Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Valmuesøster
Valmuesøster
Valmuesøster
Meconopsis betonicifoliaDen blå blomst med det poetiske udseende har hjemme i de frodige, bjergrige områder i det sydøstlige Tibet med fugtige somre og tørre vintre – på engelsk kaldes planten for Himalayan Blue Poppy.

Skal den trives godt i haven, må man derfor forsøge at efterligne dens naturlige forhold: Den foretrækker en sur og fugtig, men veldrænet jord. Det opnår man ved at lade den vokse i en dybtbehandlet jord med godt dræn, så der ikke står vand og fugt omkring den i vinterhalvåret.

En såkaldt ’topdressing’ af fx visne blade og forrådnet bladjord er effektiv til at gøre jordoverfladen tilpas fugtig i sommerperioden.

’Tibets blå valmue’ tåler hverken fuld sol eller dyb skygge, men vil gerne placeres i sløret skygge – et sted, hvor solens stråler filtreres gennem fx et træs løv. Ligeledes kræver den læ.

Et let fugtigt skovbundsbed er fint - mange har haft held med at placere ’Tibets blå valmue’ i et rhododendronbed. Det er en flerårig staude, men den overlever kun, hvis den er virkelig tilfreds med vækstbetingelserne.

’Tibets blå valmue’ får ca. 10 cm store, himmelblå blomster i den tidlige sommer, i maj-juni. Blomsterne er rent koboltblå med en gylden glorie af støvdragere i midten. Selve planten med det let lodne løv kan blive ca. 60-80 cm høj. Planten har rosetstillede, blåduggede blade og de langstilkede blomster udvikles fra rosettens bladhjørner.

Hos ’Tibets blå valmue’ springer den øverste blomst i blomsterstanden ud først – i modsætning til de fleste andre bloms
trende planter, hvor normalen er at den nederste blomst i en blomsterstand, er den der springer ud først.

Højde:
50-80 cm.

Lys:
Vekslende sol/ skygge eller halvskygge.

Jord:
Muldrig, dyb og veltiIberedt.

Gødning:
Gammel, veiforrådnet staldgødning er udmærket, men kan erstattes af benmel eller anden organisk substans.

Formering:
Sås indendørs i marts i et godt fugtigt såbed.
Planterne prikles i kasse eller bænk og sættes senere i dybe potter.
Udplantes om foråret eller i august.
Planteafstand 35 cm.
Første år overvintres i bænk.


Skøn men lunefuld søster til valmue

Som andre skønheder er Valmuesøster ofte lidt lunefuld. I sit oprindelige miljø - højtliggende områder i Kina, Tibet og Centralasien - er den flerårig, men hos os opfører den sig undertiden som toårig. Arsagen hertil kan være for megen vintervæde, der skader den sarte rodhals.

Plan- ten har en kålagtig struktur og en smuk blådugget bladroset. De indtil 8 cm store, halvt hængende blomster udvikles til en luftig blomsterstand.

Farven varierer med blomstens alder, fra knoppens blåviolette tone til den fuldfærdige blomsts azurblå farve for til sidst at tone over i purpurblåt

Blomstringen indtræder i juni-juli.


Stående vinterfugt en alvorlig trussel

Meconopsis bør have en sval og skygget voksepiads. Det ideelle sted er en søbred, men ho- vedsagen er, at stedet byder på høj luft- og jordfugtighed i vækstperioden, og at det om vinteren er fri for stående væde.

På en varm, beskyttet og tilstrækkelig fugtig plads sår planten sig villigt, uden at tage overhånd.

Vil man ikke købe færdige planter kan man så indendørs.

Ved udplantningen må planterne have god roddanelse.

Især unge planter kræver tørke i vinterperioden evt. med dækning.

Udvalgte artikler
Hvidkål
Have-Kål er en toårig plante, som første år danner en bladroset, og som næste år sætter et opret, blomstrende skud med talrige blomster. Bladene er lidt læderagtige og ofte overtrukket af et lyseblåt vokslag.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Murbier
Begrænsede angreb af murbier er normalt uskadelige for murværket. Kraftige angreb kan dog medføre, at der trænger vand ind i muren, hvilket igen kan give frostskader, opfugtede vægge og nedbrudt træværk. I værste fald kan murværkets bæreevne blive nedsat.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Nektarin
Foruden beskæring, trænger et nektarintræ også til udtynding. Hvis der er alt for mange frugter, vil disse forblive små. Vitaliteten i træet vil også blive påvirket.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blomstermaling - alle kan - også du
One-stroke maling, er som titlen antyder en maleteknik, hvor man i et tag maler et blad og dermed meget hurtig kan have et færdigt motiv.
Artikel kategori: Nyhedsartikler