er opret - overhængende.

I halvskygge bliver stilkene en halv meter lange. De har tætsiddende, spidst ellipseformede blade. Bladribberne danner et tydeligt mønster.


Blomstrer i bundter

Som navnet antyder, sidder blomsterne samlet i et topstillet bundt. Den enkelte blomst er typisk rørformet med spinklere krave end almindeligt hos andre gentianaer.

Den mørkeblå-azurblå form har tydelige prikker. Normalt blomstrer den i juli-september.


Halvskygge er det bedste miljø

Denne Ensian tåler ikke at stå i bagende sol. Kølig halvskygge er det bedste miljø. Den er derfor fortrinlig i åbne busketter og på kølige, skyggede engpartier.

Planten stiller også visse krav til jorden. Den bør være dyb, muldrig men alligevel ret fast. Et fugtholdende bed af græstørvjord tilsat løv og sphagnum er velegnet.

Udvalgte artikler
Roser og andre prydplanter
Havens prydplanter skal passes med omhu og omtanke. De skal have den vokseplads, der passer til deres forskellige vækstkrav og derefter den pleje der sikrer, at de altid er frodige og fri for sygdomme og skadedyr.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Fjeldribs
Planten dyrkes som klippet og uklippet hæk og i læhegn. Desuden findes den muligvis vildtvoksende på Møn og Bornholm.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af roser
Næsten alle roser har brug for en grundig beskæring sent på vinteren eller i det tidlige forår for at sikre at de ikke bliver ranglede, blomstrer godt og får en smuk vækst.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Glæden ved at have sin egen vejrstation
Der er flere måder at følge vejret på. Man kan gå ind på forskellige web sider med vejr/vejrudsigter. Aviser har også vejr/vejrudsigter, men de lider af, at være for "gamle" i forhold til web siderne. Disse web sider giver en grov vejrudsigt dækkende en landsdel eller et større område.
Artikel kategori: Nyhedsartikler