Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Planter på balkon eller
Planter på balkon eller
Planter på balkon eller


Letvægts-potter

Du skal først og fremmest kontrollere, hvor stor en vægt balkonen eller taghaven kan bære. For at begrænse den samlede vægt til et minimum, kan du bruge plantepotter af plast eller fletværk.

Nogle få store potter ser almindeligvis bedre og mere afbalanceret ud end en masse små potter. Der er et enormt udvalg af plastpotter, og tit og ofte er de ikke til at skelne fra ægte terrakotta eller zink.


En plan

Før du køber planterne, er det en god idé at lave en plan på papir af balkonen eller taghaven i kombination med en liste over aktiviteter, som skal finde sted der.

Er der meget vind, får stedet meget sol eller næsten ingen sol. Find ud af, hvor det er bedst at sidde, og glem ikke, at I måske også vil spise der. Hvis I vil det, skal der være plads til et bord, måske et hængende.


Plantning i potter

Når du har alle planer og idéer på papir, og du har købt potterne, kan du begynde af lave afløbshuller. Hvis der ikke allerede er afløbshuller i potterne, er det bedst at bore dem ca. 2 cm fra bunden. Så behøver du ikke sætte potterne på blokke.

Større potter fyldes op til ¼ med polystyren- eller hydro-terracottagranulat. Derefter et lag tyndt materiale, at stykke stores eller trikot lægges ovenpå for at undgå at jorden vaskes væk.

Derefter kan potten fyldes med pottejord, måske med lidt let, vandbindende granulat. God pottejord indeholder kunstgødning, som planterne får brug for senere!


Hvilke planter?

Og nu kommer det sjoveste, for nu skal du vælge planter. Lad være at forsøge dig med alle mulige (ofte dyre) eksotiske planter det første år. Det er meget bedre med nogle pålidelige, hårdføre overvintrende som for eksempel buksbom, bregner, funkia, efeu, laurbær og dværgtræer.

Disse planter giver et godt grundlag, som du kan arbejde videre på de efterfølgende år. For at få lidt farve det første år, skal du bruge nogle rigt blomstrende enårige. Du kan selv så dem eller købe dem som unge planter. Assortimentet af sommerblomstrende enårige kan være lidt skuffende.

Det ender altid med, at man må nøjes med flittig Lise, morgenfrue, petunia, lobelia, fuchsia, og varieteter af geranium og verbena.

Der er selvfølgelig ikke det mindste i vejen med disse planter, de blomstrer alle pragtfuldt, men man kan få bedre blomstrende planter, hvis man selv sår frøene. Især hvis du ønsker din egen personlige stil i haven, er det virkelig umagen værd selv at dyrke de blomstrende planter fra frø (enten nu eller engang senere).

Nogle af de smukkeste er: jomfru i det grønne, guldvalmue, orientalsk valmue samt forskellige typer ærteblomster som klatreplanter på et rækværk eller en solrig mur.


Daglig vanding

Glem endelig ikke, at planter i potte skal vandes, og næsten hver eneste dag. Især hvor der er meget sol, kan planter tørre ud i løbet af nogle få dage. Lad altid vandet stå lidt, så det kan blive lidt varmere; planter bryder sig absolut ikke om iskoldt vand fra hanen!

Da planter i potte kun har en begrænset mængde jord, de kan suge næring fra, skal der gives kunstgødning jævnligt, så du er sikker på at planterne forbliver sunde og blomstrer frodigt. Det er nemmest at bruge flydende eller opløselig kunstgødning.

Brug speciel patio- og potteplantenæring til sommerblomstrende planter. Buksbom, roser og clematis skal også have speciel næring, hvis de skal klare sig godt.

Udvalgte artikler
Sølvtråd
Planten passer godt ind i den minimalistiske havestil. Vækstformen og ikke mindst farven giver et elegant og stilfuldt udtryk.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Rosenrobinie
Rosenrobinie er i Danmark ikke fuldt hårdfør og skal helst udplantes på beskyttede steder. Den formeres i reg­len ved podning på stammer af almin­delig robinie (Robinia pseudoacacia).
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pebermynte
Pebermynten er en flot prydplante, ikke alene når den blomstrer men også når den dækker jorden med sine blanke, grønne til rødlilla skud. Man kan dyrke tæpper af planten rundt omkring i haven, så kommer der den herligste duft op i næsen på en, når man går gennem myntebedet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bredbladet Klokke
Bredbladet Klokke passer perfekt i en åben un- dervegetation. Den er derfor en udmærket staude til mange fritidsgrunde, især fordi den sår sig selv let.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser