Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Hvid Fredløs
Hvid Fredløs
Hvid Fredløs
Lysimachia clethroidesHvid fredløs (Lysimachia clethroides) er en løvfældende staude med en opret, stiv og busket vækst. De overhængende stande af rent hvide blomster springer ud sent på sæsonen, og det betyder, at arten er populær som haveplante.

Hvid fredløs er en løvfældende staude med en opret, stiv vækst.

Skuddene er lysegrønne og glatte, og bladene sidder spredt. De er bredt elliptiske og helrandede. Begge sider er lysegrønne og glatte.

Blomstringen begynder først i juli, men den varer helt ind i september. Blomsterne sidder samlet i endestillede aks, og hver blomst er snehvid.

Planten danner – endnu – ikke modent frø i Danmark, men erfaringer fra USA og Canada tyder på, at den med tiden kan komme efter det og blive endda særdeles besværlig.

Rodnettet er højtliggende og meget tæt. Planten breder sig vegetativt med korte udløbere, og da den er meget tæt, holder den sig selv fri for ukrudt.

Stænglerne er stive, så den skal ikke bindes sammen.

Hvid fredløs (Lysimachia clethroides) er den fornemste i slægten. Den er med smukke, lancet­formede blade og en opret klase af rent hvide blomster, i spidsen af klasen en smule bøjet eller overhængende.

Den enkelte klase er meget holdbar, og blomstringen varer fra juni til hen i september. Ved hjælp af udløbere bre­der den sig efterhånden til siderne og danner store dekorative kolonier.


Egenskaber:
Opret voksende Fredløs til have og vaser, meget holdbar.

Højde:
30-50 cm.

Lys:
Halvskygge til mere skygget.

Vand:
Ret rigeligt for at udvikles smukt.

Jord:
Næringsrig bladmuld.


Hvid Fredløs fra Asien

De bedst kendte og oftest plantede Fredløs-arter er gule og stammer fra Europa.

Denne mindre kendte er hvid. Blomsterne er relativt små, men samlede i store, overhængende klaser på op til
en halv meter høje bladbærende stængler.

Den kan minde en hel del om en hvid Syren.


Mange anvendelsesmuligheder

Står den i halvskygge i en naturhave sammen med f.eks. bregner, primula, akeleje og andre »naturvækster«, trives den som de i en fugtholdende, næringsrig muldjord. Her kommer den bedst til sin ret, selvom den også er smuk i et bed eller som selvstændig gruppe.

Den blomstrer mellem juli og september og har tilmed meget smukke blade.


Også fin som snitblomst

Hvid Fredløs er velegnet som snitblomst og holder længere end de fleste andre, blot man husker at plukke den, så snart de første blomster åbner sig.

For denne som for alle andre blomster gælder det, at de helst skal plukkes tidligt om morgenen, da de på dette tidspunkt er mest saftspændte.

Udvalgte artikler
LED-pærer
LED-pærer kaldes også for diodepærer og er den mest strømbesparende teknik til belysning i dag. LED står for"Light Emitting Diode" eller på dansk: En diode, som udsender lys.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Tagrender
Moderne tagrender er en fantastisk opfindelse. De sørger for, at vandet fra taget bliver ledt væk, så man hverken får det i hovedet eller skal sjaske igennem det på fliser og gange.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Lav et surbundsbed
Alle surbundsplanter trives bedst i en jord med en surhedsgrad mellem 5 og 7. Nogle planter foretrækker tal omkring 5 og andre omkring 7. Spørg hos plantehandleren.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om Danmark
Danmark er et dejligt land, fordi der er så meget vand og ingen krig
Artikel kategori: Sjove ting