Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Perlebusk
Hvis man planter Perlebusk mellem andre buske, skal den - trods sin ret anselige størrelse - placeres i forgrunden.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Efter vinteren
Efter en hård vinter med meget sne, kan det være nødvendigt at gå haven efter i sømmene. Nogle områder har fået mere sne end andre, og har din have været hårdt ramt, kan der være behov for genopretning – jo før jo bedre.
Artikel kategori: Vejrudsigten
Udvalgte artikler
Stedsegrønne planter
Blandt havens planter spiller de stedsegrønne en væsentlig rolle. Et gammelt udtryk siger: "Stedsegrønt er stedsekønt" og intet kan være mere sandt. Enten optræder de stedsegrønne planter som prægtige statister, der danner baggrund for andre planter eller de har som enkeltstående fået tildelt en hovedrolle.
Artikel kategori: Alt om Haven
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsbreve 2010 » April 25 - 2010
April 25 - 2010
Ja så er vi snart ude af april måned, en måned med omskifteligt vejr, men heldigvis også en måned med mange gode havedage.

I april kom der også hele 28 nye sider på Havesiden www.kan-lir.dk.

Et godt råd til jer alle: Hvis der er informationer i mangler på Havesiden, så mail lige en forespørgsel til os, evt. brug kontaktformularen på siden, så vil vi nemlig få lavet en side om det emne i mangler.

Vi gør også det når der laves nye sider, at vi ser på hvilke ord der er brugt i Havesidens søgefunktion.

Nok om det her kommer lige en liste over de sider, der kom på Havesiden i april måned.

Ræddike - rabarber - vandmelon - red græsplænen - dahlia - vinterskader - persillerod - øllets sang - grundloven - dyreværnsloven - krydderurter - plantegrupper - radise - beskyt dig - græssets årskalender - duftplanter - pasningsråd - vejsalt - din drømmehave - fuglestemmer - bjergfyr - abetræ - blomkål - grønkål - 4 G internet - LED pærer - råd mod skovflåt - bjørneklo.


Vi gjorde også det at vi oprettede en ny gruppe: Plantegrupper, vi håber at den vil blive til gavn for brugerne så man nu har 2 muligheder for at finde plantebeskrivelser.
Ved som før at bruge gruppen plantebeskrivelser, eller ved at bruge plantegupper hvor man kan søge under de forskellige plantegrupper.

Når vi så kommer ind i maj måned, ja så er der jo en hel del ting der skal laves, her er noget af det:


Tomatplanter i drivhuset

Hvis tomatplanterne er ranglede, og der er langt op til de første store blade, kan man plante dem et stykke dybere i jorden, end de har stået i potterne. De udvikler så nye rødder fra det stykke stængel, som nu er begravet under jorden. Samtidig kommer den første klase tættere til jorden, og der bliver dermed plads til flere klaser, inden planten når loftet af drivhuset. Når tomatplanten vokser til, bør den støttes af en tomatspiral eller bindes op i snore i loftet.

Peber og chili er mere sarte end tomater, og bør flyttes ind fra drivhuset, hvis nætterne er for kølige. Agurk og melon bør man vente med at plante ud, da de ikke trives ved lavere jordtemperaturer end 18 grader.


Såtid

Maj er måneden hvor stort set alle frø kan sås, og hvor små kimplanter kan plantes ud i jorden. Begyndelsen af maj kan dog ofte stadig være kold og de spæde planter bør derfor dækkes med fiberdug. Sørg for at vande omhyggeligt ved såning og plantning - gerne både i sårillen og når frøene er sået. Se bag på frøposerne, hvornår de enkelte sorter kan sås - men vær samtidig opmærksom på temperaturen, da den også i maj kan svinge meget og give nattefrost. Man kan med fordel lægge ærter i blød i 12 timer ved sturetemperatur inden såning.

Sommerblomster

Sommerblomster sætter kulør på haven, hvad enten man har sine bede smukt afstemt i bestemte farvenuancer eller om man blander farver og former helt tilfældigt. Man kan f.eks. så stauder, som blomstrer år efter år. Normalt blomstrer disse først året efter såning, men i Albertines Have\'s sortiment er der en hel serie af stauder, som blomstrer allerede det første år. Herefter har man så glæde af dem igen og igen.
Sørg for at sætte staudeholdere op omkring blomsterne i god tid, så de ikke når at vælte i vinden, og når stænglerne alene ikke kan bære. Når man sætter sine sommerblomster ud i haven eller sår dem direkte på blivestedet, skal man på frøposen huske at checke, hvor høj blomsten bliver, så man sætter de laveste forrest i bedet og de højeste bagerst.


Udtyndning

De fleste grøntsager skal udtyndes for at give det optimale udbytte. Står planterne for tæt, hæmmes de i udviklingen og mange, især rodfrugter som bl.a. gulerødder, bliver ikke til ret meget, hvis de står alt for tæt. Sørg derfor for at trække nogle af planterne op, inden de bliver for store, så de tilbageblevne kan vokse sig store og kraftige. Der findes anbefalede planteafstande bag på frøposerne, som man kan følge så godt, som det er muligt.


Ukrudt

Ukrudt spirer op af jorden med en vældig fart nu. Bar jord bliver dækket af grønne planter overalt, og hvis vi ikke selv sørger for at holde ukrudtet nede, vil det snart dække jorden helt. Det er især vigtigt at fjerne ukrudtet fra rækkerne med løg, da de dårligt tåler konkurrence fra andre planter.

Deres rødder er ikke specielt dybtgående, så de har brug for al det vand og næring, der er til rådighed i de øverste 25-30 cm jord. Ukrudtet bør hakkes mindst en gang om ugen i øjeblikket, hvor det vokser med en vældig fart.

En hurtig og nem løsning er GardenLine Ukrudtstop, der bør bruges allerede tidligt på sæsonen de steder, hvor ukrudtet skal fjernes helt og nemt. Endelig kan man inden, man sætter sine planter i jorden, lægge en såkaldt ukrudtsdug ud. Den er særdeles effektiv!


Nye jordbær

Nye jordbær kan med fordel plantes ud nu. Så er du ny haveejer, kan du sagtens nå at få jordbær på bordet, når børnene holder sommerferie. Køb sorterne efter hvornår de modner. Det er jo ærgerligt, hvis den sort du vælger netop modner, mens du er tre uger i Frankrig. Du kan få sorter, der stort set afløser hinanden med bær hele sommeren.


Slå plænen, men ikke for hårdt

Nu starter den lange seje slåskamp med plænen. Klip med højt skær i starten, så planten kan få lov til at danne et godt rodnet. Det kræver grønne blade og jo større overflade jo bedre. Undgå i det hele taget at klippe under tre centimeters højde.

Huskede du at give gødning i april, så vent til juni med at gøde igen. Har du givet organisk gødning, så slap af resten af året. Her skal kun gødes en gang.


Og så en huskeliste:

Vær forberedt på at beskytte planter hvis der er udsigt til nattefrost.
Planter vandes regelmæssigt efter behov.
Forårsblomstrende buske beskæres efter behov.
Urteagtige stiklinger ( forårsstiklinger) tages af buske.
Buksbom og andre formede hække beskæres let.
Clematis Montana beskæres efter blomstring.
Tag stiklinger af stauder.
Skær forårsblomstrende stauder tilbage og del dem.
Georginer plantes ud.
Unge planter beskyttes mod snegle.
Forårets udplantningsplanter fjernes og sommerens udplantningsplanter afhærdes.
Enårige planter og grøntsager der er sået på blivestedet udtyndes.
Fisk skal fodres regelmæssigt og vandplanter skal tilføres specialnæring..
Gød og lug plæne regelmæssigt.
Ikke-hårdføre grøntsager såes på blivestedet eller plantes ud.
Afgrøderne beskyttes mod gulerodsfluen.
Fortsæt den kontinuerlige såning af grøntsager.
Fjern al frostbeskyttelse fra frugttræer og begynd beskæring af spalierede blommer og kirsebær.
Sørg for ventilation i væksthuse og vinterhaver og tænk over hvordan der skabes permanent skygge om sommeren.
Så eller udlæg nye græsplæner, før end det bliver for tørt.
Plant de sidste stedsegrønne buske.
Så toårige planter til næste års forårsudplantning.
Kontroller regelmæssigt planterne for tegn på angreb af sygdomme eller skadedyr og tag problemerne i opløbet.


BOGANMELDELSER.

I april fik også lavet 3 nye boganmeldelser:


Krydderurter

Krydderurter er en på én gang nyttig og inspirerende håndbog om nogle af de nemmeste og billigste urter, man kan dyrke, nemlig krydderurterne. De har det til fælles, at de indeholder masser af vitaminer og mineraler, dufter dejligt og er dekorative. Og man behøver ikke engang en have for at dyrke dem – de trives lige så fint i vindueskarmen, i altankassen eller på terrassen.Krydderurter har en grundig gennemgang af 107 arter af de almindeligt dyrkede samt de nyere typer – fra anisisop over oregano til perilla og stevia, som er den sødeste urt i verden. Bogen kommer med forslag til, hvordan man kan anlægge et krydderurtebed, giver gode råd om, hvilke planter man skal vælge afhængigt af hvilket bed der ønskes, hvordan man dyrker og formerer dem.
Læs mere på Havesiden www.kan-lir.dk


Din drømmehave

Luk øjnene, og tænk på din yndlingshave. Der dukker straks frodige og grønne billeder op, fordi du nemt forestiller dig din helt personlige drømmehave, når du tager din hukommelse og dine sanser i brug.
Det er netop et af Lailas ærinder at give dig glæden ved den nostalgiske, frodige og afslappede have. Den rører ved alle dine sanser med sine farver, dufte, lyde, smage og berøringer.
Et andet er at få dig til at holde af at beskæftige dig med og udvikle din have år efter år, så den igen og igen glæder dig og påvirker dig. Med smukke fotografier, afgrænsede temaer og i faktabokse fortæller Laila om, hvordan du planlægger haven med virkemidler fra den romantiske haves værktøjskasse.
Genvej til drømmehaven handler om at skabe din egen drømmehave, som opfylder og pirrer dine ønsker, minder, sanser, lyst til afslapning og meget mere. Og om, hvordan du vælger den rette havestil, planter og materialer og på den måde finder den rigtige genvej til din helt egen have. At haven så samtidig bliver nem at passe, er bare en sidegevinst.
Læs mere på Havesiden www.kan-lir.dk


Fuglestemmer

Der er fuglesang overalt – hvad enten man bor i byen eller på landet. Uden denne baggrundsmusik ville der være kedeligt stille i haver, parker, skove og på marker. I mange tilfælde hører man fuglene uden at kunne se dem. Med denne bog kan alle fugleinteresserede - både børn og voksne - på en nem og underholdende måde lære at genkende fuglenes stemmer ogfå et nyt indblik i fuglenes verden.
Bogen indeholder flotte fotos og korte beskrivelser af 60 almindeligt forekommende havefugle. Læs om hvor i Danmark fuglene kan opleves, om de lever her hele året eller kun er på besøg, hvad de spiser, og hvor de bygger rede.
Læs mere på Havesiden www.kan-lir.dk


Med venlig hilsen og med håbet om en god maj måned
Kjeld Nielsen
Udvalgte artikler
Derfor er motorcykler bedre end kvinder !!!!
Hvis din motorcykel larmer for meget, kan du købe en lyddæmper
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Spis Din Have
Vær med til at redde verden - omme fra baghaven eller nede fra gårdhaven.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Podning
Tidligere var podning nærmest en videnskab. Efter lang oplæring kunne man få titel af "ympemester". I gamle gartner lærebøger kan finde beskrivelsen af mange forskellige podemetoder: saddelpodning, spaltepodning, triangulering, fligpodning, barkpodning, toppodning, bropodning, kopulation m.v.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Roser og andre buske
Rosenbedet giver haven farve, og det er let at anlægge. Men - roser trives ikke hvor som helst.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Purpur-Solhat
Purpursolhat minder meget om almindelig solhat, men er en helt anden slægt. Dens botaniske navn er Echinacea purpurea, og den har en brunorange midte med purpurfarvede randkroner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Primula
Primula, som tilhører Primulaceae, er en af de største og mest udbredte planteslægter, og det er da nok også de færreste haver hvor man ikke kan finde mindst een og ofte flere forskellige arter eller sorter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fjeldribs
Planten dyrkes som klippet og uklippet hæk og i læhegn. Desuden findes den muligvis vildtvoksende på Møn og Bornholm.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser