Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Svalerodsensian
Svalerodsensian
Svalerodsensian
Gentiana asclepiadeaEn af de allernemmeste gentianaer. Også lettere at placere blandt andre stauder, da den kommer lidt op i højden.

En ensian der kan bruges udenfor det deciderede surbundsbed, f.eks. i en lys skovbund. Planten har blå klokker på lange overæ¦ngende stængler.

Den kaldes på dansk svalerods-ensian, fordi de grønne blade lig­ner svalerodens.

Svalerods-ensian (Gentiana asclepia­dea), der er opkaldt efter den græske gud for lægekunsten, Asklepios, finder man på temmelig fugtige steder i Al­perne.

Den bliver 40-60 cm høj, og dens grønne blade ligner svalerodens.

Blomsterne, der er hyacintblå, sidder 2-3 sammen i bladhjørnerne og frem­kommer i august-september.

Den tri­ves bedst i halvskygge og på en noget fugtig, humusrig jord, gerne sammen med andre planter som langsomtvok­sende bregner.

Ensian (Gentiana) er en slægt med ca. 400 arter, som findes på alle kontinenter (undtagen Antarktis). Slægten består af urteagtige planter med modsatte blade, som ofte danner en grundstillet roset.

Blomsterne har sammenvoksede kronblade, der danner en klokke. Farven kan være hvid, gul eller blå (mere sjældent også rød).


Egenskaber:
Rigtblomstrende halvhøj bjergplante.
God snitblomst.

Højde:
40-50 cm.

Lys:
Halvskygge.

Vand:
Temmelig rigeligt.

Jord:
Dyb og rigelig men alligevel fast.

Pasning:
Skal stå urørt på voksestedet i mange år.
På udsatte steder kan løvdække være nødvendigt.


Usædvanlig gentianatype

Denne Ensian er en usædvanlig art, der vokser i de mellemeuropæiske bjergegne. Selvom planten ligner en halvbusk, er skuddene så svage, at de kan behøve støtte.

Vækstformen er opret - overhængende.

I halvskygge bliver stilkene en halv meter lange. De har tætsiddende, spidst ellipseformede blade. Bladribberne danner et tydeligt mønster.


Blomstrer i bundter

Som navnet antyder, sidder blomsterne samlet i et topstillet bundt. Den enkelte blomst er typisk rørformet med spinklere krave end almindeligt hos andre gentianaer.

Den mørkeblå-azurblå form har tydelige prikker. Normalt blomstrer den i juli-september.


Halvskygge er det bedste miljø

Denne Ensian tåler ikke at stå i bagende sol. Kølig halvskygge er det bedste miljø. Den er derfor fortrinlig i åbne busketter og på kølige, skyggede engpartier.

Planten stiller også visse krav til jorden. Den bør være dyb, muldrig men alligevel ret fast. Et fugtholdende bed af græstørvjord tilsat løv og sphagnum er velegnet.

Udvalgte artikler
Uddannelse for bæredygtig udvikling og iværksætteri
Klodens klima er ved at gå amok, og vi føler alle, at vi blot kan se til. For børn og unge kan det føles tungt, at der sker store omvæltninger i verden, der synes at true deres fremtid. ’Hvorfor er der ingen, der gør noget?’ siger de fortvivlet. Eller også vender de totalt ryggen til alle problemerne og koncentrerer sig om at blive effektive forbrugere af ting såvel som af underholdning.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Søjleenebær

Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Lav din køkkenhave.
Her kan du læse lidt om planlægning af din køkkenhave og nogle forslag til hvad du kan have i din køkkenhave. HUSK hvis du vil læse mere om den enkelte grøntsag kan du klikke på navnet (rød skrift) og du vil åbne en ny side med beskrivelse af grøntsagen.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Brosten
Da brosten skal hugges til i hånden, bliver de dyre. Gamle, slidte brosten giver et dårligt vejgreb for bildæk. Derfor er brosten efterhånden blevet udskiftet med andre, mere sikre vejbelægninger.
Artikel kategori: Sten og fliser.