Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Rullegræs
Mange vælger at anvende rullegræs, når en ny plæne skal anlægges. Fordelen er da også, at der er et færdigt resultat med det samme, men du undgår ikke at "græsset ikke må betrædes". Nylagt rullegræs skal nemlig have fred og ro til at få fat.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Førstehjælp
Hvis dit barn har spist giftige planter, eller fået irriterende plantesaft på huden eller i øjet
Artikel kategori: Giftige planter
Udvalgte artikler
Løg- og knoldvækster
Sortimentet er stort, og det er ikke svært at sammensætte blomsterbede, hvor planterne enten møblerer hele bedet eller indgår som en del deraf.
Artikel kategori: Alt om Haven
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havekalender » Februar
Februar
Februar

Erantis og andre løgblomster

Man må beundre de små erantis, der den ene dag står fuldstændig stivfrosne og næsten ser gennemsigtige ud - og den næste dag i tøvejr og solskin ser helt normale ud og lyser op med det flotte, gule blomster. Vintergækkerne begynder nu at hænge og nikke i vinden, og krokus er en smule mere forsigtig og kun lige på vej. Skønt med nogle friske farver i haven.
Narcisserne er begyndt at stikke op af jorden, men der går stadig lidt tid, inden de er i blomst. Man kan jo tage en lille potte med erantis eller vintergækker med ind i varmen og nyde dem de få dage, de holder indenfor.

Porrer og rosenkål

Langt de fleste vintre kan vintersorter af porre og rosenkål uden problemer overvintre, hvor man kan bruge af dem helt hen til april. Men i vintre med meget hård frost kan de godt gå til - porrerne bliver bløde og der kommer råd i rosenkålene.

Hårdfør eller ej

Det er ikke alle stauder og buske, der er fuldstændig hårdføre, så man bør dække dem med f.eks. grangrene, som lægges fladt henover planter eller stilles op omkring buske og stauder.

Blomstrende grene ved drivning

Man kan prøve at "drive" grene inden døre. Forsythiagrene og Ribes kan drives nu. Også japansk kirsebær er en sikker succes og kan drives på kun cirka to uger. Blomsterne bliver dog næsten hvide ved drivning. Når man tager grene ind til dette formål, er det nødvendigt at bruge en god, skarp saks eller kniv og skære et meget skråt snit forneden, da et vandret snit ikke kan suge vand nok.
Grene med små knopper bør desuden overbruses med få dages mellemrum, da de ellers kan tørre ind. Skift vandet jævnligt og sæt dem evt. køligt om natten.

Såning

Hvis man ikke har ekstra lys til de små planter, er det stadig lidt for tidligt at så i starten af februar. Men det er jo svært at lade være! Der er mange forskellige muligheder indenfor tørvepotter og minidrivhuse, og man kan læse om alle disse af Alberines Have's produkter på produktsiderne. Tørvepotter kan sættes direkte ud i jorden med potte, spire og jord, så de små nye rødder ikke forstyrres.
Det anbefales dog stadig at købe specielle lysstofrør, det såkaldte plantelys, til formålet, da vores almindelige lys ikke er nok. I slutningen af februar kan man dog godt begynde at finde det hele frem og gå i gang, men så skal man huske at stille det hele i vindueskarmen - helst i et sydvendt vindue, hvor der er masser af lys, men hvor rummet ikke er alt for varmt.

Sorter som peber og chili er længe om at vokse til, så dem kan man godt begynde at så nu, hvis man skal få en god høst. Salat spirer ikke ved temperaturer over 20 grader og har ikke brug for så høje temperaturer under forkultiveringen, så den kan man også godt begynde at så.

Forspiring af kartofler

De tidlige kartofler lægges til spiring i et rum med godt med lys, helst lagt i ét lag. Man kan spraye dem med lidt vand for at de bevarer deres spændstighed. Lyset sikrer, at de får korte, farvede spirer, der ikke så let knækker, når de lægges i jorden senere. Temperaturen bestemmer hvor mange spirer, der kommer. Spires ved 10-15 grader, kommer der mange spirer, spires der ved 6-8 grader kommer der kun få spirer. Hvis man vil have store kartofler, skal hver læggekartoffel kun sætte 2-3 spirer.

Fugle i haven

Der er stadig stort behov for at give fuglene ekstra føde - gerne foder der indeholder en masse fedt, såsom mejsebolde, fuglenødder, mejsekager og nøddestænger. Fuglene er også så småt begyndt at forberede sig til yngletiden, hvor redemateriale skal indsamles.

Giv hækken slankekur

Beskæringsarbejdet for de fleste træer og buske er efterhånden noget, man gør hele året, og nyere forskning viser, at især for frugttræer, er det bedre at beskære om sommeren, fordi såret heler hurtigere, når træet er i vækst. Fordelen ved at beskære nu er til gengæld, at man slipper for også at skulle af med en masse løv.
En hæk der er blevet for bred eller for høj kan med fordel skæres ind eller ned i februar eller marts. Husk at skære et stykke under den ønskede højde, så bliver det lettere at klippe hækken året efter.
Er hækken meget bred, er det sikrest at nøjes med en kraftig beskæring i den ene side i år og så tage den modsatte side næste år.

Prøv kunsten at pode

Podning af frugttræer er ikke lige til, men heller ikke særligt vanskeligt, når først man har lært det rigtige snit. Man kan bare øve sig på alle mulige afskårne grene, før man udfører den mere alvorlige operation. Hvis lysten til at eksperimentere med podning af frugttræer er der, så er det nu, man skærer podekviste. Det er en udfordrende hobby, og har den fordel, at man på samme træ kan have flere forskellige frugter. Den ideelle podekvist er et kraftigt sommerskud på tykkelse med en blyant. Kvistene skal opbevares koldt og fugtigt, bedst nedgravet i jorden, så er de friske og sprøde, når de skal bruges sidst i april. Til den tid skal nok trin for trin fortælle, hvordan du poder.

Og så lige en huskeliste:

Sørg for at havens fugle har mad og vand.
Tilfør organisk gødning.
Plant stadig træer, buske, frugttræer og frugtbuske, hvis vejret tillader det.
Tryk nyplantede planter fast hvis frosten har løftet dem.
Beskær vinterblomstrende buske, som er afblomstrede, herunder vinterblomstrende lyng.
Beskær sommerblomstrende buske som blomstrer på nyt ved.
Beskær hårdføre stedsegrønne træer og buske.
Beskær vinterjasmin og sentblomstrende klematis.
Fjerne gamle skud fra stauderne.
Læg georginknolde til spiring.
Del og plant vintergæk.
Gør såkasserne klar til grøntsager.
Hvis nødvendigt tilføres kalk til arealet med grøntsager.
Efter gødskning jorddækkes frugttræer.
Stikkelsbær beskyttes mod fugle.
Småplanter, der blev sået i sidste måned, prikles eller pottes.
Ikke-hårdføre stauder i krukker kan sættes i gang med væksten.
Klip stedsegrønne buske og hække, inden fuglenes redesæson starter.
Afslut beskæringen af frugttræer og frugtbuske.
Kontroller redskaber, udstyr, støttepinde m.m. så de er klar til brug, når behovet opstår.
Vær sikker på at potter og kasser er rene.
Kontroller dit lager af potter, jord og etiketter.
Klargør jorden til nye græsplæner.
Så sommerplanter under beskyttede forhold
Udvalgte artikler
Tagrender
Moderne tagrender er en fantastisk opfindelse. De sørger for, at vandet fra taget bliver ledt væk, så man hverken får det i hovedet eller skal sjaske igennem det på fliser og gange.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Boresnudebiller
Boresnudebillerne hører til snudebillefamilien (Curcu-lionidae). De har et typisk snudebille-udseende, idet den forreste del af hovedet er trukket ud i en kortere eller længere snude. Der findes flere forskellige arter af boresnudebiller, som alle har nogenlunde samme ud-seende og levevis.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Kinesisk Ene
Kinesisk Ene trives godt i almindelig mager havejord, men bedst i sandblandet jord. Den tåler en del tørke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Få succes med dine frøplanter
Du kan begynde at så frøplanter for at spare penge eller måske fordi du ønsker at dyrke en plante, der ikke er så nem at få fat på i butikkerne.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Hvid kalla
Det er en utrolig smuk og dekorativ sumpplante som kan tåle en hel del varme, men selve potten må ikke blive for var, det kan rødderne ikke tåle, Når den står ude eller i vindueskarmen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gul Thuja
Der er delte meninger om gule nåletræer. Nogle mener, de ser sygelig ud, mens andre synes, de gule former netop egner sig til at skabe farvekontrast til forskellige grønne toner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Weigela - Klokkebusk
Weigela er en fortryllende busk med sundt og kønt, græsgrønt løv. Skuddene er rødbrune og marvfyldte.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser