Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Hvid Fredløs
Hvid Fredløs
Hvid Fredløs
Lysimachia clethroidesHvid fredløs (Lysimachia clethroides) er en løvfældende staude med en opret, stiv og busket vækst. De overhængende stande af rent hvide blomster springer ud sent på sæsonen, og det betyder, at arten er populær som haveplante.

Hvid fredløs er en løvfældende staude med en opret, stiv vækst.

Skuddene er lysegrønne og glatte, og bladene sidder spredt. De er bredt elliptiske og helrandede. Begge sider er lysegrønne og glatte.

Blomstringen begynder først i juli, men den varer helt ind i september. Blomsterne sidder samlet i endestillede aks, og hver blomst er snehvid.

Planten danner – endnu – ikke modent frø i Danmark, men erfaringer fra USA og Canada tyder på, at den med tiden kan komme efter det og blive endda særdeles besværlig.

Rodnettet er højtliggende og meget tæt. Planten breder sig vegetativt med korte udløbere, og da den er meget tæt, holder den sig selv fri for ukrudt.

Stænglerne er stive, så den skal ikke bindes sammen.

Hvid fredløs (Lysimachia clethroides) er den fornemste i slægten. Den er med smukke, lancet­formede blade og en opret klase af rent hvide blomster, i spidsen af klasen en smule bøjet eller overhængende.

Den enkelte klase er meget holdbar, og blomstringen varer fra juni til hen i september. Ved hjælp af udløbere bre­der den sig efterhånden til siderne og danner store dekorative kolonier.


Egenskaber:
Opret voksende Fredløs til have og vaser, meget holdbar.

Højde:
30-50 cm.

Lys:
Halvskygge til mere skygget.

Vand:
Ret rigeligt for at udvikles smukt.

Jord:
Næringsrig bladmuld.


Hvid Fredløs fra Asien

De bedst kendte og oftest plantede Fredløs-arter er gule og stammer fra Europa.

Denne mindre kendte er hvid. Blomsterne er relativt små, men samlede i store, overhængende klaser på op til
en halv meter høje bladbærende stængler.

Den kan minde en hel del om en hvid Syren.


Mange anvendelsesmuligheder

Står den i halvskygge i en naturhave sammen med f.eks. bregner, primula, akeleje og andre »naturvækster«, trives den som de i en fugtholdende, næringsrig muldjord. Her kommer den bedst til sin ret, selvom den også er smuk i et bed eller som selvstændig gruppe.

Den blomstrer mellem juli og september og har tilmed meget smukke blade.


Også fin som snitblomst

Hvid Fredløs er velegnet som snitblomst og holder længere end de fleste andre, blot man husker at plukke den, så snart de første blomster åbner sig.

For denne som for alle andre blomster gælder det, at de helst skal plukkes tidligt om morgenen, da de på dette tidspunkt er mest saftspændte.

Udvalgte artikler
Blodribs, Ribes sanguineum
Blodribs, Ribes sanguineum, er næsten bedre kendt under sit latinske navn end ved det danske. Ri-bes, kalder vi ofte busken, der findes i de fleste danske haver og også burde findes i resten. For der er selvfølgelig en god grund til den store popularitet. Vi elsker blodribs, fordi den er en både dejlig, pålidelig og farverig forårsbebuder, der også har en rolle at spille senere på sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Den frodige have
Med denne bog ved hånden bliver det langt lettere for den ikke-kyndige haveejer at få sig den frodige drømmehave, som står øverst på mange haveejeres ønskeliste.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Barkflis / Dækbark
Dækbark er mange produkter og endnu flere fordele.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Naturen maler abstrakt - se det selv og bliv inspireret
Du mangler inspiration til dit billedmageri. Så gå til naturen. Det har kunstnerne benyttet sig af i rigt mål. Men du er blevet lidt træt af den naturalistiske stil og vil hellere forsøge dig med det abstrakte. Jamen, så er naturen stadigvæk leveringsdygtig med utallige motiver, men man må tættere på. Motivet med kronhjorten ved skovsøen er ikke sagen.
Artikel kategori: Nyhedsartikler