Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Planter på balkon eller
Planter på balkon eller
Planter på balkon eller


Letvægts-potter

Du skal først og fremmest kontrollere, hvor stor en vægt balkonen eller taghaven kan bære. For at begrænse den samlede vægt til et minimum, kan du bruge plantepotter af plast eller fletværk.

Nogle få store potter ser almindeligvis bedre og mere afbalanceret ud end en masse små potter. Der er et enormt udvalg af plastpotter, og tit og ofte er de ikke til at skelne fra ægte terrakotta eller zink.


En plan

Før du køber planterne, er det en god idé at lave en plan på papir af balkonen eller taghaven i kombination med en liste over aktiviteter, som skal finde sted der.

Er der meget vind, får stedet meget sol eller næsten ingen sol. Find ud af, hvor det er bedst at sidde, og glem ikke, at I måske også vil spise der. Hvis I vil det, skal der være plads til et bord, måske et hængende.


Plantning i potter

Når du har alle planer og idéer på papir, og du har købt potterne, kan du begynde af lave afløbshuller. Hvis der ikke allerede er afløbshuller i potterne, er det bedst at bore dem ca. 2 cm fra bunden. Så behøver du ikke sætte potterne på blokke.

Større potter fyldes op til ¼ med polystyren- eller hydro-terracottagranulat. Derefter et lag tyndt materiale, at stykke stores eller trikot lægges ovenpå for at undgå at jorden vaskes væk.

Derefter kan potten fyldes med pottejord, måske med lidt let, vandbindende granulat. God pottejord indeholder kunstgødning, som planterne får brug for senere!


Hvilke planter?

Og nu kommer det sjoveste, for nu skal du vælge planter. Lad være at forsøge dig med alle mulige (ofte dyre) eksotiske planter det første år. Det er meget bedre med nogle pålidelige, hårdføre overvintrende som for eksempel buksbom, bregner, funkia, efeu, laurbær og dværgtræer.

Disse planter giver et godt grundlag, som du kan arbejde videre på de efterfølgende år. For at få lidt farve det første år, skal du bruge nogle rigt blomstrende enårige. Du kan selv så dem eller købe dem som unge planter. Assortimentet af sommerblomstrende enårige kan være lidt skuffende.

Det ender altid med, at man må nøjes med flittig Lise, morgenfrue, petunia, lobelia, fuchsia, og varieteter af geranium og verbena.

Der er selvfølgelig ikke det mindste i vejen med disse planter, de blomstrer alle pragtfuldt, men man kan få bedre blomstrende planter, hvis man selv sår frøene. Især hvis du ønsker din egen personlige stil i haven, er det virkelig umagen værd selv at dyrke de blomstrende planter fra frø (enten nu eller engang senere).

Nogle af de smukkeste er: jomfru i det grønne, guldvalmue, orientalsk valmue samt forskellige typer ærteblomster som klatreplanter på et rækværk eller en solrig mur.


Daglig vanding

Glem endelig ikke, at planter i potte skal vandes, og næsten hver eneste dag. Især hvor der er meget sol, kan planter tørre ud i løbet af nogle få dage. Lad altid vandet stå lidt, så det kan blive lidt varmere; planter bryder sig absolut ikke om iskoldt vand fra hanen!

Da planter i potte kun har en begrænset mængde jord, de kan suge næring fra, skal der gives kunstgødning jævnligt, så du er sikker på at planterne forbliver sunde og blomstrer frodigt. Det er nemmest at bruge flydende eller opløselig kunstgødning.

Brug speciel patio- og potteplantenæring til sommerblomstrende planter. Buksbom, roser og clematis skal også have speciel næring, hvis de skal klare sig godt.

Udvalgte artikler
Kæmpe-Natlys
Kæmpe-Natlys og andre natlys bliver ofte kaldt Klokken 8 blomst da blomsterne først åbner sig om aftenen
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Slyngplanter
Uanset hvor stor eller lille din have er kan du altid finde plads til én eller flere slyngplanter. Disse skaber en hyggelig og frodig stemning, og kan plantes op af mure, træstammer og plankeværk. Alle Klematis er slyngende og har derfor behov for noget at gro op af.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Buksbom
Buksbom er en meget populær plante i øjeblikket. Den anvendes primært til formbeskæring. Plantens historie som haveplante går langt tilbage. I det gamle Japan og Kina, som mange buksbomvarianter stammer fra, var planten meget brugt i haven.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tyttebær
Der er flere gode grunde til at dyrke tyttebær, Vaccinium vitis-idaea, i haven. Enhver der holder af hjemmelavet tyttebærsyltetøj ved, at det er en bekostelig affære at købe sig til bærrene. Til gengæld er de ikke vanskelige at dyrke i haven, hvor planten oven i købet har andet end de flotte, lakrøde bær at byde på.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser